Cutremur de 7,8 | Aproape 1.000 de morți în Turcia, anunță Erdogan / Îngrijorările OMS / UE s-a activat / România trimite salvatori

Sursa: Facebook

Cel puţin 912 persoane au murit, iar alte peste 5.000 au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 7,8 produs în centrul Turciei la primele ore ale zilei de luni, conform cifrelor anunţate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Erdogan a declarat că acesta este cel mai mare dezastru înregistrat în Turcia după anul 1939, adăugând că 2.818 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului.

Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremur.

Echipa trimisă de România

Sprijinul statului român oferit Turciei constă în trimiterea unei echipe complexe formate din: modul specializat de căutare – salvare RO-USAR din cadrul IGSU, cu doi câini şi tehnică aferentă, echipă de căutare – salvare cu doi câini antrenaţi pentru astfel de situaţii din cadrul Asociaţiei Câinilor Utilitari, medici şi asistenţi ai UPU-SMURD Bucureşti (Floreasca), ofiţeri de legătură din cadrul DSU.

În total, echipa de sprijin este formată din 58 de membri.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, două aeronave aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române vor efectua luni o misiune internaţională de sprijin în Turcia, cu plecare din Bucureşti, care vor avea la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităţilor turce, puternic afectate de cutremur, arată DSU, pe pagina sa de Facebook.

Grupul de cetăţeni români, alcătuit din nouă studenţi şi un profesor coordonator aflaţi în Turcia, care a solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere, va reveni în România cu una dintre aeronavele Ministerului Apărării Naţionale.

OMS: Ne vom aştepta la un necesar crescut de îngrijire a traumelor

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat luni îngrijorarea cu privire la regiunile din Turcia din care nu au sosit veşti referitoare la urmările cutremurului devastator produs în cursul nopţii, transmite Reuters.

„Autorităţile naţionale se vor concentra pe moment pe căutare şi salvare”, a declarat un purtător de cuvânt al OMS, pentru Reuters, într-un comunicat, preluat și de Agerpres.

„Apoi ne vom aştepta la un necesar crescut de îngrijire a traumelor pentru tratarea răniţilor şi pentru sprijinirea întregului sistem sanitar din zonele afectate”, a precizat acesta.

Raport american

Potrivit CNN, cutremurul de luni este unul dintre cele mai puternice seisme care au lovit Turcia în ultimii 100 de ani. USGS, institutul american pentru geologie, aminteşte de un cutremur cu magnitudinea de 7,8 care a lovit estul Turciei în 1939. Acel seism s-a soldat cu peste 30.000 de morţi.

Bilanțul morților în urma cutremurului de luni dimineața ar putea ajunge până la 10.000, a anunțat Serviciul Geologic al Statelor Unite (USGS), citat de CNN.

Potrivit estimărilor USGS există o șansă de 47% ca numărul deceselor să se încadreze între 1.000 și 10.000, o șansă de 27% să fie cuprins între 100 și 1.000 și o șansă de 20% ca acesta să ajungă între 10.000 și 100.000.

Estimările USGS provin din modelarea bazată pe cutremurele produse în regiune, populația expusă la cele mai puternice seisme și vulnerabilitatea structurilor din zonele cele mai afectate.

„Populația din această regiune locuiește în structuri care sunt extrem de vulnerabile la cutremur, deși există unele structuri rezistente”, se arată în prognoza USGS.

Raportul estimează, de asemenea, că pierderile economice vor fi probabil între 1 miliard și 10 miliarde de dolari, ceea ce ar putea ajunge până la 2% din PIB-ul Turciei.

Iohannis: Gândurile noastre se îndreaptă către victimele şi familiile acestora după cutremurul devastator care a lovit Turcia şi Siria

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here