VIDEO | „Coronavirus, de la un metru distanță”. Documentar zguduitor: „Vezi foamea de aer”

Pe 24 martie, cineastul Olmo Parenti a intrat în policlinica din Milano, unul dintre spitalele majore care luptă împotriva pandemiei coronavirusului din țară, scrie The Atlantic. Toate cele 900 de paturi au fost ocupate cu pacienți care suferă de complicații ale virusului. Mi-a spus Parenti că au fost pacienți mai în vârstă care se luptau să respire chiar și cu ventilatoare. El a văzut și mulți tineri – pacienți de 30 de ani și 40 de ani, care stau singuri în pat, „cu ochi în lacrimi și temători”.

Scurtul documentar al lui Parenti se numește Coronavirus From One Meter Away. Este un film dificil de urmărit, notează, în context, The Atlantic. „Am vrut să surprind realitatea dureroasă de a vedea acest virus în acțiune”, explică realizatorul.

Parenti a filmat mulți pacienți în prim-plan extrem. „Când ești la trei metri de un pacient, vezi toate lucrurile minuscule care vorbesc atât de tare despre durerea și lupta prin care trec”, a continuat el. „Vedeți picioarele tremurând din cauza febrei înalte. Vedeți gurile gâfâind sub o mască de oxigen chiar în timp ce pacientul doarme. Vedeți foamea de aer în piepturile lor”, completează cineastul italian.

În timpul zilei petrecute în spital, Parenti a vorbit cu zeci de medici și asistente. Mulți dintre ei au exprimat un sentiment similar. „O frază pe care am auzit-o de la toți cei cu care am vorbit a fost că, în timp ce utilajele sunt cu siguranță utile și necesare, oamenii sunt cei de care e cel mai mult nevoie pentru a vindeca alți oameni.”

Parenti și-a consolidat respectul pentru aceste cadre medicale și sacrificiile personale pe care le fac. „Trebuie să se echipeze cu mai multe straturi de protecție, odată ce încep să lucreze în secțiile COVID-19 ale spitalului, așa că după ce se îmbracă, nu pot mânca, bea sau chiar merge la baie timp de opt până la 10 ore. Trec prin iad acolo, dar poate că ei sunt mai duri decât iadul în sine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here