CSM în blocaj: Alegerea noului preşedinte, amânată pentru o dată ulterioară

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a amânat, marţi, alegerea noului preşedinte al CSM pentru anul 2020, după două blocaje create la votul pentru Nicoleta Țînț, considerată o apropiată a Liei Savonea.

Surse din CSM au precizat, pentru AGERPRES, că decizia de amânare a fost luată după ce la votul pentru desemnarea Nicoletei Margareta Ţînţ în funcţia de preşedintele al Consiliului a ieşit de două ori egalitate – 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi 1 vot nul.

În schimb, în ședința de marți a fost ales vicepreședintele CSM în persoana procurorului Tatiana Toader.

Astăzi, 10 decembrie 2019, în cadrul şedinţei de Plen a Consiliului Superior al Magistraturii, a fost aleasă în funcţia de vicepreşedinte al Consiliului doamna procuror Tatiana TOADER, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii  (proiect de management). Şedinţa Plenului pentru alegerea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii urmează a avea loc la o dată ulterioră„, se arată într-un comunicat al CSM.


Judecătoarea Nicoleta Țînț de la Curtea de Apel Brașov este membru al CSM din ianuarie 2017.

Membrii CSM sunt aleși pentru un mandat de şase ani, în timp ce preşedintele și vicepreşedintele, care fac parte din secţii diferite (judecători și procurori) sunt aleși pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.


Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din 19 membri, dintre care 9 judecători şi 5 procurori, aleşi în adunările generale ale judecătorilor şi procurorilor, 2 reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi 3 membri de drept, respectiv preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, ministrul justiţiei şi procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţiei.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here