Ioana Petrescu, vicepreședinte al Pro Romania, a anunțat joi că demisionează din partid. „În lipsa unui dialog constructiv în interiorul formațiunii din care fac parte, am ales să iau poziții publice, ori de câte ori am avut ocazia să–mi exprim punctul de vedere, mai ales pe temele în care am o expertiză bazată pe studii și experiența de lucru la nivel internațional. Din păcate, doar rar luările mele de poziție au dus la inițiative legislative ale PRO România în Parlament. Sentimentul sterilității unei astfel de activități politice a devenit pregnant”, a explicat Ioana Petrescu.

Fost ministru de Finanțe în Guvernul Ponta, Ioana Petrescu era considerată o apropiată a liderului partidului, Victor Ponta. Ea spune acum că i s-a reproșat lipsa de implicare, în condițiile în care ea a avut mai multe proiecte care au fost ignorate de conducerea partidului.
„Mă retrag din PRO România. Am decis să ies din Partidul PRO România. Este o decizie dificilă, dar necesară, pe care o iau după doi ani în care am făcut parte din conducerea acestei formațiuni.

Eu am intrat în politică din dorință de a avea un cuvânt de spus în politicile publice care ar putea ajuta România să devină o democrație avansată si să joace un rol important în UE. Acum doi ani, am ales PRO România pentru că era o formațiune născută din nevoia unor tineri politicieni care nu își găseau loc în vechile partide și vocea lor nu ar fi putut fi auzită din cauza liderilor autoritari și discreționari.

Am crezut în forța PRO România, un partid care s-a declarat a fi ‘altfel’, în care mulți tineri au devenit membri cu speranța că alături de colegii cu experiență în politică, au șansa de a-și susține ideile lor care pot aduce romanilor o viață mai bună.

Cred că politica este o vocație și îmi doresc să urmez această cale în continuare. Mă simt datoare să pun în slujba romanilor expertiza profesională și experiența guvernamentală acumulate până acum. Doresc să candidez pentru un loc în Parlamentul României, pentru că acesta este obiectivul esențial al oricărui om care intră în politică. Nu poți candida decât dacă știi care este viziunea partidului din care faci parte și cum servește aceasta viziune cetățenii acestei țări. Trebuie să fiu convinsă că pot reprezenta timp de patru ani partidul din care fac parte, dar și că acest partid mă reprezintă pe mine. Trebuie să cred și eu în partid, nu doar partidul în mine. Datoria unui politician ales este să reprezinte interesele alegătorilor și nu ale liderilor partidului. Liderii de partid trebuie să genereze proiecte și nu să manevreze pârghii obscure, invizibile publicului larg.Înțeleg acum că ar fi trebuit să mă implic mai mult în conturarea clară a identității politice a partidului PRO România. După succesul de la alegerile europarlamentare, partidul a intrat pe o panta descendentă și a ratat multe ocazii în care să ofere soluții la marile teme urgente care se dezbat la nivel național. În lipsa unui dialog constructiv în interiorul formațiunii din care fac parte, am ales să iau poziții publice, ori de câte ori am avut ocazia sa–mi exprim punctul de vedere, mai ales pe temele în care am o expertiză bazată pe studii și experiență de lucru la nivel internațional. Din păcate, doar rar luările mele de poziție au dus la inițiative legislative ale PRO România în Parlament. Sentimentul sterilității unei astfel de activități politice a devenit pregnant.

Mă despart cu greu de mulți dintre colegii de partid, în care am simțit că există dorința de a face politică în modul în care îmi doresc și eu, în care ideile bune pentru tară să fie dezbătute, susținute, promovate și implementate. Am învățat mult unii de la alții în perioadele în care am construit împreună departamentele de specialitate ale partidului, programul de guvernare pregătit de PRO România, am organizat întâlniri cu mediul de afaceri, conferințe de presă, dezbateri, pregătiri cu candidații și reprezentanții noștri din secțiile de votare, evenimente electorale.

Mulțumesc colegilor din toate departamentele de specialitate și colegilor din Sibiu care au avut răbdare cu mine în lungile ședințe online organizate pe perioada pandemiei. În acești doi ani am călătorit în toată tara pentru a susține partidul și am fost primită cu brațele deschise de toți colegii.

Le mulțumesc mai ales celor cu care am făcut campanie electorală și împreună cu care am organizat evenimente pentru promovarea ideilor PRO România în: Arges, Bihor, Braila, Brasov, Buzău, Cluj, Constanta, Dambovita, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iași, Mures, Neamț, Prahova, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timis, Tulcea, Vâlcea și București. Le doresc mult succes în continuare și sper că într-un final poate ei vor reuși să-i convingă pe liderii partidului că drumul bun este cel al construcției perseverente, al dialogului onest și transparent, să refuze duplicitatea, oportunismul, trădarea și târguielile de culise.

România trece printr-un moment prea greu pentru ca noi, tinerii politicieni, să nu continuăm lupta de a schimba modul de a face politică în tara noastră. Închid o etapă, drumul continuă”, a anunțat Ioana Petrescu pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here