Cumpărături de panică la Beijing, de teama unor restricţiilor de tip Shanghai

Un ordin de testare în masă pentru Covid-19 în cel mai mare cartier din Beijing i-a determinat pe locuitorii capitalei chineze să se grăbească să se aprovizioneze cu produse alimentare, temându-se că ar putea fi supuşi unor restricţii similare celor din Shanghai, care a intrat într-o a patra săptămână de izolare, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Autorităţile din Chaoyang, unde locuiesc 3,45 milioane de oameni, au ordonat duminică seara celor care locuiesc şi lucrează acolo să fie testaţi de trei ori săptămâna aceasta, deoarece Beijingul a avertizat că virusul s-a răspândit ”pe furiş” timp de aproximativ o săptămână înainte de a fi detectat.

Ştiind cum locuitorii din Shanghai s-au chinuit să se aprovizioneze cu alimente şi alte produse esenţiale în timp ce erau încuiaţi în casă, cumpărătorii din Beijing au aglomerat magazinele şi platformele online pentru a se aproviziona cu legume, carne proaspătă, tăiţei instant şi hârtie igienică.

Un locuitor din Chaoyang, în vârstă de 63 de ani, pe nume Di, a cumpărat două pungi de legume – suficiente pentru 8-10 zile, a spus el – doar pentru în cazul în care clădirea se va adauga unor mai mult de o duzină de clădiri puse în izolare.

În Shanghai, centrul financiar chinez, lipsa unui număr suficient de curieri care să facă livrări la domiciliu a fost principalul blocaj în aprovizionare, alimentând anxietatea şi furia pe scară largă a oamenilor.

La Beijing, lanţurile de supermarketuri, inclusiv Carrefour şi Wumart, au declarat că au mai mult decât dublat stocurile, în timp ce platforma de comerţ electronic Meituan, axată pe produse alimentare, a crescut stocurile şi numărul de personal pentru sortare şi livrare, a relatat publicaţia de stat Beijing Daily.

Acţiunile din China au scăzut la minimele ultimilor doi ani din cauza îngrijorării unui potenţial focar de Covid-19 la Beijing.

Cercetările realizate de Gavekal Dragonomics publicate vineri au estimat că din primele 100 de oraşe ale Chinei după producţia economică, 57 aveau restricţii ”relativ dure” privind Covid-19 în vigoare săptămâna trecută, în scădere faţă de la 66 cu săptămâna anterioară.

Volumul de cazuri din Beijing este mic în comparaţie cu cel la nivel global şi cu sutele de mii din Shanghai.

Majoritatea şcolilor, magazinelor şi birourilor din Chaoyang au rămas deschise.

Districtul găzduieşte mulţi locuitor bogaţi, majoritatea ambasadelor străine, precum şi locuri de divertisment şi sedii corporative. Cartierul are puţine activităţi productive.

În Shanghai, restricţiile draconice sunt încă aplicate pe scară largă în oraş, dar oficialii şi-au ridicat speranţa într-un răgaz spunând că vor căuta să rezerve cele mai dure restricţii pentru zone mai mici din jurul cazurilor confirmate.

”Fiecare complex, fiecare poartă, fiecare uşă trebuie gestionate cu stricteţe”, a declarat Qi Keping, vice-şeful districtului comercial Yangpu din nord-estul Shanghai, într-o conferinţă de presă zilnică, descriind noua abordare, mai direcţionată.

În weekend, autorităţile au sigilat intrările multor blocuri de locuinţe publice şi chiar străzi întregi cu garduri din plasă de sârmă verde de doi metri înălţime, cu videoclipuri online care arată locuitorii protestând de la balcoane, în timp ce frustrarea a atins noi cote în rândul celor 25 de milioane de locuitori ai oraşului.

Poliţiştii îmbrăcaţi în costume de protecţie pentru materii periculoase patrulează pe străzi, pun blocaje rutiere şi le cer pietonilor să plece acasă.

În timp ce autorităţile spun că au relaxat unele restricţii, cei mai mulţi  locuitori din Shanghai fie sunt încă închişi în casele lor, fie nu pot părăsi ansamblurile rezidenţiale. Chiar şi cei care pot ieşi au puţine locuri unde să meargă, cu magazinele şi majoritatea celorlalte locaţii închise.

Guvernul de la Shanghai a raportat 51 de noi decese provocate de Covid-19 pe 24 aprilie, cel mai mare număr zilnic de până acum. Asta duce numărul oficial de morţi la 138, toate raportate începând cu 17 aprilie, deşi mulţi locuitori au spus că rude sau prieteni au murit după ce au fost infectaţi cu Covid-19 încă din martie, aruncând îndoieli asupra statisticilor.

Cazurile asimptomatice locale în Shanghai au scăzut la 16.983 de la 19.657 cu o zi înainte. Infecţiile simptomatice au crescut la 2.472, de la 1.401.

Cazurile din afara zonelor de carantină au scăzut la 217 de la 280. Alte oraşe care au fost închise au început să reducă restricţiile odată ce astfel de cazuri au ajuns la zero. Au existat 70 de cazuri transmise local în opt din cele 16 districte din Beijing de vineri, Chaoyang reprezentând 46 dintre ele.

Cu ochii pe Ucraina: cum ar trebui ascuțiți spinii Taiwanului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here