Cu o zi înainte de incidentul ruso-britanic din Marea Neagră, avioane rusești au pătruns în spațiul aerian al României

Avioanele Typhoon ale Forțelor Aeriene Britanice (RAF) Lossiemouth, care desfășoară în prezent o misiune de poliție aeriană a NATO în România, au zburat în interceptarea unor avioane de luptă rusești care pătrunseseră în spațiul aerian românesc. 

Mai multe avioane rusești SU-24 Fencer și SU-30 Flanker au intrat în Regiunea Română de Informație Aeriană, care este zona de spațiu aerian internațional controlată de țara noastră.

Incidentul s-a petrecut cu o zi înainte de incidentul naval ruso-britanic, pe 22 iunie. Forțele ruse nu-și anunțaseră planurile de zbor și nici nu contactaseră controlorii de trafic aerian, se arată într-un comunicat al RAF.

Aeronava rusă nu depusese anterior planuri de zbor și nici nu contactase controlorii de trafic aerian.

Operând de la baza aeriană română Mihail Kogălniceanu, piloții RAF au pornit imediat în interceptarea avioanelor de luptă rusești.

Avioanele rusești au părăsit spațiul aerian românesc înainte să ajungă în câmpul vizual al Typhoon-urilor britanice.

„Mustrare diplomatică”

Rusia a acuzat Marea Britanie, joi, că „răspândește minciuni” în ce privește confruntarea cu nava de război din Marea Neagră, de miercuri, și a avertizat Londra că va răspunde ferm la orice alte „acțiuni provocatoare” ale Marinei Regale în apropiere de Crimeea anexată, relatează Reuters.

Rusia a convocat-o la explicații pe ambasadoarea Regatului Unit la Moscova, după ce nava de război britanică a încălcat ceea ce Kremlinul spune că sunt apele sale teritoriale, dar pe care Marea Britanie și majoritatea țărilor lumii nu le recunosc drept rusești, ci ucrainene.

Ministerul rus de externe a convocat-o pe ambasadoarea Deborah Bronnert pentru o „mustrare diplomatică”, iar purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, a acuzat Londra de „minciuni sfruntate”.

„Suntem de părere că a fost o provocare deliberată și premeditată”, a spus și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în legătură cu incidentul. „Dacă aceste acțiuni provocatoare inacceptabile se mai repetă, nu putem exclude nicio opțiune pentru protejarea granițelor Rusiei”, a adăugat Peskov.

Marea Britanie a acuzat și ea Rusia că propagă informații inexacte.

„Noi nu recunoaștem anexarea Crimeei de către Rusia. Acestea sunt ape ucrainene”

Ministrul apărării britanic a acuzat, de asemenea, piloții ruși că au efectuate manevre periculoase la 152 de metri de nava de război britanică. Și premierul Boris Johnson a spus că distrugătorul britanic a acționat în concordanță cu legea internațională și că se afla în ape internaționale.

„Marina Regală va respecta mereu legea internațională și nu va accepta interferențe ilegale la dreptul de trecere pașnică”. Conform legislației internaționale pentru circulația pe mare, un vas poate să treacă prin apele teritoriale ale unui stat atâta timp cât nu îi afectează securitatea.

„Noi nu recunoaștem anexarea Crimeei de către Rusia. Acestea sunt ape ucrainene și pot fi utilizate de navele noastre pentru a ajunge din punctul A în punctul B”, a spus Johnson.

„Nu s-au tras niciun fel de focuri de avertisment asupra HMS Defender. Nava Royal Navy executa o trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, a informat ministerul britanic al Apărării.

„Credem că rușii desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră și au înștiințat anterior comunitatea maritimă asupra acestui tip de activități”, au mai precizat oficialii britanici.

Avionul, de tip Suhoi SU-24, a lansat patru bombe cu fragmentare în fața navei NATO, pe traiectoria acesteia, pentru a o împiedica să-și continue cursul.

„Nu s-au tras focuri directe asupra HMS Defender și nu recunoaștem afirmația referitoare la lansarea bombelor în calea navei”, a fost răspunsul britanicilor.

Distrugătorul HMS Defender a părăsit apele ruseşti la scurt timp, după ce înaintase până la 3 kilometri în interiorul acestora, conform ministerului rus

Incidentul s-a petrecut în apropiere de Cape Fiolent, în largul coastelor peninsulei Crimeea.

Conform marinei britanice, distrugătorul de „tip 45” HMS Defender, înarmat cu rachete antiaeriene, face parte din grupul de luptă al portavionului HMS Queen Elizabeth, desfăşurat în Marea Mediterană și execută, în prezent, o serie de misiuni în Marea Neagră.

 

1 COMENTARIU

  1. Titlu articol: „….avioane rusești au pătruns în spațiul aerian al României”
    Cuprins articol: „…care este zona de spațiu aerian internațional controlată de țara noastră.”
    Exemplu clar de manipulare in scop provocator. Rusine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here