Premierul Viorica Dăncilă consideră că preşedintele Klaus Iohannis nu respectă legea, în contextul în care Curtea Constituţională a arătat că trebuia să-i revoce pe ministrul Justiţiei şi vicepremierul pe parteneriate strategice şi să numească miniştri interimari. „Eu cred că toate acestea sunt lucruri care pot merge spre penal. O să mă consult cu juriştii şi o să vedem. Sunt alegeri prezidenţiale, poate n-o să mai fie imun domnul preşedinte şi atunci va trebui să răspundă”, a afirmat Dăncilă, informează news.ro.

Dăncilă a spus, joi seară, la România Tv, că motivarea Curţii Constituţionale vorbeşte despre revocarea ministrului Justiţiei şi vicepremierului pe parteneriate strategice şi numirea miniştrilor interimari, dar şi că preşedintele poate refuza pe motive de legalitate, nu de oportunitate, propunerile făcute de premier.

Eu cred că toate acestea sunt lucruri care pot merge spre penal. O să mă consult cu juriştii şi o să vedem. Sunt alegeri prezidenţiale, poate n-o să mai fie imun domnul preşedinte şi atunci va trebui să răspundă”, a afirmat Dăncilă.

Ea a spus că, dacă preşedintele nu va respecta legea, după moţiunea de cenzură va merge în Parlament.

O să fie moţiunea de cenzură, după care o să merg cu remanierea în Parlamentul României”, a mai spus premierul.

Dacă eu ceream destituirea şefului DIICOT, era linşaj

Premierul Viorica Dăncilă a mai afirmat, joi seară, și că a văzut că „din punct de vedere politic” se destituie procurori şefi. „Vreau să vă spun că, dacă eu făceam acest lucru şi ceream destituirea şefului DIICOT, era linşaj, dar, vedeţi, şi aici se foloseşte dubla măsură”, a spus Dăncilă.

Dăncilă a afirmat, joi seară, la România Tv, că toţi cei care au încercat puncteze politic tragedia de la Caracal „au greşit enorm”.

Eu cred că există implicaţie din partea instituţiilor statului, cred cu tărie acest lucru, dar într-adevăr mai avem anumite lucruri pe care trebuie să reglementăm şi unul dintre ele este faptul că în acest moment eu nu am ministru la Ministerul Afacerilor Interne. (…) Sunt anumite lucruri care trebuiesc reglementate de oameni care trebuie să dea dovadă de responsabilitate”, a spus Dăncilă.

Ea a menţionat despre bătaia din faţa Parlamentului, spunând că a chemat să vadă de ce nu s-a intervenit şi i s-a spus că „nu avem ministru”.

Am cerut să se facă un control şi să vedem de ce nu s-a intervenit. Sunt lucruri care s-au moştenit. Am văzut că acum, din punct de vedere politic, se destituie procurori şefi…Vreau să vă spun că dacă eu făceam acest lucru şi ceream destituirea şefului DIICOT era linşaj, dar, vedeţi, şi aici se foloseşte dubla măsură. Nu aveam voie şi nici nu făceam acest lucru, pentru că nu mi se pare normal. Eu nu spun, nu îl cunosc pe şeful DIICOT personal, nu am stat niciodată de vorbă, nu ştiu dacă a fost bun sau n-a fost bun, trebuie să ai nişte motive şi ce rezolvă acest lucru„, a spus Dăncilă.

Procurorul-şef al DIICOT Felix Bănilă şi-a anunţat miercuri demisia de onoare – solicitată luni de preşedintele Klaus Iohannis – declarându-se convins că nu a eşuat în îndeplinirea atribuţiilor şi afirmând că acesta este preţul injust care trebuie plătit pentru continuarea în bune condiţii, fără presiuni, a activităţii DIICOT.

Dăncilă s-a referit în emisiune și la situația nominalizărilor pentru postul de comisar european

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat că Dan Nica, propus pentru postul de comisar european, are o susţinere puternică din partea grupului socaliştilor şi democraţilor, care nu va accepta, a doua oară, ca un membru al grupului să fie respins. „Dacă aş aduce şi un bebeluş şi aş spune că e propus de PSD, i se va găsi un defect”, a spus Dăncilă.

În orice stat european trebuie să existe cooperare interinstituţională. Acesta este un lucru de normalitate. Pentru obiectivele de ţară, obiectivele importante pentru România, trebuie să avem o abordare comună, trebuie să discutăm – Administraţia Prezidenţială, Guvernul, Parlamentul. Aici văd că lucrurile au luat-o razna. Legat de comisar, am vorbit cu dl preşedinte atunci când am trimis primele propuneri, cu Rovana Plumb şi Dan Nica. Am vorbit… ceea ce s-a întâmplat pe urmă este incalificabil”, a mai afirmat Viorica Dăncilă.

