Cum se apără China, acuzată că a copiat de la clinica OncoGen din Timișoara tehnologia de producere a unui vaccin împotriva COVID-19

Ambasada Chinei din România vine cu o replică la acuzațiile profesorului Virgil Păunescu, directorul Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen din Timișoara. Recent, Păunescu a spus că cercetătorii chinezi au copiat de la echipa sa tehnologia de producere a unui vaccin împotrvia Covid-19, arogându-și drepturile pentru el.

Ceea ce nu v-am spus până acum este că în data de 4 februarie am fost contactați de Ambasada Chinei în România cu rugămintea de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. Noi am fost de acord și avem corespondență pentru a dovedi acest lucru. Dar nu am fost de acord ca ei să își însușească rezultatele muncii noastre și apoi să mai și adauge «All Rights Reserved». Așa că, în timp ce presa românească relata, uneori ironic, cercetătorii chinezi se inspirau la greu. Oricum noi mergem înainte cu punerea în practică a tehnologiei noastre. Deși autoritățile române au văzut nenumărate referințe la acest vaccin, nimeni nu s-a oferit să ne întindă o mână de ajutor”, a scris Virgil Păunescu într-o postare pe contul său de Facebook.

Răspunsul Ambasadei Chinei la București, într-o postare pe Facebook:

Începând cu data de 23 martie, în mass-media din România au apărut rapoarte, în care profesorul Virgil Păunescu, directorul Centrului de Cercetare Oncogen din Timișoara, i-a acuzat pe cercetătorii chinezi că au plagiat noua sa lucrare despre vaccinul pentru coronavirus.

Ambasada Chinei acordă o mare importanță acestui aspect și a verificat imediat situația relevantă.Conform verificărilor noastre, cercetătorii chinezi nu s-au referit la lucrările profesorului român. Echipa de cercetare chineză, este o echipă profesionistă din cadrul Universității Zhejiang, implicată în cercetarea vaccinului împotriva cancerului de ceva timp. Ei au publicat un număr mare de lucrări academice și se bucură de o reputație înaltă în comunitatea academică internațională. Echipa chineză a declarat că ei au ales să publice documentul, mai degrabă decât să depună un brevet, pentru a ajuta lumea să lupte împotriva noului focar de coronavirus. Ca răspuns la anchetele mass-media, echipa a declarat că, deși există similitudini în punctele de vedere ale lucrării, concluziile nu sunt aceleași. Comunitatea academică română este binevenită să furnizeze dovezi concludente cu privire la acuzațiile de plagiat.

Guvernul chinez a acordat întotdeauna o mare importanță protecției proprietății intelectuale și integrității cercetării științifice, iar încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală este o acuzație serioasă. Autoritățile chineze relevante au emis în 2019 „Regulile pentru investigarea și gestionarea cazurilor de integritate în cercetarea științifică (Test pilot)”, iar dacă se va constata o abatere științifică, aceasta va fi sever pedepsită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here