Containere încărcate cu deşeuri, unele periculoase, au fost găsite în Portul Constanţa Sud Agigea

Mai multe containere încărcate cu deşeuri au fost găsite de poliţiştii de frontieră în Portul Constanţa, în acestea aflându-se deşeuri lemnoase, metalice şi periculoase, precum acumulatori şi componente metalice, deşi în documentele vamale erau trecute produse din material plastic inutilizabile.

Potrivit unui comunicat al Gărzii de Coastă, în data de 7 aprilie, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, poliţiştii de frontieră în cooperare cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa şi ai Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud au făcut un control la cinci containere descărcate de pe o navă, pavilion Liberia, aflată în Portul Constanţa Sud Agigea.

Containerele fuseseră încărcate în Germania, iar mărfurile proveneau de la o societate din Belgia. 

„Astfel, s-a constatat că, deşi în documentele prezentate la autoritatea vamală containerele conţineau produse din material plastic inutilizabile, în interior au fost constatate deşeuri lemnoase, metalice precum şi deşeuri periculoase (acumulatori şi componente metalice, scule electrice)”, a transmis Garda de Coastă.  

Sursa citată menţionează că poliţiştii de frontieră sub coordonarea aceluiaşi procurorul de caz, au mai făcut un control asupra unui container, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Constanţa, Biroului Vamal de Frontieră Constanţa Sud  şi  Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, descărcat în Portul Constanţa Sud Agigea de pe o navă, pavilion Liberia. Containerul a fost încărcat în Canada. 

„În urma verificărilor s-a constatat că, deşi în documentele prezentate la autoritatea vamală containerul figurează ca fiind umplut cu articole de uz gospodăresc, familial, uzate, s-a stabilit faptul că, mărfurile erau de fapt deşeuri inutilizabile. În cele două cazuri a fost luată măsura nepermiterii intrării pe teritoriul României de către comisarii Gărzii de Mediu Constanţa”, a mai preciat Garda de Coastă.  

Mărfurile erau destinate unei societăţi din judeţul Prahova, respectiv unei firme din Bucureşti.  În cauză, poliţiştii de frontieră efectuează cercetări, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanta învestit în cauză, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor folosirea de acte nereale şi importul ilegal de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, iar bunurile vor fi returnate la expeditor.  

În continuarea cercetărilor autorităţile au mai identificat 50 containere, aflate în terminalul portului Constanţa Sud Agigea, precum şi alte 15 containere ce vor fi descărcate în cursul zilei de joi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here