COURRIER INTERNATIONAL: Ţările care vor refuza migranţi vor fi excluse din spaţiul Schengen?

Sursa: Facebook/Info Migrants

Potrivit ziarului grecesc „Ta Nea”, cancelarul german și președintele francez vor să reformeze regulamentul european Dublin III, care determină țările responsabile de procesarea cererilor de azil și a sistemului de distribuție.

Pentru cotidianul din Atena, este vorba despre o ştire-bombă. Într-o perioadă în care migrația se reîntoarce spre insulele grecești Lesbos și Samos, în fața Turciei, președintele francez și cancelarul german pregătesc o întărire a reglementării europene de la Dublin, consacrată dreptului de azil.

Potrivit „Ta Nea”, Merkel și Macron au prezentat proiectul noului premier grec, Kyriakos Mitsotakis, în timpul vizitelor sale la Paris și Berlin de la sfârșitul lunii august.

Noile acorduri de la Dublin ar avea șase priorități:

  • colaborarea consolidată între Frontex – Agenția Europeană pentru Garda de Frontieră și de Coastă – și autoritățile elene pentru a preveni noile sosiri în Europa;
  • sprijin financiar sporit pentru Turcia în cadrul acordurilor din 2016 pentru controlul fluxurilor de migrație;
  • urmărirea intensă a contrabandiştilor;
  • simplificarea procedurii de azil pentru returnări exprese;
  • consolidarea personalului;

Mai controversată, explică „Ta Nea”, este problema spinoasă a distribuției obligatorii a migranților și a refugiaților în Europa.

Potrivit textului dezvăluit de cotidianul grecesc, țările membre ale spațiului Schengen care nu ar accepta reîntregirea familiei sau solicitanții de azil ar fi excluse din zona liberei circulații.

Guvernul grec, care refuză faptul că țările cele mai expuse la sosiri poartă întreaga greutate a primirii migranților, ar vedea cu ochi buni acest proiect.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here