De aproape o săptămână, Bulgaria nu mai are niciun mort infectat cu noul coronavirus. De la începutul epidemiei, vecinii de peste Dunăre au înregistrat 3 decese. Un medic român din Vidin spune că bugarii respectă cu stricteţe regulile impuse de autorităţi.

Potrivit ultimelor date raportate de vecinii de peste Dunăre, numărul persoanelor diagnosticate cu noul Covid-19 în Bulgaria a ajuns la 276, în timp ce numărul deceselor a rămas la trei, de aproape o săptămână.

Ivo Gheorghiev, un medic de urgenţă din zona Vidin care la finalul săptămânii trecute a obţinut şi cetăţenia română, a explicat că bulgarii respectă cu stricteţe măsurile impuse de autorităţi, iar acest lucru pare să dea roade în limitarea răspândirii îmbolnăvirilor mai mult decât tratamentul cu medicamente.

Eu cred că sunt foarte importante măsurile astea şi am văzut că din momentul în care au început să se ocupe de igiena personală, precum şi faptul să nu ies la cumpărături, în oraş, pur şi simplu nu au contacte cu altă lume, sunt rezultate. (…) Într-adevăr, cazurile sunt mult mai puţine sau nu prea am mai avut cazuri. Aici trebuie să menţionăm şi graniţele. Toţi care vin sunt puşi în carantină 14 zile, fie la domiciliu, fie la centre, în special cei care sunt dovediţi cu virusul se duc în centre speciale pentru păstrarea distanţei şi să nu-i infecteze pe ceilalţi”, a declarat Ivo Gheorghiev.

Doctorul spune că, în general, bolnavii care au forme uşoare sau medii de Covid-19 sunt trataţi cu antivirale şi tratament specific afecţiunilor respiratorii.

Sunt câteva tipuri de infectaţi cu Covid: tipuri uşoare, medii şi tipuri grave. Tratamentele, deocamdată, sunt în folosinţa medicilor care sunt la reanimare, că asta ne interesează mai mult. (…) În general, sunt tratamentele care se aplică la oameni cu insuficienţă respiratorie”, a declarat medicul.

Potrivit ultimelor raportări ale autorităţilor din Bulgaria, în ţara vecină sunt 8 cazuri grave.

La 8 martie, s-a anunțat că testele au confirmat primele patru cazuri de Covid-19 în Bulgaria.

Ce măsuri a luat guvernul bulgar?
Guvernul a răspuns rapid, având timp să se pregătească înainte de înregistrarea primelor cazuri. Toate evenimentele culturale și sportive mari în spații închise, cum ar fi Palatul Culturii au fost imediat interzise. La 13 martie, Guvernul a declarat stare de urgență, iar Ministerul Sănătății bulgar a dispus închiderea (până la 29 martie) a tuturor grădinițelor, școlilor, precum și a magazinelor, restaurantelor și unităților de divertisment: cinematografe, teatre, săli de concerte, centre sportive și spa. Supermarketurile, băncile, benzinăriile și farmaciile rămân deschise, dar numărul clienților admiși în același timp este limitat. Restricțiile de călătorie între marile orașe din Bulgaria sunt în prezent în vigoare, formularele de declarație completate trebuie prezentate la punctele de control ale poliției pentru oricine dorește să călătorească în toată țara.

Toate biectivele turistice sunt închise, iar mai multe evenimente internaționale au fost amânate sau anulate, cum ar fi Festivalul Internațional de Film de la Sofia , Târgul de la Plovdiv și Zilele muzicii din Ruse.

Primul ministru Boyko Borissov a subliniat necesitatea unei discipline personale și a unui comportament responsabil și de a nu intra în panică atunci când au fost introduse măsurile. 
Starea de urgență a fost introdusă atunci când a devenit clar că bulgarii nu respectă regulile de bază. Fiind o țară mică și relativ săracă, Bulgaria nu își permite să lase virusul să iasă sub control. Majoritatea bulgarilor au fost de acord cu aceste măsuri, deși nu au fost respectate regulile și au existat cumpărături excesive făcute în stare de panică.

A fost introdusă dezinfectarea periodică (de 2-3 ori pe zi) a tuturor transporturilor publice. Majoritatea bulgarilor sunt de părere că dacă beau suficientă tărie (”Rakiya„) asta îi va proteja de virus, deși poate mai degrabă ar trebui să o aplice pe mâini.

Deși cazurile de coronavirus sunt puține în comparație cu alte țări, călătorii din afara UE nu sunt admiși. Toți pasagerii trebuie să completeze un formular la aeroport (sau la frontieră) și le este măsurată temperatura. Mulți nativi care se întorc în Bulgaria din străinătate sunt obligați să se autoizoleze acasă timp de două săptămâni, iar în cazul unui test pozitiv sunt supuși carantinei la domiciliu. Nerespectarea carantinei are consecințe foarte grave: până la 5 ani de închisoare.


Surse: Medifax, inyourpocket.com

1 COMENTARIU

  1. Bravo, Bulgaria, macar daca am ajunge si noi la gradul vostru de responsabilitate, insa noi avem idioti care mint doctorii si imbolnavesc spitale intregi, noi avem cretini care ies cu pestisorul la plimbare, avem nemernici care fug din izolare sau carantina, li se trage un dosar penal, si mult le pasa lor, de ce nu sunt judecati la urgenta, ca sa-si justifice si justitia salariile si pensiile speciale imense, nu stiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here