Cum e viaţa în Kiev după ce Rusia a atacat Ucraina

Sursa: Euromaidan press

Centrul Kievului era aproape pustiu joi dimineaţă, după ce Rusia a atacat Ucraina, pietoni nu erau aproape deloc, doar câteva maşini puteau fi zărite, relatează Politico. S-au produs explozii puternice în apropierea aeroportului de lângă Kiev, apoi a fost relativ linişte. Patru ore mai târziu alte explozii au avut loc în centrul oraşului, transmite News.ro.

Ulterior, traficul a fost îngreunat de puzderia de maşini de pe străzile Kievului şi de la staţiile de benzinărie de la periferie, în timp ce alţi locuitori ai capitalei aşteptau metroul pentru a ajunge la muncă, viaţa urmându-şi cursul obişnuit.
Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a anunţat că transportul public este gratuit.
„Pregătiţi „un bagaj de urgenţă” – documente, un minim de lucruri necesare – pentru a ajunge rapid, dacă este necesar, la un adăpost. Autorităţile oraşului [rămân] în capitală. Continuăm să asigurăm funcţionarea oraşului”,  a precizat Klitschko.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a instituit, joi dimineaţă, legea marţială, însă poliţia nu patrula străzile, iar patrula militară era inexistentă. În acelaşi timp, poliţiştii care păzeau ambasadele purtau veste antiglonţ şi caschete de protecţie.
Autorităţile ucrainene i-au îndemnat pe rezidenţi să rămână în Kiev, cel puţin pentru moment.
„Nu v-aş recomanda să plecaţi chiar acum. Pur şi simplu veţi petrece multe ore stresaţi în ambuteiaje”, a scris un consilier al ministrului de Interne, Anton Geraşcenko.
Cozi de 10, 20 de persoane se puteau vedea la fiecare bancomat, oamenii sperând să retragă cât mai mulţi bani înainte ca automatele să se blocheze. Alţi cetăţeni s-au grăbit la benzinării, cu scopul de a părăsi oraşul.
Localnicii au găsit fragmente de rachetă într-un cartier din Kiev, potrivit reţelelor sociale. O fotografie publicată de Reuters a arătat oficiali inspectând locul incidentul.
În timp ce unele hoteluri aprţinând unor lanţuri internaţionale au continuat să funcţioneze ca de obicei, altele au luat măsuri suplimentare pentru siguranţa oaspeţilor.
Un angajat al serviciilor de pază de la hotelul Hilton a afirmat că oaspeţii sunt ajutaţi că îşi contacteze ambasadele sau să părăsească oraşul.
”Am întărit măsurile de securitate în jurul hotelului şi nu lăsăm în interior decât oaspeţii”, a precizat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here