Putin finanțează haosul din Venezuela cu avioane burdușite cu bancnote

Venezuela continuă să fie sub embargou, dar Caracasul se poate încă baza pe prieteni foarte puternici, aceiaşi care i-au permis să rămână pe linia de plutire până acum. Este vorba de China, care intenţionează să îşi protejeze investiţiile pe care le-a făcut în această ţară îndatorată Beijingului cu aproximativ 20 de miliarde de dolari, scrie Il Giornale.

Apoi este Rusia, care trebuie să încaseze aproximativ 4 miliarde de dolari, rezultatul unui acord ce datează din îndepărtatul 2011: un împrumut deja dublat ca urmare a unor taxe şi dobânzi egale cu un miliard de dolari.

În total, în ultimii 13 ani, ruşii au împrumutat Venezuela cu 16 miliarde de dolari. Chiar Rusia, potrivit unei investigaţii
realizate de „Bloomberg”, în ciuda sumelor colosale de bani pe care încă le aşteaptă înapoi, ar continua oricum să furnizeze sprijin Venezuelei şi ar face-o într-un mod răsunător: transportând direct la Caracas bancnote cash la bordul avioanelor.

În perioada cuprinsă între mai 2018 şi aprilie 2019, Moscova ar fi trimis şase avioane cu bancnote la Caracas. Suma expediată de Rusia Venezuelei în acest mod s-ar ridica la 315 milioane de dolari, bani gheaţă. Pentru guvernul condus de Maduro, aceşti bani echivalează cu o adevărată gură de oxigen: permit executivului să nu se scufunde sub greutatea embargoului, dar mai ales să evite sancţiunile americane, care teoretic ar trebui să împiedice ţara să aibă acces la sistemul financiar internaţional.

În timp ce în trecut China şi Rusia aveau mijloace mult mai comode pentru a-l aproviziona pe Maduro, azi singurul rămas este de a transporta bani lichizi.

Este vorba doar despre o protecţie? Nu chiar, pentru că Venezuela nu se scaldă în aur, dar are resurse suficiente ca marfă de schimb pentru a nu-şi creşte datoriile. Şi, astfel, în schimbul petrolului sau al acţiunilor la companiile de stat, Caracas poate spera să primească împrumuturi vitale pentru susţinerea economiei sale devastate. Astfel, o întrebare vine spontană.

Ce interes are Putin să continue să finanţeze Caracas? Potrivit unor experţi, Moscova ar vedea în Cuba şi în Venezuela doi aliaţi de exploatat cât mai bine în lupta pe care o duce cu SUA. Rusia ştie bine că insula şi Venezuela au evidente limite economice, dar din punct de vedere politic şi geopolitic pot fi încă folosite pentru a înțepa Washingtonul direct în „curtea casei sale”.

Este o strategie veche, aceaşi adoptată de Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Azi, cu excepția unor catastrofe bruște, nu se întrevăd la orizont noi ameninţări, şi totuşi Putin, în afară de bani, a trimis în America Latină şi arme şi echipament militar. Revenind la bancontele cash, „Bloomberg” a scris că 97 milioane de dolari au ajuns la Banca de Dezvoltare Economică și Socială din Venezuela (BANDES) în numele EvroFinance Mosnarbank, un joint venture între BANDES şi o companie care administrează proprietăţile aflate în mâinile statului rus. Celelalte 2018 milioane proveneau, în schimb, de la Gazprombank.

Sursa: RADOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here