Iranul a confirmat 15 noi cazuri de infectări cu noul coronavirus, bilanţul total ridicându-se la 43, dintre care opt decese. Cele mai multe dintre infectări s-au produs în Qom, oraş sfânt al musulmanilor şiiţi, informează Reuters, citat de Agerpres. Situația răspândirii epidemiei de coronavirus în Iran ”are implicații majore pentru Orientul Mijlociu”, a declarat, pentru Guardian, Paul Hunter, profesor la University of East Anglia.

Virusul a venit din China în oraşul Qom. Un comerciant din Qom, care a decedat în urma infectării cu coronavirus, călătorea frecvent în China… Deşi cursele aeriene între cele două ţări erau suspendate, a folosit zboruri indirecte„, a precizat ministrul Sănătăţii, Saeed Namaki.

Acesta a sfătuit populaţia să evite călătoriile în Qom, o destinaţie importantă pentru pelerinii şiiţi, situată la 120 de kilometri sud de capitala Teheran.

„Evident, nu recomandăm călătoriile în Qom sau în alte oraşe sfinte şiite din Iran”, a mai spus Namaki la televiziunea publică.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, a făcut anunţul referitor la cele 15 noi cazuri în dimineaţa zilei de duminică.

„Până acum, avem 43 de cazuri de infectări, iar bilanţul deceselor a ajuns la opt”, a declarat acesta la televiziunea publică.

Opt dintre noile cazuri sunt în Qom, unde autorităţile au închis şcolile şi locurile pentru întruniri religioase. În Teheran şi în alte oraşe, cursurile şcolare au fost suspendate până marţi.

Paul Hunter, profesor la University of East Anglia este de părere că Iranul nu va putea gestiona în mod corespunzător situația. ”Este puțin probabil ca Iranul să aibă resursele și dotările necesare pentru a depista în mod adecvat cazurile și a le gestiona așa cum trebuie dacă numărul lor va fi mare”, a spus expertul.

Paul Hunter a explicat că o altă îngrijorare în privința cazurilor din Iran sunt conflictele armate din regiune: ”Așa cum s-a întâmplat cu Ebola în Republica Democrată Congo și cu poliomelita în Siria, războiul înlesnește răspândirea bolilor infecțioase”.

Profesorul Andrew Tatem de la University of Southampton a spus și el că ultimele informații sunt îngrijorătoare: ”Faptul că au fost confirmate, în Canada și Liban cazuri care par să provină din Iran sugerează că acolo este în desfășurare o epidemie semnificativă și că va mai continua pentru ceva timp”.

”Iranul are, de obicei, legături de transport cu țări unde sistemele de sănătate sunt mai slabe, precum Afghanistan, Irak și Pakistan. Dacă acestea vor importa epidemia, situația va fi deosebit de îngrijorătoare din punct de vedere al capacităților de descoperire a virusului și de limitare a răspândirii lui”, a adăugat Andrew Tatem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here