Controversele care apar după mitingului lui Putin de la Moscova. A fost Putin cu adevărat pe scenă?

Președintele rus a ținut un discurs pe stadionul Luzhniki din Moscova, dar finalul discursului său a fost întrerupt, iar Putin a dispărut din emisiune. Acest lucru a stârnit un val de speculații că liderul rus nu ar fi apărut de fapt deloc la miting, iar discursul său ar fi fost preînregistrat. Utilizatorii de internet indică alte detalii controversate, dezvăluie onet.pl.

Mitingul de la Luzhniki a avut loc cu ocazia celei de-a opta aniversări de la anexarea Crimeei și în semn de sprijin pentru o „operațiune militară” în Ucraina sub sloganul absurd „Concert pentru o lume fără nazism”.

Autoritățile ruse au spus că la eveniment vor participa până la 200.000 de ruși. Cu o zi înainte, a apărut informația că bugetarii din toată Rusia aveau ordin să participe la mitinguri de sprijin pentru Vladimir Putin și pentru războiul din Ucraina. Stadionul în sine poate găzdui peste 80.000 de persoane. Restul s-ar fi adunat în jurul lui.

Miting pe stadionul din Moscova, Vladimir Putin dispare brusc

Organizatorii s-au asigurat ca la fata locului sa fie o multime entuziastă. Vorbind pe o scenă din centrul stadionului Moscovei, Putin a promis zecilor de mii de oameni – care fluturau steaguri rusești și scandau „Rusia, Rusia, Rusia” – că toate obiectivele Kremlinului vor fi atinse.

În timpul discursului său, televiziunea de stat și-a întrerupt scurt discursul la mijlocul propoziției și a difuzat un material înregistrat anterior, cu cântece patriotice. Mai târziu însă, Putin a reapărut pe ecranele TV.

Agenția de știri RIA l-a citat pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a spus că „discursul lui Putin a fost întrerupt brusc de televiziunea de stat din cauza unei defecțiuni tehnice a serverului”. Dar nu s-a explicat de ce eroarea serverului a provocat o întrerupere atât de bruscă și anormală.

O posibilă explicație pentru dispariția bruscă a lui Putin este un atac cibernetic. Un astfel de scenariu este sugerat de hackerii din grupul Anonymous, care susțin că este meritul lor.

După cum a informat unul dintre membrii grupului de pe Twitter, ar fi trebuit să supraîncărce serverul, ceea ce a dus la întreruperea transmisiei. „Anonymous a supraîncărcat serverul și Putin tace. Cetățeni ai Rusiei, mesajul nostru va ajunge la voi”, a scris el.

Teoriile conspirației

Se pare că acest „glitch” a declanșat un val de teorii ale conspirației despre discursul lui Vladimir Putin. Mulți oameni observă că președintele rus evită de mai multe luni contactele directe cu asociații săi. Propaganda de la Kremlin a fost deja acuzată de multe ori că a editat înregistrări cu Putin în timpul diferitelor discursuri și întâlniri.

De data aceasta, unii susțin că Putin nu a apărut deloc pe stadionul din centrul Moscovei. Însă, videoclipurile din tribune l-au arătat pe președintele rus în timpul discursului său și când acesta părăsește scena.

Au fost acolo și reporteri și jurnaliști de la diverse agenții de presă. ”Am fost astăzi acolo și am vorbit cu zeci de oameni care au participat la întâlnire. Mulți dintre ei au spus că lucrează în sectorul public (ex. profesori) și că au fost forțați să participe la întâlnire de către angajatori. Unul dintre grupurile de profesori dintr-un oraș de lângă Moscova a fost instruit de o femeie ce să ne spună. Femeia, se pare, era angajată a administrației locale”, a relatat Will Vernon, producătorul BBC Moscova.

Alți teoreticieni ai conspirației, la rândul lor, susțin că discursul lui Putin a fost preînregistrat. Într-adevăr, există multe indicii că discursul lui Putin transmis de mass-media rusă poate să nu fi fost înregistrat în direct, dar a fost editat în prealabil. Acest lucru este mai probabil.

Acest lucru ar fi dovedit de faptul că unele dintre materialele prezentate în timpul concertului semănau izbitor cu o înregistrare similară de la un eveniment similar de acum un an.

Experții BBC susțin că întreruperile transmisiei ar fi putut rezulta dintr-o eroare de editare a benzilor discursului, pe care Putin ar fi putut să-l rostească cu câteva minute mai devreme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here