Cum ratează Franța ocazia de a face până la 300.000 de teste pe săptămână. Exasperate, unele firmele își lichidează stocuri strategice vânzând în Germania

Sursa: Facebook

Veterinarii francezi se plângă de faptul că Parisul pierde timp prețios în lupta contra coronavirusului. Zeci de laboratoare veterinare de pe întreg cuprinsul Franței zac nefolosite în această perioadă, în condițiile în care au și personal calificat, și stocurile necesare pentru a ajunge la testarea a 300.000 de persoane pe săptămână. Însă birocrația pare să bată pandemia. O lege de acum șapte ani necesită modificări, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până acum. O dezvăluire făcută de Le Point, care, în final face și o comparație fină cu situația diametral opusă a Germaniei. Asta, în condițiile în care, la aproape același număr de îmbolnăviri, Germania are de opt ori mai puține decese decât Franța.

Articolul, pe larg, mai jos:

Biologii sunt și ei oameni politici. Când Le Point i-a contactat, în urmă cu 10 zile, au ezitat să vorbească. „Suntem în contact cu guvernul, situația se va debloca inevitabil…” Și apoi? Apoi nimic. Tăcere mormântală. O tăcere „de neînțeles”, pentru mai mulți dintre directorii laboratoarelor departamentale consultați de Le Point. Francezii știu puține despre ei, dar joacă un rol esențial în sistemul de sănătate.

Situate pe întreg teritoriul țării, cele 75 de laboratoare publice (și cei 4.500 de angajați) depind de departamente și își asumă sarcina grea de a realiza controlul apei, igiena alimentară sau analizele veterinare. Spre deosebire de laboratoarele de sănătate umană, care de obicei procesează doar un număr mic de analize, acestea sunt concepute să opereze la scară mare: în timpul crizei vacii nebune sau gripei aviare, au efectuat zeci de mii de teste … pe zi! Și tocmai: tocmai de acest specific s-a crezut că se va ține cont de către guvernul de la Paris, în contextul pandemiei de coronavirus.

„Laboratoarele de biologie umană, care efectuează testele de azi, funcționează cu mașini foarte eficiente, dar închise, adică sunt concepute să funcționeze cu un singur tip de reactivi”, explică Philippe Nicollet, directorul laboratorului departamental pentru mediu și alimentație, din Vendée.

Acest lucru explică deficitul actual de reactivi: dispozitivele disponibile în spitalele universitare sau laboratoarele private, care sunt puține la număr, sunt adesea limitate la reactivii producătorilor lor (o mașină bioMérieux nu poate prelucra un reactiv Roche, de exemplu). Dispozitivele utilizate în laboratoarele departamentale sunt, în schimb, „deschise”.

„Pentru a contracara lipsa de reactivi, în cazul unei epizootii, am ales să folosim instrumente care acceptă tipuri diferite de reactivi”, punctează Philippe Nicollet. „Prin urmare, putem lucra cu aproximativ 30 de kituri disponibile”. Testele PCR efectuează sute de teste pe zi, iar unele detectează deja coronavirusul.

„Covid-19 aparține aceleiași familii ca și celelalte coronavirusuri”, insistă Jean-Pierre Barreaud, președintele laboratorului departamental de analiză din Creuse. „Ar fi suficient să verificăm cu Institutul Pasteur dacă sunt fiabile kiturile noastre, pentru a le adapta, acolo unde e cazul… E o chestiune de câteva zile”, confirmă Jean-Louis Hunault, președintele SIMV, Sindicatul din Industria Medicamentului Veterinar.

Când l-au auzit, în 12 martie, pe Emmanuel Macron cerând mobilizarea generală, experții din zona veterinară și-au făcut inventarul. Există, așadar, 75 de laboratoare departamentale de analiză, care acoperă teritoriul. Pentru efectuarea testelor există personal instruit și competent. Lanțurile capabile să lucreze la scară largă sunt operaționale.

Iar furnizorii, la rândul lor, sunt capabili să surmonteze, parțial, problema reactivilor.

În 15 martie, o propunere este trimisă, prin e-mail, directorului general al Sănătății, Jérôme Salomon (cel care coordonează eforturile de contracarare a pandemiei în Franța – n.r.). Câteva zile mai târziu, profesioniștii și-au stabilit planul: laboratoarele departamentale puteau efectua, în termen de 15 zile, între 150.000 și 300.000 de teste PCR pe săptămână, pentru detectarea infecțiilor cu coronavirus. Și sunt echipate pentru a procesa masiv viitoare teste serologice, elemente cheie în decizia de ridicare a carantinei generalizate. Acele teste vor determina cine a rămas cu imunitate după infecție.

Răspunsul? Niciun răspuns

„De atunci, ni se tot spune că dosarul este în analiză”, se plâng acum diverși specialiști de la nivel departamental, care luptă acum pentru accelerarea deciziei la centru.

