Curtea Constituţională din Germania blochează ratificarea Fondului de Redresare al UE

Sursa: Pixabay

Curtea Constituţională din Germania a afirmat, vineri, că preşedintele ţării nu poate semna legea care ratifică Fondul de Redresare al Uniunii Europene până când nu analizează un apel de urgenţă împotriva planului de investiţii finanţat prin imprumuturi, transmite Reuters, preluat de News.ro.

Comunicatul Curţii Constituţionale, publicat după ce ambele camere ale Parlamentului au ratificat legea în această săptămână, nu oferă un interval de timp în care poate fi aşteptată o decizie legală.

Oponenţii planului de redresare al UE, inclusiv partidul de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD) şi un grup numit Alianţa de voinţă a cetăţenilor, susţin că acesta încalcă tratatele europene prin permiterea împrumuturilor comune de către statele membre.

Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, susţinător al proiectului, a declarat că Fondul marchează primul pas către o ”uniune fiscală” în care statele membre vor transfera mai multe competenţe la Bruxelles în afara bugetelor naţionale.

Cinci reclamanţi au depus vineri o plângere la instanţa de top din Germania împotriva fondului UE, a declarat anterior un purtător de cuvânt al curţii.

„Astăzi a fost depusă o contestaţie de urgenţă şi o plângere constituţională”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a declarat că este încrezătoare că legea în cauză, numită Hotărârea privind resursele proprii, va rezista în faţa instanţei germane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here