Riposta Rusiei. Unde și când planifică Moscova noua ofensivă și cum poate Kievul să răspundă?

Sursa: TASS

<< Într-un discurs ținut la Institutul CHEY pentru Studii Avansate, din Seul, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că, potrivit datelor sale, Rusia pregătește o nouă ofensivă masivă. Institute for the Study of War confirmă datele șefului serviciilor de informații ucrainene: Putin a ordonat ocuparea completă a regiunilor Donețk și Lugansk până la sfârșitul lunii martie. Novaia Gazeta.Europa cercetează unde și cum se poate întâmpla acest lucru >>.

  • (textul în rusă – AICI, în engleză – AICI).

Imperiul contraatacă

<< „Nimeni nu poate spune astăzi când se va termina războiul”, a declarat Stoltenberg. „Dar ceea ce știm este că acesta este un război de agresiune, acesta este de fapt un război la alegerea președintelui Putin. A decis să invadeze o altă țară, un stat democratic suveran din Europa. Dar provocarea este că nu vedem niciun semn că președintele Putin și guvernanții de la Moscova se pregătesc pentru pace. Vedem că se pregătesc pentru mai mult război, că mobilizează mai mulți soldați, peste 200.000 și, potențial, chiar mai mulți decât atât. Că achiziționează arme noi, mai multe muniții. Nu am văzut niciun semn că președintele Putin și-a schimbat obiectivul general al acestei invazii, care este să controleze un vecin, să controleze Ucraina. Așadar, atâta timp cât situația stă astfel, trebuie să fim pregătiți pentru termen lung”.

Secretarul general al NATO a mai adăugat că Rusia își construiește arsenalul datorită sprijinului altor state autoritare, precum Iranul și Coreea de Nord.

Mulți lideri militari, oficiali și experți din diferite țări au declarat că Rusia pregătește o nouă ofensivă la scară largă. Comandantul forțelor armate lituaniene, generalul locotenent Valdemaras Rupšys, a declarat într-un interviu acordat Guildhall că Rusia se grăbește să declanșeze o nouă ofensivă în Ucraina înainte ca proviziile occidentale de vehicule blindate grele să ajungă acolo.

„Acum chiar și un orb poate vedea că se pregătește pentru următorul val al ofensivei”, a spus Rupšys. „Și s-ar putea să-și oprească sau să-și schimbe planul numai dacă văd că Ucraina are o cantitate suficientă de echipament, muniție, arme și personal instruit”. Rupšys a mai spus că vehiculele blindate grele joacă un rol important în lupte, iar rușii înțeleg că, dacă nu vor duce acum ofensiva, va fi prea târziu la sfârșitul primăverii.

De asemenea, serviciile secrete ucrainene se așteaptă la începerea ofensivei Rusiei în februarie-martie 2023. Potrivit Kievului, în această perioadă Federația Rusă va crește intensitatea luptei în regiunile Donețk și Lugansk. GUR (Directia Principală de Informații a Ucrainei) are date conform cărora Putin i-a cerut șefului Statului Major General, Valeri Gherasimov, să pună mâna pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk și Lugansk până la sfârșitul lunii martie. Secretarul CNSAU (Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei), Oleksi Danilov, presupune că Rusia va lansa o ofensivă cu ocazia aniversării începerii ostilităților la scară largă, pe 24 februarie, în încercarea de a închide cercul. Potrivit acestuia, Moscova va fi forțată în curând să parieze totul din cauza faptului că problemele interne nu vor permite Kremlinului să prelungească războiul.

Ministerul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a prezis o probabilitate mare a unei noi ofensive la sfârșitul iernii — începutul lunii martie, din cauza faptului că antrenamentul mobilizaților ar trebui să se încheie în acel moment.

Acesta presupune că până la sfârșitul lunii februarie va fi finalizată pregătirea celei de-a doua jumătăți a celor 300.000 de militari mobilizați de armata rusă în toamnă.

Comandantul șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, l-a avertizat pe președintele Ucrainei cu privire la acest lucru la sfârșitul anului trecut.

Volodimir Zelenski a declarat că armata rusă ar putea lansa o ofensivă atât în sudul, cât și în estul Ucrainei. „Rusia se pregătește pentru un nou val de agresiune, cu forțele pe care este capabilă să le mobilizeze”, a spus șeful statului. „Acum invadatorii cresc deja presiunea asupra Bahmut, Vuhledar și a altor direcții și doresc să crească presiunea pe o scară mai mare. Pentru a nu recunoaște greșelile agresiunii, proprietarii Rusiei vor să arunce mai mulți oameni și echipamente în luptă”.

