Cum încearcă Turcia să sufoce Cipru

sursa: Președinția Turciei

Turcia încearcă să creeze un laţ sufocant în jurul Ciprului, încercând să şantajeze Nicosia în domeniul energetic astfel încât problema zăcămintelor de hidrocarburi să fie pusă pe masa discuţiilor referitoare la problema reunificării insulei, scrie To Vima.

În acest cadru se înscrie şi anunţul cu privire la realizarea de către Ankara a cinci noi foraje pentru zăcăminte de petrol şi gaze naturale în estul Mediteranei, regiune în care Turcia îşi propune să avanseze în cursul anului 2020, conform „Programului anual al preşedinţiei turce pentru anul 2020”, semnat de Recep Tayyip Erdogan şi publicat în oficiosul guvernamental la data de 3 noiembrie 2019.

Potrivit programului, preşedintele turc a aprobat realizarea a cinci noi foraje pentru petrol şi gaze naturale în cursul anului 2020 ce vor fi realizate de Compania de stat a Petrolului (TPAO) în perimetre din estul Mediteranei care cuprind şi zone maritime din jurul părţii de nord a insulei, ocupate de Turcia, pentru care aprobarea a fost acordată ilegal de nerecunoscuta Republică Turcă a Ciprului de Nord.

Investiţiile de stat în domeniul energiei pentru anul 2020 sunt estimate la valoarea de 13.864.000.000 de lire turceşti, fiind astfel al doilea sector, după cel al transporturilor, din punct de vedere al valorii investiţiilor ce vor fi realizare de guvernul turc.

În programul anual al preşedinţiei turce se mai precizează obiectivul ca primul reactor nuclear al centralei de la Akkuyu să înceapă să funcţioneze în anul 2023, iar celelalte până la sfârşitul anului 2026.

În acelaşi cadru se înscriu şi jocurile cu nava de foraj Fatih, care s-a retras deocamdată din estul Mediteranei. Însă după cum avertizează ziarul cipriot Phileleftheros această retragere nu înseamnă nimic deoarece se preconizează că nava de foraj se pregăteşte pentru o nouă acţiune ilegală în Zona Economică Exclusivă a Ciprului.

Această plecare a navei din regiune are loc la câteva ore după ce a fost anunţată retragerea consorţiului TOTAL-ENI din Perimetrul 7 al Zonei Economice Exclusive a Ciprului.

Mulţi au vorbit despre o cedare a companiilor respective în faţa acţiunilor provocatoare ale Turciei. Însă reprezentanţi ai guvernului cipriot s-au grăbit să respingă aceste afirmaţii, subliniind că niciodată consorţiul nu a susţinut că prospecţiunile vor fi realizate începând cu Perimetrul 7.

Nu se pune nicio problemă de securitate în Perimetrul 7 din moment ce „programul energetic al Republicii Cipru avansează normal, iar tactica noastră este să nu facem comentarii inutile”.

Însă în ciuda răspunsului guvernului cipriot şi a faptului că cele două companii nu s-au retras de teama acţiunilor provocatoare ale Turciei, mesajul transmis de o asemenea mişcare nu este deloc pozitiv.

De altfel în urmă cu o lună, Ankara transmisese printr-un mesaj provocator către Cipru, dar şi către companiile TOTAL şi ENI că nu va permite prospecţiuni sau extracţii în perimetrul 7, care le-ar aparţine.

„După cum am semnalat şi comunicat în mod repetat comunităţii internaţionale, o parte din aşa-numitul perimetru 7 se află în cadrul platoului continental turcesc şi l-am înregistrat şi la Naţiunile Unite”.

„Relatările de presă spun că administraţia greco-cipriotă a Ciprului de sud a concesionat perimetrul 7 către compania franceză TOTAL şi compania italiană ENI în cadrul aşa-zisei Zone Economice Exclusive a Ciprului, ignorând drepturile turco-ciprioţilor. Acest lucru arată că administraţia greco-cipriotă a Ciprului de Sud nu a înţeles determinarea noastră în ciuda avertismentelor noastre”, se arată într-un comunicat al Ministerului turc de Externe.

Ministerul a „sfătuit” companiile să nu realizeze nicio activitate de prospectare pentru hidrocarburi în platoul continental al Turciei, „încrezându-se în autorizaţii nule” emise de partea greco-cipriotă.

Sursa: RADOR

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here