Culisele ofensivei turce: Trump nu l-ar fi luat în serios pe Erdogan, considerând amenințările sale un „șiretlic”

Foto: Președinția Turciei

Președintele Donald Trump și consilierii săi nu au luat în serios amenințările Turciei de a invada Siria în momentul în care au convenit asupra retragerii militare americane, relatează Business Insider.

Liderul de la Casa Albă a considerat intențiile președintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca fiind doar un simplu „șiretlic”, au declarat mai multe surse pentru site-ul de știri Axios.

De asemenea, înalți oficiali de la Washington au menționat că, până la momentul invaziei militare, nu au crezut că liderul turc va pune în aplicare amenințările adresate în repetate rânduri kurzilor din nord-estul Siriei.

Potrivit Axios, într-o convorbire telefonică a celor doi președinți, pe 6 octombrie, cu trei zile înainte de declanșarea ofensivei turce, Erdogan părea convins de faptul că Donald Trump se opune unui asemenea plan. Însă după ce liderul turc i-a menționat președintelui american că, indiferent de consecințe, planul militar va fi pus în aplicare, Donald Trump ar fi ordonat brusc retragerea trupelor americane din regiune.

Axios mai precizează că Erdogan a fost surprins de ușurința cu care Trump a dat un asemenea ordin, așteptându-se mai degrabă ca liderul american să forțeze un compromis privind nordul Siriei.

Din 9 octombrie, Turcia, cu sprijinul unor facţiuni ale rebelilor sirieni antiregim pe care ea le susţine, a declanşat o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva unei miliţii kurde Unităţile de Protecţie Populară (YPG), considerată de Ankara drept organizaţie „teroristă”.

În faţa avansării forţelor turce, kurzii au anunţat duminică încheierea unui acord cu Damascul pentru desfăşurarea armatei siriene în apropiere de frontieră „în sprijinul Forţelor Democratice Siriene (FDS)”, principala alianţă a combatanţilor kurzi şi arabi, dominată de YPG.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here