„Acum toată lumea așteaptă ofensiva rusă și întreaga problemă ține de ce formă va lua ea”, spune expertul militar israelian David Handelman, pentru Novaia Gazeta.Europa. „Este clar că sunt mai tentante ofensivele pe scară largă din nord sau din sud, pentru a încercui gruparea Forțelor Armate ale Ucrainei în Donbas sau a ataca Kievul. Cu toate acestea, este departe de a fi sigur că forțele armate ruse, în starea lor actuală, sunt capabile fizic de astfel de operațiuni. Prin urmare, în statul major rus poate predomina opinia că este mai bine să nu te implici în astfel de aventuri, ci să continui ceea ce aduce măcar un oarecare succes, și anume tocarea lentă în Donbas. Poate după un timp, vom vedea răspunsul la această întrebare”.

„Rezumând poziția experților militari, se poate argumenta că o ofensivă pe scară largă, astăzi sau în viitorul apropiat, nu este cea mai bună idee pentru Federația Rusă. Ar fi mai eficient de menținut apărarea coridorului terestruc ătre Crimeea și alte teritorii controlate fără a încerca extinderea lor”, explică analistul politic Stanislav Belkovski, pentru Novaia Gazeta.Europa. „Cu toate acestea, din punct de vedere politic și psihologic, o astfel de ofensivă, în opinia mea, este aproape inevitabilă. Putin trebuie să le arate rușilor câteva succese și să hrănească sentimentul interior de învingător. Și conducerea militară a Rusiei are nevoie de acest lucru pentru a-i demonstra președintelui propria eficiență, utilitate și însemnătate. Prin urmare, vor ataca indiferent dacă este avantajos sau nu. Putem presupune că acest lucru se va întâmpla în martie sau aprilie”.

Potrivit lui Stanislav Belkovski, scopul ofensivei va fi extinderea controlului asupra teritoriilor și regiunilor anexate oficial, pe care Rusia le-a declarat deja ca fiind ale sale. A doua sarcină va fi încercarea de a muta linia frontului departe de Crimeea și Donbas, din moment ce una dintre sarcinile operațiunii speciale este încă declarată ca fiind siguranța locuitorilor din „republicile populare” Donețk și Lugansk, regiuni din care o parte considerabilă a fost distrus în timpul măsurilor de „protecție”.

„După părerea mea, una dintre țintele probabile ale ofensivei va fi Zaporijia, a cărei posesie ar oferi maximum de beneficii părții ruse, prin crearea unui avanpost important din punct de vedere strategic, pe râul Nipro. De acolo, Rusia ar putea amenința Ucraina în direcții diferite. Un alt posibil vector al ofensivei este de pe teritoriul Belarusului până la Volin. Este necesar pentru a devia către nord părți semnificative ale Forțelor Armate ale Ucrainei, precum și pentru a încerca perturbarea logisticii de aprovizionare cu arme occidentale”.

Unii experți sunt de acord cu Belkovski, anume că ofensiva Rusiei va avea loc, dar sugerează că mai probabilealte sunt direcții ale atacului principal. „Până la 23 februarie, ne așteptăm ca rușii să continue operațiunile ofensive în sectoarele pregătite ale frontului, unde, de exemplu, infrastructura necesară a fost deja construită și există linii de apărare pentru retragere”, a declarat, pentru Novaia Gazeta.Europa, expertul militar ucrainean Roman Svitan. „În mare parte, acestea vor fi atacuri cu forță brută. La urma urmei, armata rusă nu este în prezent alimentată cu o cantitate semnificativă de echipamente. Dacă pornim de la elementele de bază ale științei militare, va fi cel mai avantajos pentru Rusia să atace de pe creasta Donețk, între orașele Vuhledar și Soledar (capturate recent de trupele ruse — nota editorului). În ultimele două sau trei săptămâni, am văzut deja încercări de atac aici. Sunt sigur că odată cu sosirea pe linia de contact a unor unități proaspăt antrenate ale armatei ruse din, rândul mobilizaților, vom observa o creștere a intensității unei asemenea presiuni.

Astăzi, peste 100.000 de oameni sunt instruiți la terenurile de antrenament din Belarus și Rusia. Ei sunt cei care vor ajunge pe front și se vor alătura trupelor implicate.

Consider că Kupiansk și Svatove sunt o altă posibilă direcție de atac din satul Valuiki, unde se află o bază mare și un centru logistic al diviziilor ruse. Sarcina acestei grupări va fi să scoată Forțele Armate ale Ucrainei din teritoriul ocupat până în orașul Lîman și să încerce o prindere în clește. Pe de altă parte, forțele ruse vor porni din orașul Kreminna”.

