Cunoscutul regizor rus Andrei Koncealovski părăseşte o competiţie în cadrul căreia este nominalizat şi Aleksei Navalnîi

Foto: Andrei Koncealovski/ Facebook

Regizorul rus Andrei Koncealovski, recompensat cu numeroase premii pe plan internaţional, a cerut marţi ca „Dorogie tovarishchi” („Dragi tovarăşi”), cel mai recent lungmetraj al lui, să fie retras dintr-o competiţie cinematografică în semn de protest faţă de nominalizarea unor documentare realizate de disidentul Aleksei Navalnîi, informează Agerpres, care citează AFP.

Comitetul de selecţie al premiului rusesc Biely Slon (Elefantul Alb), acordat de criticii de film, l-a nominalizat anul acesta pe Aleksei Navalnîi la categoria „Evenimentul anului” pentru „seria sa de documentare inovatoare”, o serie de anchete răsunătoare ale disidentului despre corupţie, vizionate de zeci de milioane de ori pe YouTube.

Cel mai de succes dintre ele, despre un „palat” pe care şi l-ar fi construit preşedintele rus Vladimir Putin, a fost vizionat de 115 milioane de ori.

Pe Facebook, Andrei Koncealovski a denunţat o decizie „tristă” şi a calificat aceste investigaţii drept „un proiect jurnalistic care poate fi considerat un act politic, dar care în niciun caz nu poate fi judecat prin prisma celei de-a şaptea arte”.

Considerând că ar fi ca şi cum un editorial al unui tabloid rusesc „ar câştiga un premiu literar”, celebrul regizor rus a cerut ca „Dorogie tovarishchi!” („Dragi tovarăşi!”), cel mai recent lungmetraj al lui, să fie retras din competiţie, unde fusese nominalizat la şase categorii.

Aleksei Navalnîi este în greva foamei de săptămâna trecută pentru a protesta faţă de condiţiile sale de detenţie dintr-o colonie penitenciară, unde a fost trimis după ce a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare într-un proces pe care l-a denunţat ca fiind motivat politic.

Andrei Koncealovski, în vârstă de 83 de ani, şi-a construit o carieră artistică impresionantă în Rusia şi în Occident. Plecat în Statele Unite, el este unul dintre puţinii ruşi care au filmat la Hollywood în anii 1980 înainte de a reveni în ţara sa natală în anii 1990, devenind extrem de critic la adresa mentalităţii occidentale.

În 1979, Koncealovski a primit Premiul Special al Juriului la Cannes pentru „Siberiada”. „Dorogie tovarishchi!” a primit Premiul Special al Juriului la Veneţia în 2020.

Andrei Koncealovski este fratele mai mare al regizorului Nikita Mihalkov, foarte apropiat de Kremlin şi care a criticat la rândul lui nominalizarea lui Aleksei Navalnîi la premiile Biely Slon.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here