În doar 18 zile, de la câteva sute de cazuri de infectare cu coronavirus s-a ajuns la peste 3.600 de decese, în Spania. Statul european a depășit astfel China în ceea ce privește numărul pacienților care au murit din cauza COVID-19, scrie The Guardian.

În urmă cu aproape trei săptămâni, Spania înregistrase doar 430 de cazuri de coronavirus. După ce 60 dintre acești pacienți diagnosticați au participat la o înmormântare, guvernul regional din Rioja a ordonat punerea în carantină a aproape unui întreg cartier din orașul Haro. 18 de zile mai târziu, Spania a înregistrat 47.610 cazuri și peste 3.600 de decese, înregistrând mai multe victime decât China, țara unde a izbucnit epidemia de coronavirus. 

Angajații din domeniul Sănătății, care reprezintă aproximativ 14% din victimele coronavirusului, se plâng de lipsa echipamentului de protecție de bază, un patinoar din Madrid a fost transformat într-o morgă improvizată, iar o clădire emblematică găzduiește bolnavii, spitalele fiind supraaglomerate. 

În ciuda situației tensionate pentru populație, viața a continuat fără modificări majore. Terasele și parcurile s-au umplut de oameni, iar evenimentele dedicate Zilei Internaționale a Femeii și marșul pentru susținerea partidului de extremă-dreapta, Vox, s-au desfășurat cu mii de participanți, în ciuda faptului că în restul Europei și în China, pandemia de coronavirus a închis orașe întregi, potrivit sursei citate.

Spaima a lovit capitala Spaniei în momentul în care autoritățile au confirmat înregistrarea a 1.646 de cazuri de infectare doar în Madrid. Guvernul regional a ordonat închiderea tuturor creșelor, a școlilor și a universităților, precum și a muzeelor și galeriilor de artă, inclusiv a celebrului Prado. Măsuri similare au fost luate și în provincia Barcelona, unde, guvernul a cerut izolarea la domiciliu a 70.000 de cetățeni, pentru o perioadă de 14 zile.

Pe măsură ce rafturile magazinelor și străzile au început să se golească, premierul Pedro Sánchez  a declarat stare de urgență.

Însă, în fiecare seară la ora 20:00, oamenii ies pe balcoane pentru a aplauda eforturile angajaților din linia întâi. Timp de câteva minute, în timp ce aplauzele răsună, frica este uitată, alungată de recunoștință și solidaritate.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here