Un consorțiu suedez își propune să lanseze până în 2025 un vas comercial, propulsat de vânt care va emite cu 90% mai puțin dioxid de carbon decât o navă de marfă convențională roll-on / roll-off (RoRo), informează Reuters.

Transportorul, lung de 200 de metri, ar putea transporta 7.000 de mașini și va avea o înălțime maximă de 105 metri, atunci când cele cinci „vele cu aripi” verticale de 80 de metri sunt complet extinse – reamintind de o versiune futuristă a aripilor unui cliper din secolul al XIX-lea.

Testele arată că ar putea traversa partea de nord a Atlanticului în 12 zile, față de 8 cât durează pentru vasele din prezent. Vaporul va avea 200 de metri lungime și va ieși pe piață în 5 ani, anunță compania.

Vasul va avea totuși și un motor clasic, pentru operațiunile portuare sau atunci când vântul este foarte slab.

Tehnologia folosită pentru vaporul propulsat de vânt este similară cu cea pentru realizarea aripilor pentru avioane. Reducerea de emisii de carbon va fi semnificativă, însă prețul s-ar putea să nu fie, cel puțin pentru început, foarte atractiv. proiectul este cofinanțat de Administrația Suedeză de Transport și Institutul Suedez de tehnologie și transport.

Acest lucru ne va schimba, desigur, obiceiurile, iar atunci când această navă va naviga în ocean, va arăta ca o pasăre ciudată”, a declarat, într-o conferință de presă online, partenerul consorțiului Wallenius Marine, Per Tunell. „Suntem pe drumul cel bun pentru a face posibilă lansarea și punerea în funcțiune a acestei nave la sfârșitul anului 2024”.

Consorțiul a mai precizat că o traversare a Atlanticului de Nord va dura în jur de douăsprezece zile, față de opt zile pentru navele convenționale.

„Tehnologia velelor cu aripi este destul de asemănătoare cu aripile avionului”, a declarat arhitectul Wallenius Marine, Carl-Johan Soder, adăugând că estimarea reducerii emisiilor de carbon cu 90% se bazează pe o traversare nord-atlantică la o viteză medie de 10 noduri (18,52 Km/h).

Nava va avea și un motor alimentat cu combustibil pentru a opera în porturi și pentru sprijin atunci când vântul este foarte slab.

Tunell a spus că nava va fi puțin mai scumpă decât un transportator RoRo tradițional de dimensiuni comparabile.

Pe lângă Wallenius Marine – care este controlat de familia fondatoare a grupului de transport maritim Wallenius RoRo – consorțiul include Institutul Regal de Tehnologie din Suedia și consultanța de transport maritim SSPA. Proiectul este cofinanțat de Administrația Suedeză pentru Transporturi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here