Potrivit lui Roman Svitan, până pe 23 februarie, dată care în Rusia este declarată Ziua Apărătorului Patriei, armata rusă va încerca să cucerească mai multe așezări: Vuhledar, Avdiivka, Maryinka sau Bahmut. Cu sacrificarea, în acest proces, a zeci de mii de vieți de militari proprii.

Un cadou pentru lider

Acest lucru este necesar pentru a-i face un cadou comandantului șef. Presiunea asupra acestor zone se va dubla cel puțin din cauza rezervelor acumulate de forță de muncă, echipamente și muniție. În același timp, interlocutorul nostru susține că armata rusă luptă cu un accent special pe date și localități, și nu pe condițiile meteorologice și caracteristicile terenului. Așa că rușii, potrivit lui Svitan, au putut să pună mâna pe orașul Soledar doar inundându-l cu trupurile soldaților lor. Acest lucru a fost făcut pentru a prezenta conducerii cel puțin un soi de victorie.

Svitan numește ca fiind aproape perfectă linia de apărare creată de Ucraina. În aproape toate direcțiile, fortificațiile create se bazează pe bariere de apă sau rețele de șosele de centură care oferă posibilitatea transportării muniției necesare. În apropiere de Donețk, de mai bine de opt ani armata rusă nu a reușit să ia cu asalt linia de apărare din apropierea satului Piski, a orașelor Avdiivka și Mariinka.

„În zona Zaporijia, Rusia intenționează să lanseze lovituri perturbatoare care să țină legate trupele noastre și să le împiedice să fie transferate în alte sectoare ale frontului”, spune expertul militar ucrainean. „Armata rusă poate face manevre similare din Belarus. Sunt sigur că conducerea belarusă va fi de acord cu nimic mai mult decât un conflict de frontieră. La urma urmei, în cazul unei escaladări violente, cu armele noastre cu rază lungă de acțiune vom putea distruge aerodromuri și multe obiecte de infrastructură economică și militară din aproape jumătate din țară”.

Potrivit lui Svitan, în caz de necesitate operațională și tehnică pe front, Kievul ar putea decide să abandoneze Bahmut. După aceea, trupele ucrainene se vor retrage pe înălțimea care separă acest oraș de mai multe așezări învecinate: Ceasov Iar, Kramatorsk, Drujkivka, Kostiantinivka și Sloviansk. O linie suplimentară de apărare a fost deja pregătită pe creasta care domină Bahmut și se întinde de la vest la est pe zeci de kilometri. Această zonă fortificată va ține în mod sigur trupele ruse care avansează de jos. Tactici similare au fost deja folosite după ce armata rusă a capturat orașul Soledar. „Tunarii noștri împușcă rușii din pozițiile lor, ca într-o galerie de tir”, explică el. „Rușii cu siguranță nu vor putea trece de această creastă. Dar astăzi nu se întrunesc condiții prealabile pentru abandonarea lui Bahmut”.

Potrivit expertului ucrainean, Kremlinul poate produce și o lovitură care să distragă atenția de la Zaporijia. Roman Svitan sugerează că detașamentele de asalt ale Grupului Wagner și ale altor companii rusești de mercenari, precum și unități formate din mobilizați, au fost transferate în direcția Zaporijia. În același timp, Svitan este încrezător că aici nu se așteaptă o ofensivă serioasă din cauza distanței considerabile pentru aprovizionarea cu muniție. La urma urmei, este extrem de dificil să livrezi resursele necesare la o distanță de aproximativ 300 km sub bombardamentul artileriei grele cu rază lungă de acțiune.

O sursă a Novaia Gazeta.Europa, din rândul grupării ruse din Ucraina, confirmă pregătirile pentru ofensivă. Potrivit acesotra, generalii sunt gata să „toace” zeci de mii de militari pentru a mulțumi înaltul comandament. În același timp, practic nu sunt luate în considerare pericolele evidente ale unei astfel de manevre. „Ucrainenii primesc date absolut exacte despre toate mișcările noastre de la agențiile de informații occidentale”, spune sursa.

„Este imposibil să concentrezi suficiente forțe într-o anumită zonă fără a le expune loviturilor HIMARS și artileriei cu rază lungă”.

