Cum să pui în evidență operele de artă dintr-o galerie

Foto: Pexels

Organizarea unei expoziții într-o galerie de artă implică ceva efort și atenție la detalii. După ce ai ales exponatele, trebuie să te asiguri că acestea sunt aranjate corespunzător și puse în valoare, iar acest lucru se face iluminându-le corect. Doar în felul acesta, operele – tablouri, sculpturi, grafică, fotografie etc – vor  primi atenția pe care o merită.

Iată cum pui în evidență operele de artă dintr-o galerie:

Iluminatul general

Într-o galerie de artă, iluminatul general va fi asigurat mai curând de corpuri suspendate decât de alte sisteme dintr-un motiv cât se poate de simplu: majoritatea spațiilor în care sunt amenajate acestea au tavane înalte, iar corpurile încastrate vor distribui lumina în partea superioară a încăperii. Corpurile suspendate prezintă și un avantaj deosebit de important pentru un astfel de spațiu: vor difuza uniform lumina la 360 de grade. Astfel, încăperea va fi scăldată în lumină, iar toate exponatele vor fi vizibile. Mai trebuie avut în vedere un aspect, în funcție de înălțimea tavanului: cu cât înălțimea față de plafon este mai redusă, cu atât lumina se distribuie mai mult în încăpere, în timp ce amplasarea corpului suspendat la un nivel mai îndepărtat de plafon va concentra lumina în zona deasupra căreia a fost montat.

 

Iluminatul accent

 

Prin iluminarea corectă a lucrărilor de artă te asiguri că acestea vor primi atenția pe care o merită și este esențială pentru a scoate în evidență nuanțele și detaliile care le fac speciale. Asta se face prin iluminatul de accent. Înseamnă că aproape fiecare exponat va avea nevoie de propria sursă de lumină. De regulă, pe un tablou, lumina ar trebui să cadă în unghi de 30 de grade, pentru a fi evitat efectul reflectorizant sau cel de strălucire. Acest lucru se realizează prin montarea unor lămpi de perete ajustabile.

 

 

Cum aranjezi operele într-o galerie

 

Indiferent de tipul lucrărilor ce urmează a fi expuse, un aspect trebuie respectat întotdeauna: să fie în raza vizuală a vizitatorului. Mai exact, asta înseamnă că opera va fi plasată la nivelul ochilor. Deci, un tablou va fi montat pe perete la înălțimea de 150 cm de la podea până în centrul lui. Regula se aplică și în cazul altor lucrări, fiind valabilă indiferent de dimensiunile pe care le are. Există doar o singură excepție: dacă un tablou este montat deasupra unui element de mobilier, el va fi plasat la 20-25 cm distanță față de acesta. În cazul în care ai nevoie să instalezi mai multe tablouri pe un singur segment de perete, pe The Spruce vei descoperi sugestii prețioase legate de modul în care să le aranjezi în funcție de dimensiuni și forme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here