Crucea Roșie: Sute de copii sunt încarceraţi în închisori din nord-estul Siriei

Foto: Unsplash
Sute de copii sunt încarceraţi în închisori pentru adulţi din nord-estul Siriei, a declarat miercuri Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), dezvăluind pentru prima dată situaţia acestor copii ca deţinuţi, relatează Agerpres, care citează Reuters.

Copiii, majoritatea băieţi, au fost duşi în închisori din al-Hol, o tabără din deşert condusă de forţele siriene kurde şi unde sunt reţinute 60.000 de persoane – din peste 60 de ţări – cu legături cu luptătorii Statului Islamic (SI), a precizat CICR. Majoritatea sunt femei şi copii care au fugit acolo după ce ultimele enclave ale IS s-au prăbuşit în urmă cu doi ani.

”Sute de copii, majoritatea băieţi, unii de doar 12 ani, sunt reţinuţi în închisori pentru adulţi, locuri în care pur şi simplu nu au ce căuta”, a declarat Fabrizio Carboni, director regional al CICR pentru Orientul Mijlociu.

CICR a efectuat 36 de vizite în locuri de detenţie din Siria anul trecut, singura agenţie care are un astfel de acces şi care solicită discuţii private cu deţinuţii despre tratamentul şi condiţiile de detenţie, însă constatările sale confidenţiale sunt transmise numai autorităţilor.

Crucea Roşie are acces la unele locuri de detenţie din nord-estul Siriei – o zonă controlată de kurzi – a declarat o purtătoare de cuvânt a CICR, refuzând să dea detalii.

CICR şi-a reînnoit de asemenea apelul către ţări de a-şi repatria cetăţenii din tabăra al-Hol şi de a menţine familiile unite, ”conform legislaţiei internaţionale”.

Carboni, care a vizitat tabăra al-Hol de patru ori în ultimii doi ani, a declarat: ”Chiar nu mă pot obişnui să văd atât de mulţi copii în spatele sârmei ghimpate”.

UNICEF a declarat că opt copii cu vârste sub 5 ani au murit în această tabără în luna august anul trecut, jumătate din cauza complicaţiilor legate de malnutriţie. Celelalte decese au fost cauzate de deshidratare din cauza diareei, insuficienţă cardiacă, sângerări interne şi hipoglicemie, a afirmat agenţia ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here