Dan Perry: Ar trebui cedat Donbasul Rusiei și va amenița Putin statele NATO?

Sursa: TASS

Jurnalistul Dan Perry, fost șef al Associated Press în Europa și Africa si Orientului Mijlociu, se întreabă ce urmează în Ucraina, Rusia și în lume după ce președintele rus, Vladimir Putin, a ordonat o mobilizare parțială a trupelor și a amenințat cu represalii nucleare.

Problema principală pare să fie cum să se pună capăt războiului și probabil că aceasta este ceea ce Adunarea Generală a Națiunilor Unite va discuta la New York săptămâna aceasta.

Narațiuni

„Există două narațiuni despre cum să i se pună capăt războiului: una spune să fie lăsat Putin să găsească o cale de salvare în Donbas și astfel ar putea să plece”, afirmă  Perry.

„Potrivit celeilalte: Nu trebuie să-i cedăm nici un centimetru… următorul lucru pe care îl știi că îl va face este să amenințe România, Moldova, țările baltice, țările membre NATO.”

Dl Perry notează, de asemenea, că: „Putin s-a transformat în mod remarcabil într-un dictator complet și total, iar dictatorii de această natură ajung la un final foarte rău dacă ajung să piardă războaie în mod umilitor”.

Moment-pivot

„Nu este de mirare că se dublează… dar ceea ce face ca acesta să fie cu adevărat un moment crucial în istoria modernă, cu siguranță de la al Doilea Război Mondial, este că Putin a încălcat un tabu privind amenințarea cu folosirea armelor nucleare”.

Iată câteva fragmente din interviu.

„Putin este destul de aproape de a afirma că nu se va da în lături de la un război nuclear, iar Occidentul trebuie să-și dea seama ce să facă în privința asta”, a afirmat Dan Perry, la i24 News.

Contraofensiva ucraineană

„Dar contextul este important. La început, aceste indicii erau legate de amenințările cu sancțiunile economice și cu înarmarea Ucrainei. În acest moment, amenințările sunt legate de contextul în care mulți oameni vorbesc deschis despre pierderea războiului de către Rusia. Este ceva ce a devenit o posibilitate reală doar în ultimele săptămâni, pe fondul contraofensivei ucrainene, și cred că Putin nu își poate permite asta”.

„Este greu de imaginat un scenariu în care Putin va fi dat jos de la putere în Rusia, probabil ar fi cu violență. Dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, cel mai probabil se va întâmpla în contextul unei Rusii umilite și fugită din Ucraina. Există două narațiuni despre cum să punem capăt războiului: una spune lăsați-l pe Putin să găsească o cale de a-și salva fața în Donbas și astfel poate că va plecat, iar apoi toți sunt oarecum fericiți, cu excepția oamenilor din Donbas care ar fi transferați în Rusia”.

România

„Cealaltă spune: Nu trebuie să-i cedăm niciun centimetru. Dacă cedezi ceva unui dictator, îi trezești apetitul și va dori mai mult. Următorul lucru pe care știi că-l va face este să amenințe România, Moldova, țările baltice, țările membre NATO”.

„Aceasta este o dezbatere de nerezolvat. Multe le recomandă pe ambele narațiuni. Dacă există o întrebare pe masa Adunării Generale a ONU, în esență, asta ar fi”.

Dl Perry a fost și șef corespondent al Associated Press  în Romania în perioada 1990-1993.

VIDEO-FOTO | Proteste anti-război. Peste 1.400 de arestări, în Rusia. Forțele de ordine au atacat brutal

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here