Veste bună privind vaccinurile: Celulele T recunosc noile variante de Sars-Cov-2

Sursa: Pixabay

Celulele T recunosc variantele recente de SARS-CoV-2, potrivit unei cercetări realizată de National Institutute of Allergy and Infectious Diseases, instituţie condusă de consilierul principal al Casei Albe, în chestiunea Covid, dr. Anthony Fauci. Caz în care, mai arată sursa citată, capacitatea de protecţie a vaccinurilor rămâne intactă.

<< Când au apărut variante ale SARS-CoV-2 (virusul care cauzează COVID-19), la sfârșitul anului 2020, s-a instalat îngrijorarea cu privire la faptul că acestea ar putea eluda răspunsurile imune de protecție, generate de infecția anterioară sau de vaccinare, făcând reinfectarea mai probabilă sau vaccinarea mai puțin eficientă. Pentru a investiga această posibilitate, cercetătorii de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), care fac parte din Institutul Național de Sănătate, au analizat probe de celule sanguine de la 30 de persoane care s-au infectat și s-au recuperat după COVID-19 înainte de apariția variante de virus. Au descoperit că un jucător-cheie în răspunsul imun la SARS-CoV-2, celula T CD8+, a rămas activ împotriva virusului.

Echipa de cercetare a fost condusă de Andrew Redd, dr. NIAID, și a inclus oameni de știință de la Johns Hopkins University School of Medicine, Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și compania ImmunoScape.

Cercetătorii s-au întrebat dacă celulele T CD8+ din sângele pacienților recuperați după COVID-19, infectați cu virusul inițial, ar putea recunoaște încă trei variante de SARS-CoV-2: B.1.1.7, care a fost detectată pentru prima dată în Regatul Unit; B.1.351, găsită inițial în Africa de Sud; și B.1.1.248, depistată pentru prima dată în Brazilia. Fiecare variantă are mutații în tot virusul și, în special, în regiunea proteinei spike pe care virusul o folosește pentru a se atașa și a intra în celule. Mutațiile din această regiune proteică de vârf ar putea să o facă mai puțin recunoscută pentru celulele T și anticorpii neutralizanți, care sunt produși de celulele B ale sistemului imunitar după infecție sau vaccinare.

Deși detaliile despre nivelurile exacte și compoziția anticorpilor și a răspunsurilor celulelor T necesare pentru a obține imunitatea la SARS-CoV-2 sunt încă necunoscute, oamenii de știință presupun că sunt necesare răspunsuri puternice și largi de la ambii – anticorpi și celulele T – pentru a oferi un răspuns imun eficient. Celulele T CD8+ limitează infecția prin recunoașterea părților proteinei virale de pe suprafața celulelor infectate și uciderea acelor celule.

În studiul lor asupra pacienților recuperați după COVID-19, cercetătorii au stabilit că răspunsurile specifice ale celulelor T CD8+ au rămas în mare parte intacte și ar putea recunoaște practic toate mutațiile din variantele studiate. În timp ce sunt necesare studii mai ample, cercetătorii observă că rezultatele lor sugerează că răspunsul celulelor T la indivizii convalescenți și cel mai probabil la cei vaccinați nu este, în mare parte, afectat de mutațiile găsite în aceste trei variante și ar trebui să ofere protecție împotriva variantelor emergente.

Imunitatea optimă la SARS-Cov-2 necesită probabil răspunsuri puternice ale celulelor T multivalente, pe lângă anticorpi neutralizanți și alte răspunsuri, pentru a proteja împotriva tulpinilor actuale de SARS-CoV-2 și a variantelor emergente, arată autorii. Ei subliniază importanța monitorizării amplorii și durabilității răspunsurilor celulelor T anti-SARS-CoV-2 la persoanele recuperate și vaccinate, ca parte a oricărei evaluări menite să determine dacă sunt necesare vaccinări de rapel. >>

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here