Cum expediază Putin, lângă Merkel, dosarul mercenarilor din Libia ai „Bucătarului” său

Sursa: Kremlin.ru

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel au susţinut sâmbătă o conferinţă comună la care au răspuns unor întrebări despre situaţia din Libia, transmite News.ro.

Întrebat dacă mercenarii cunoscuţi ca Wagner Group luptă în Libia, Putin a răspuns că în cazul în care există ruşi în această ţară, ei nu reprezintă Rusia şi nici nu sunt plătiţi de stat, relatează Reuters. 

Grupul militar privat rus a luptat clandestin pentru sprijinirea forţelor ruse în Siria şi Ucraina, au scris mai multe agenţii de presă în trecut. Mercenarii, în principal foşti soldaţi, sunt recrutaţi de entitatea cunoscută ca Wagner Group. Rusia a negat că ar fi beneficiat de acest ajutor în străinătate.

Însă ițele afacerii Wagner duc până la Kremlin, iar trupele de mercenari au „luat la pas” statele din cătarea Rusiei.

Wagner este controlată de Evgheni Prigozin, poreclit „Bucătarul lui Putin”. De ce? Un material cuprinzător pe acest subiect – AICI.

În toamna lui 2019, Facebook a suspendat reţele ale „bucătarului lui Putin”, care influenţau politica în opt state: Madagscar, Republica Centrafricană, Mozambic, Republica Democrată Congo, Coasta de Azur, Camerun, Sudan şi Libia.

La finalul lui decembrie, Statele Unite se arătau ”foarte îngrijorate” de o intensificare a confruntărilor armate în Libia, pe care o impută prezenţei unui număr tot mai mare de mercenari ruşi în serviciul forţelor mareşalului Khalifa Haftar, potrivit unui oficial de la Departamentul de Stat, relatează Reuters, preluat de News.ro

Merkel anunță o conferință de pace la Berlin

Cancelarul german a afirmat, la aceeaşi conferinţă, că negocierile de pace vor avea loc la Berlin, după ce Turcia şi Rusia au făcut apel la facţiunile care duc un război în Libia să ajungă la un armistiţiu.

„Sperăm ca eforturile comune ale Rusiei şi Turciei să aibă succes şi vom trimite curând invitaţii pentru o conferinţă la Berlin”, a spus Merkel.

Liderii europeni l-au avertizat miercuri pe premierul libian recunoscut internaţional, Fayez al-Serraj, să nu permită accesul trupelor turceşti pe teritoriul Libiei şi să nu încheie un acord pentru gaze naturale cu Turcia, pentru a evita agravarea tulburărilor din ţară.

Anarhia existentă în ultimii ani în Libia, stat membru al OPEC, i-a perturbat producţia de petrol, a alimentat migraţia clandestină în Europa şi a făcut loc extremiştilor islamişti.

Libia este afectată de un conflict între facţiuni, după înlăturarea, printr-o revoltă sprijinită de NATO, a dictatorului Muammar Gaddafi, în 2011. 

Khalifa Haftar, care a fost general în armata lui Gaddafi şi ale cărui forţe controlează cea mai mare parte din estul şi sudul Libiei, face o nouă încercare de a captura Tripoli, capitala ţării situată în nord-vest. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here