Dan Perry: Dacă Ucraina rămâne cu mai mult teritoriu decât înainte de război, ar putea fi sfârșitul lui Putin

Sursa: Kremlin.ru

Președintele Vladimir Putin se confruntă acasă cu un val de nepopularitate, pe fondul mobilizării parțiale a trupelor. Dar dacă Ucraina reușește să recupereze un teritoriu pe care nu îl avea înainte de invazia rusă din februarie, atunci liderul de la Kremlin ar putea fi terminat, consideră Dan Perry, jurnalist și  partener al grupului american de comunicare, Thunder11.

Vorbind despre cele mai recente evoluții ale războiului, el sugerează că, în loc de noi sancțiuni impuse Rusiei, ar fi mai eficient ca Occidentul să facă presiuni asupra Indiei și Chinei pentru a opri sprijinirea Rusiei de către aceste țări.

El a avertizat, de asemenea, despre ce se poate întâmpla atunci când țările votează pentru lideri cu tendințe autoritare, oricât de populari ar fi aceștia la momentul respectiv.

Iată câteva fragmente din interviul acordat de Dan Perry, 28 septembrie, la i24 News:

  • „Faptul că (Putin) mobilizează 300.000 de oameni și probabil mai mulți nu reprezintă nimic altceva decât un eșec uluitor pe teren. Ce rușine și totuși o poate face”.
  • „În ciuda nemulțumirilor și a semnelor de rebeliune, pe care le putem vedea, lui (Putin) nu îi este atât de frică. Îi este mai frică să nu piardă războiul. (…) Dacă Ucraina rămâne la final cu mai mult teritoriu decât avea până în februarie, asta ar fi o rușine uluitoare pentru Putin și, posibil, una căreia nu-i poate supraviețui”.

Dacă Ucraina rămâne la final cu mai mult teritoriu decât avea până în februarie, asta ar fi o rușine uluitoare pentru Putin și, posibil, una căreia nu-i poate supraviețui

Putin a reușit să continue războiul pentru că are sprijinul Indiei și Chinei și le-a vândut energie, mai spune Dan Perry. „(Dar) amândouă au început să observe că economia mondială este afectată în moduri care nu le convin”.

„Dacă SUA și Occidentul le pot determina să facă presiuni cu adevărat asupra lui Putin, asta poate fi mai eficient decât alte sancțiuni care vin din Occident, care în mod clar nu își ating scopul dorit”.

Referendumuri false

Desigur, Occidentul va respinge referendumurile false și va respinge narațiunea conform căreia un atac ucrainean asupra acestor zone, pentru a le recuceri, este un atac asupra Rusiei. „(Occidentul) va trimite Ucrainei arme și va mări sancțiunile. Este puțin trist că încă mai sunt sancțiuni de aplicat. Arată cât de slabă a fost prima rundă”, a remarcat el ironic.

„Ceea ce face este pur și simplu uluitor. Este într-adevăr o lecție pentru oamenii din întreaga lume. Putin este/a fost cu adevărat popular. În acest moment, nu știu… În provincii este popular pentru că oamenii de acolo nu primesc nicio informație”.

Agent KGB

„Putin a fost ales în mod legitim cu majorități uriașe, chiar dacă oamenii știau că instinctele lui erau autoritare… că este un agent KGB deghizat în președinte. Există o lecție pentru oamenii care sunt tentați să voteze pentru astfel de oameni”, a mai precizat Dan Perry.

Potrivit acestuia, „votul pentru un regim care nu este în favoarea democrației liberale, căruia nu-i pasă să protejeze minoritatea, se poate întoarce ca un bumerang împotriva majorității”.

Perry a criticat, de asemenea, vecinii Rusiei, cum ar fi Estonia, Letonia și Lituania și Finlanda, care le-au închis granițele rușilor care fugeau din serviciul militar obligatoriu.

Frontiere

„A fost o eroare șocantă (a vecinilor Rusiei) să închidă granițele, o eroare rușinoasă și inumană și ar trebui să fie anulată imediat și ar trebui să existe presiune asupra acestor țări.”

Chiar dacă Occidentul a făcut un front mai mult sau mai puțin unit și Putin se află într-o poziție mai slabă decât înainte de invazie, a făcut totuși niște calcule perspicace, spune domnul Perry.

Impopularitatea

„Ce se întâmplă în culise este o altă chestiune. Occidentul are de făcut alegeri dificile. Un mod în care Putin nu a calculat greșit este că înțelege că, de fapt, Occidentul nu va lupta pentru Ucraina… și are de gând să exploateze asta până la capăt. El va exploata, de asemenea, faptul că poate rezista la multă nepopularitate, acasă”.

  • Dan Perry este partener manager al grupului de consultanță în comunicare, Thunder11, din SUA. A fost șeful biroului pentru Orientul Mijlociu al agenției de presă Associated Press, cu sediul în Cairo. Anterior condusese AP în Europa, Africa și Caraibe. În timpul celei de-a doua Intifade, Dan a fost șeful biroului AP la Ierusalim și a fost, de asemenea, președinte al Asociației Presei Străine. A fost delegat regulat la Forumul Economic Mondial de la Davos și la alte conferințe similare. Provine dintr-o familie de evrei români care s-a mutat în Statele Unite și a fost corespondent pentru România al AP, în anii de după revoluția din 1989. Poate fi urmărit pe Twitter: @perry_dan.

Dan Perry: Ar trebui cedat Donbasul Rusiei și va amenița Putin statele NATO?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here