Consumul de electricitate necesar extragerii Bitcoinului este mai mare decât al unor țări întregi

Obținerea de Bitcoin, procesul prin care criptomoneda este atribuită unui computer ce rezolvă o serie complexă de algoritmi, presupune un consum tot mai mare de energie.  

Nu doar valoarea Bitcoin a crescut în ultimul an, ci și cantitatea uriașă de energie pe care o consumă, atrage atenția The Guardian.

Valoarea criptomonedei a scăzut recent după ce a trecut de un maxim istoric în valoare de 50.000 de dolari, dar energia utilizată pentru crearea ei a continuat să crească în tot acest timp, ajungând la echivalentul amprentei de carbon anuale din Argentina, potrivit Cambridge Bitcoin Electricity Consumption Index, un instrument care măsoară consumul de energie al criptomonedei.

Interesul recent al instituțiilor importante de pe Wall Street, cum ar fi JPMorgan și Goldman Sachs, a culminat probabil cu creșterea valorii monedei, iar aprobarea lui Elon Musk a contribuit și ea la acest avans, potrivit Forbes.ro.

Înainte, acest proces putea fi realizat pe un computer cu performanțe medii, dar în timp a devenit tot mai dificil. Modul în care a fost construit întregul concept presupune existența unui număr finit de bitcoini care poate fi exploatat: 21 de milioane. Cu cât se extrag mai multe monede, cu atât algoritmii care trebuie rezolvați devin mai dificili.

În prezent s-au extras peste 18,5 milioane de bitcoini, iar acest proces necesită echipamente informatice speciale care pot gestiona puterea intensă de procesare necesară pentru obținerea criptomonedei astăzi. Evident, aceste computere au nevoie de multă energie electrică pentru a rula.

Cantitatea de energie electrică utilizată pentru exploatarea bitcoinului „a fost în mod istoric mai multă decât [electricitatea utilizată de] țări întregi, precum Irlanda”, a declarat Benjamin Jones, profesor de economie la Universitatea din New Mexico, care a cercetat impactul criptomonedei asupra mediului. „Vorbim despre mai mulți terawați, zeci de terawați pe an de energie electrică utilizându-se doar pentru Bitcoin”.

Susținătorii Bitcoin spun că extracția se face din ce în ce mai mult cu electricitatea din surse regenerabile, deoarece acest tip de energie devine mai ieftin.

Dar ecologiștii consideră că există încă motive de îngrijorare, mai ales că ”extractorii” vor merge oriunde electricitatea este mai ieftină și asta poate însemna locuri care folosesc cărbune. Potrivit Cambridge, China are de departe cea mai mare ”mină” de bitcoin din orice țară, iar aici aproximativ două treimi din energia electrică provine din cărbune.

Deoarece nu există niciun organism sau organizație guvernamentală care să urmărească, în mod oficial, unde se extrage bitcoin și ce tip de electricitate utilizează ”minerii”, nu există nicio modalitate de a ști dacă ei folosesc energie regenerabilă sau obținută din combustibili fosili.

„Locurile în care exploatezi [bitcoin] pot fi mutate și, în unele cazuri, nici măcar nu știi unde sunt”, a spus Camilo Mora, profesor de geografie și mediu la Universitatea din Hawaii.

Centrul pentru Finanțe Alternative din Cambridge estimează că acest consum anual de energie electrică al bitcoinului se situează puțin peste 115 terawatt-oră (TWh), în timp ce indicele Digiconomist, urmărit îndeaproape, îl apropie de 80 TWh.

O singură tranzacție de bitcoin are aceeași amprentă de carbon ca 680.000 de tranzacții Visa sau 51.210 ore de vizionare YouTube, potrivit indicelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here