COP26 | Cel puţin 19 ţări, inclusiv SUA, se angajează să nu mai finanţeze proiecte privind energii fosile, în premieră, în străinătate

Sursa: Pixabay

Cel puţin 19 ţări au anunţat joi că pun capăt – până la sfârşitul lui 2022 – investiţiilor în străinătate a ”proiectelor privind combustibili fosili neînsoţite de sisteme de capturare a carbonului”, o decizie care ar putea fi una dintre cele mai importante decizii luate la Conferinţa ONU împotriva modificărilor climatice (COP26) de la Glasgow, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Declaraţia Comună” a semnatarilor, între care se află investitori mari ca Statele Unite şi Canada, a fost difuzată în timpul COP26, la Glasgow.

Semnatarii recunosc că aceste finanţări ”implică tot mai multe riscuri sociale şi economice”.

Statele membre G20 s-au pus recent de acord să înceteze să mai susţină proiecte ale unor centrale cu cărbune în străinătate.

Planul anunţat joi, la iniţiativa Londrei, include – pentru prima oară – gazele naturale şi petrolul şi se angajează să reorienteze aceste fonduri către energii regenerabile.

”Trebuie să punem finanţările publice de partea bună a Istoriei. Încetarea finanţărilor internaţionale în toate aceste proiecte de energie fosilă este esenţială dacă vrem să putem păstra obiectivul de 1,5°C” în lupta împotriva încălzirii globale prevăzut de Acordul de la Paris din 2015, a subliniat secretarul de stat britanic însărcinat cu Întreprinderile Greg Hands.

Mr. Vanitate. Dezvăluirea unui fost șef al NATO: Putin voia ca Rusia să intre în Alianță, dar să nu stea la coadă alături de țări care „nu contează”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here