Cum încearcă Grecia, Cipru și Bulgaria să rezolve problema migrației

Sursa: Facebook/Info Migrants

Grecia, Cipru şi Bulgaria au demarat o iniţiativă comună în perspectiva Consiliului Miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne din cadrul Uniunii Europene, din data de 7-8 octombrie, din Luxemburg, scrie publicația Phileleftheros, preluată de RADOR.

Este vorba despre prima iniţiativă comună a statelor membre aflate în prima linie pe frontul critic al migraţiei din estul Mediteranei. Scopul este:

  • să reliefeze dimensiunea europeană a marii provocări migraţioniste cu care se confruntă Europa, mai ales în statele membre aflate în prima linie în Mediterana de Est
  • să sensibilizeze şi să mobilizeze partenerii europeni, Comisia Europeană şi alte
    instituţii europene cu privire la provocările migraţioniste disproporţionate şi în continuă creştere cu care se confruntă cele trei ţări, mai ales în comparaţie cu fluxurile din alte regiuni ale Mediteranei sau ale UE
  • UE să ia măsuri concrete în cadrul solidarităţii comunitare şi al responsabilităţii, printr-o distribuire justă a poverilor, prin relocări, o politică puternică de retrimitere a refugiaţilor în ţări terţe de provenienţă şi, în sfârşit, o susţinere în general a statelor afectate în mod direct

Este edificator faptul că, potrivit unor rapoarte recente ale Comisiei Europene şi ale Serviciului European de Acţiune Externă, între 19 august şi 1 septembrie, au fost înregistrate 1.133 de sosiri pe ruta Mediteranei de Vest/Atlantic, 1.369 pe ruta Mediteranei Centrale şi 4.879 pe ruta Mediteranei de Est. Această tendinţă continuă şi în prezent. În plus, cele trei ţări pledează pentru o aplicare eficientă a Declaraţiei Comune UE-Turcia din 2016 care să ducă la:

  • destructurarea reţelelor care transportă migranţi spre UE
  • împiedicarea devierii fluxurilor şi a creării unor noi rute migraţioniste ilegale pe mare, uscat şi pe calea aerului, către întreaga Europă şi statele ei membre
  • găsirea unor modalităţi eficiente de returnare a migranţilor.

În acest context, cele trei ţări încurajează UE şi celelalte state membre să examineze, în sensul aprobării, alocarea de resurse suplimentare către ţările din regiunea extinsă a Mediteranei de Est, în baza unor angajamente convenite în comun.

De asemenea, Atena, Nicosia şi Sofia cer alocarea mai multor fonduri pentru combaterea problemei refugiaţilor/migranţilor în Bugetul Comunitar pentru perioada 2012-2026. Această iniţiativă reprezintă o intervenţie – contribuţie la priorităţile în curs de configurare ale politicii migraţioniste a noii Comisii Europene.

Iniţitativa are titlul Eastern Mediterranean Migration Initiative (EMMI) şi este anunţată în acelaşi timp de cele trei ţări, urmând a fi prezentată oficial prin depunerea textului aferent la Consiliul pentru Justiţie şi Afaceri Interne de săptămâna viitoare.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here