Potrivit sursei, problema constă în dificultățile de capturare a teritoriilor și orașelor și în păstrarea lor în continuare. La urma urmei, în timpul ofensivei, linia frontului s-a întins inevitabil și apar dificultăți cu livrarea muniției și chiar a alimentelor. „Ca urmare a atacurilor, în loc de așezări obținem un peisaj selenar cu rămășițe de populație care ne urăște”, spune armata rusă. „Grupurile de sabotaj și recunoaștere ale inamicului operează în teritoriile ocupate. Ne înjunghie în spate, direcționează artileria, minează drumurile și iau prizonieri de război. Într-un astfel de mediu, este posibil să menții frontul doar cu prețul unor pierderi uriașe”.

Mai întâi Crimeea, apoi Donbas

Roman Svitan este încrezător că, după ce ofensiva rusă va fi zădărnicită, unitățile ucrainene vor lansa o contraofensivă de succes. Kievul ar trebui să aibă suficientă forță pentru această manevră. La urma urmei, la începutul anului, aliații occidentali au început să ofere asistență foarte serioasă și costisitoare Ucrainei. Când echipamente grele – tancuri, vehicule de luptă de infanterie, artilerie și sisteme de lansare multiplă de rachete – intră în Ucraina, în cadrul programului de împrumut-închiriere, Kievul va putea lansa un atac către coasta Mării Azov. Acest lucru va face posibilă doborârea simultană a două fronturi rusești – Zaporijia și Herson. Dacă se va întâmpla acest lucru, armata rusă va trebui să se retragă în Crimeea, în încercarea de a lua un punct de sprijin pe istmul care duce la peninsula. Dar, până în acest moment, Kievul ar trebui să aibă deja la dispoziție rachete de înaltă precizie bazate pe bombe GBU-39 care pot fi lansate atât de avioane, cât și de lansatoarele M270 MLRS și M142 HIMARS. Aceste rachete lovesc ținte la o distanță de 150 km, ceea ce va permite distrugerea inamicului în tot nordul Crimeei. Roman Svitan prezice aceste evenimente pentru perioada primăverii.

„Dacă există suficiente forțe și provizii, vom tăia fronturile Donețk și Luhansk de la granița cu Rusia de la Taganrog și Krasnodon [Sorokine]”, conchide Roman Svitan. „Atunci va fi posibil să ne angajăm calm în dezocuparea Donbasului din estul Luhansk. Ar putea dura până la sfârșitul anului. Dar acest lucru este posibil doar dacă se menține dinamica actuală a livrărilor de împrumut-închiriere”

Crimeea ca motiv pentru o lovitură nucleară

Cum va reacționa Kremlinul la o astfel de întorsătură a evenimentelor? Stanislav Belkovski crede că se poate ajunge la o lovitură nucleară. Sarcina principală a operațiunii speciale de astăzi este enunțată ca fiind salvarea Rusiei de o agresiune pe scară largă din partea Statelor Unite și a NATO, subliniază politologul. În acest sens, orice rezultat în care Federația Rusă nu dispare de pe harta lumii va fi declarat victorios. În același timp, Putin va încerca să aducă SUA la masa negocierilor. Până la urmă, este absolut convins că Statele Unite sunt cele care decid totul în conflictul actual, iar Ucraina nu poate fi considerată subiect de dialog. Putin va fi destul de mulțumit de o situație în care America oprește războiul, care este obositor pentru țară și aliații săi, și recunoaște controlul de facto al Rusiei asupra celor patru regiuni ucrainene anexate. Aparent, președintele rus este convins că, fără o ofensivă de primăvară, nu-și va putea face partenerul occidental să-l asculte.

„Este clar că decizia privind utilizarea armelor nucleare tactice poate fi luată doar de Putin personal”, spune Stanislav Belkovski. „El îl folosește pe Valeri Gherasimov (în cercurile militare, se crede despre el că este un susținător al folosirii unei bombe atomice de putere redusă — nota editorului) ca element de șantaj. Occidentul se teme cu adevărat de o astfel de evoluție a evenimentelor și are mari speranțe de la China, care se presupune că nu permite Rusiei să folosească arme nucleare tactice. În același timp, liderii chinezi și turci fac caz de faptul că îl fac pe Putin să se abțină de la acest pas. Este benefic și pentru președintele rus pentru că, prin astfel de acțiuni, Xi Jinping și Erdoğan confirmă seriozitatea intențiilor sale. Sunt sigur că linia roșie pentru un Putin încolțit poate fi amenințarea cu pierderea Crimeei. După părerea mea, în forul său interior s-a resemnat cu această perspectivă. Dacă există pericolul ca drapelul ucrainean să fie arborat deasupra Simferopolului, Putin ar putea foarte bine să folosească arme nucleare”. >>

Slăbiciunile așteptatei ofensive ruse

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here