Coreea de Nord a efectuat joi un tir cu ”un proiectil neidentificat”, posibil o rachetă balistică

Sursa: Twitter

Coreea de Nord a efectuat joi un tir cu ‘un proiectil neidentificat’ cu rază lungă în Marea Japoniei, au anunţat armatele sud-coreeană şi japoneză, potrivit cărora ar putea fi vorba despre o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

‘Coreea de Nord a tras un proiectil neidentificat spre est’, au indicat şefii de Stat Major interarme de la Seul, într-un comunicat.

Paza de coastă a Japoniei a emis un mesaj de alertă în direcţia navelor din zonă din cauza a ceea ce ar putea fi ‘o rachetă balistică trasă dinspre Coreea de Nord’.

Lansarea de joi ar fi cel puţin al 13-lea test cu rachetă balistică efectuat de Coreea de Nord în acest an, o frecvenţă fără precedent care a atras condamnare din partea Statelor Unite, Coreei de Sud şi Japoniei.

Potrivit armatei sud-coreene, Phenianul a lansat săptămâna trecută o rachetă balistică, dar testul a fost un eşec.

Analiştii au avansat ideea că proiectilul a fost o rachetă balistică intercontinentală Hwasong-17, supranumită ‘racheta monstru’.

Conform armatei sud-coreene, Coreea de Nord a efectuat duminică mai multe tiruri cu lansatoare multiple de rachete.

SUA şi Coreea de Sud au avertizat că Phenianul ar putea pregăti lansarea unei rachete balistice intercontinentale pentru prima dată din 2017, cu încălcarea rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU.

Coreea de Nord va sărbători la 15 aprilie 100 de ani de la naşterea lui Kim Ir Sen, fondatorul regimului. Mulţi experţi se aşteaptă la o lansare de rachetă cu această ocazie.

ONU a condamnat ”cu forţă” joi lansarea unei rachete balistice intercontinentale de către Coreea de Nord şi a cerut Phenianului să înceteze orice acţiune considerată ”contraproductivă” şi care stârneşte ”tensiuni” în Asia, relatează AFP.

Şi Consiliul de Securitate urmează să se întrunească vineri în legătură cu acest tir ”fără ambiguitate” efectuat de către Coreea de Nord, au declarat diplomaţi.

”Lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune riscă o escaladare semnificativă a tensiunilor importante în regiune. Secretarul general al ONU Antonio Guterres cere RPDC (Republicii Populare Democrate Coreene) să nu întreprindă alte acţiuni contraproductive”, a declarat Stephane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU, potrivit unui comunicat.

Guterres ”îşi reafirmă angajamentul de a lucra cu toate părţile pentru a căuta o soluţie paşnică şi diplomatică în vederea denuclearizării complete şi verificabile a Peninsulei Coreene”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here