În departamentul Indre-et-Loire, aleșii își smulg părul din cap. Laboratorul sectorial acoperă patru departamente. „Laboratorul nostru [Inovalys, nota editorului] poate face până la 2.000 de teste pe zi, are stocuri de reactivi pentru 30.000 de teste și a cumpărat 30.000 de tampoane pentru probe”, explică un oficial familiarizat cu problema.

„Am stabilit un protocol de eșantionare cu Spitalul Universitar Tours, toată lumea lucrează inteligent, suntem gata … Dar ARS se blochează. ARS: Agenția Regională pentru Sănătate, un organism administrativ sub autoritatea ministerului, care deocamdată refuză ipoteza, din motive vagi. „Nu ni s-a spus cu adevărat ce se blochează”, explică Jean-Gérard Paumier, președintele consiliului departamental al Indre-et-Loire. „Mi se spune despre blocaje legale, care sunt studiate … Dar eu, în domeniu, trebuie să-mi gestionez personalul de îngrijire medicală, care vine să lucreze fără să fie testat, cu teamă, și care amenință zilnic cu încetarea lucrului! În momentul de față, CHU nu poate face decât o sută de teste zilnice … Insuficient pentru a testa tot personalul spitalului, al jandarmeriei, pompierilor, ca să nu mai vorbim de manipulatori, casierii de la supermarket, care se tem zilnic de a contamina pe cineva sau de a fi contaminați. „Nu am impresia că își dau seama, la minister, de consecințele concrete produce blocajul lor. Am auzit peste tot că o sincopă în lanțul logistic ar fi groaznică pentru țară, dar nu se face nimic pentru a o preveni”.

Un blocaj administrativ

Potrivit Le Point, Ministerul Sănătății de la Paris a refuzat până acum să furnizeze explicații complete, insistând asupra aceluiași referen: Problema e în studiu, există reguli și norme de respectat.

Ce fel de standarde, se întrebă Le Point? Publicația semnalează că germanii, belgienii, spaniolii își mobilizează deja toate resursele disponibile, inclusiv laboratoarele lor veterinare.

În Franța, însă, în virtutea unei legi din 30 mai 2013, laboratoarele de biologie medicală veterinară nu mai au dreptul să prelucreze niciun eșantion prelevat dintr-un corp uman și invers. Așadar, până în prezent, numai laboratorul departamental din Bouches-du-Rhône va efectua teste Covid-19 … De ce? Întrucât are în componența sa și un angajat autorizat să proceseze probe pe care biologii veterinari nu le pot atinge. „Este absurd. Un virus este un virus, indiferent în ce corp se află. Dar pentru a permite medicilor veterinari să proceseze eșantioane umane (pe care alte țări le fac fără probleme), legea ar trebui modificată”, spune președintele de sindicat, citat mai sus, Jean-Louis Hunault .

Potrivit Le Point, care citează același expert, concret vorbind, capacitatea de testare există, iar Institutul Pasteur trebuie să vină cu aprobările și recomandările necesare.

„Imediat ce aprobarea este primită și dacă guvernul dă undă verde, putem începe să producem teste, disponibile în termen de 15 zile. Dar până nu vom avea undă verde, nu vom putea face nimic…”, mai arată Hunault, citat de Le Point.

Fiecare zi care trece diminueaăz însă posibilitățile de acțiune. „În urmă cu două săptămâni, aveam stocuri de produse de extracție ARN (unul dintre reactivii esențiali pentru testare). Dar, din cauza lipsei de instrucțiuni clare dinspre guvernul, nu le-am putut păstra pentru clienții noștri obișnuiți”, spune un manager al Idvet, un producător de reactivi de diagnostic pentru depistarea bolilor infecțioase. În fiecare zi care trece, aceste stocuri se topesc lent. „Le-am vândut celor care le-au solicitat, în special în Germania. Este de neînțeles…”.

Trei săptămâni pierdute

Presiunea pusă pe autorități de cadrele sanitare care luptă în teren cu Covid-19 a crescut, astfel încât tot mai mulți aleși regionali îi trag de mânecă decidenții de la centru, constată Le Point. Inclusiv președintele Senatului, ca veterinar de profesie, i-a ridicat de două ori problema direct cu președintelui Emmanuel Macron.

Rezultatul? Potrivit Le Point, șeful statului se arată favorabil, iar administrația sa răspunde invariabil: „Este în studiu. […] Avem standarde de reglementare care trebuie respectate”.

„Dacă decizia ar fi fost luată de la bun început, pe 15 martie, am efectua deja aceste teste, cu o rată între 150.000 și 300.000 pe săptămână”, susțin profesioniștii din domeniu.

Contactat de Le Point de mai multe ori în ultimele 10 zile, Ministerul Sănătății de la Paris nu a răspuns întrebărilor adresate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here