Ea a spus că a văzut europarlamentari care au încercat să pună piedică reprezentantului României.

Am avut acceptul domnului preşedinte atunci când am trimis cele două propuneri (…) Respingerea Rovanei Plumb a fost un joc politic„, a mai spus premierul.

Ea a spus că se aşteatpă să se întâmple la fel şi în cazul lui Dan Nica, dar acesta are o susţinere puternică din partea grupului socialiştilor şi democraţilor.

A avut (şi Rovana Plumb susţinere – n.r.), dar acum văzând ceea ce s-a întâmplat, grupul nu s-a aşteptat la un asemenea vot, dar văzând ce s-a întâmplat grupul nu va accepta ca şi a doua oară un reprezentant al grupului să fie respins„, a susţinut Dăncilă.

Ea a explicat că egalitatea de gen nu înseamnă că o ţară trebuie să nominalizeze din nou o femeie dacă prima propunere a fost respinsă.

Dacă aş aduce şi un bebeluş şi aş spune că e propus de PSD, i se va găsi un defect, pentru că interesul lor (al opoziţiei – n.r.) nu este interes de ţară„, a declarat Dăncilă.

Marţi seară, Dăncilă a anunţat că-l va propune pe Dan Nica pentru a ocupa portofoliul care revine României în Comisia Europeană.

”Eu cred că moțiunea nu va trece”

Eu cred că moțiunea nu va trece. Sunt oameni responsabili în Parlament. Vor să vină la guvernare, dar sâmbătă nu vor să lucreze, seara nu vor să lucreze. Asta arată cum sunt cei care vor să vină la putere. Ei spuneau că orice zi cu acest guvern e o zi pierdută pentru România. Ei votează ca acest guvern să stea până joi. Pentru ”guvernul meu”, cum vrea Klaus Iohannis, nu se poate lucra sâmbătă, seara, că trebuie să își facă somnul de frumusețe.

Eu le-am spus că dacă vor vota această moțiune, nu vor fi iertați de primari, care au beneficiat de programele guvernului, PNDL 1 și PNDL 2. Anul trecut am plătit 4,5 miliarde de lei. Anul acest, doar pe primele 6 luni avem 4,5 miliarde de lei. Primarii au speranțe că vor primi sprijin de la acest guvern și nu îi vor ierta pe cei care votează această moțiune. Pensionarii nu îi vor ierta.”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Domnul Ponta pe toți i-a mințit

Dăncilă a vorbit și despre o eventuală cooperare cu Victor Ponta, pentru a nu vota moțiunea de cenzură. Dăncilă a refuzat un astfel de scenariu, spunând că nu are încredere în fostul său șef, despre care a spus că ”minte” și că ”urăște PSD”.

Nu pot să fac acest lucru, sunt un om care sunt foarte corect şi onest. Am avut discuţii cu domnul Ponta, domnul Ponta pe toţi i-a minţit, toţi cei din jurul dumnealui, şi sunt convinsă că şi cei care au plecat la PRO România.

Nu am încredere şi nici colegii mei nu au încredere. Nu am luat decizia singură, am mers în Comitetul Executiv Naţional şi am ridicat această problemă a unei cooperări cu PRO România. Oamenii nu aveau şi colegele şi colegii mei nu aveau nimic cu PRO România, aveau neîncrederea în Victor Ponta, care, de-a lungul timpului, nu a făcut decât să-i dezamăgească pe toţi. Victor Ponta care, acum, iese şi jigneşte, jignirile lui Victor Ponta nu mă ating.

Probabil că acesta este respectul, pentru că eu, atunci când a candidat Victor Ponta, o lună de zile am făcut campanie din casă în casă şi am luptat cum aş fi luptat pentru mine, dar, mă rog, dânsul nu poate avea acest sentiment de echipă, dânsul este ‘eu şi în rest nimeni’. Şi cred că mulţi dintre colegii mei gândesc aşa.

Cei din Pro România, cu timpul, îmi vor da dreptate. Poate, unii, deja îmi dau dreptate. Nu ştiu, am văzut disperarea domnului Ponta de a lua de la PSD. Părerea este că urăşte Partidul Social Democrat, îl urăşte ca o răzbunare, nu ştiu de ce, dar cred că vrea să se răzbune pe PSD. Eu cred că nu ar avea de ce, partidul i-a oferit destule, domnul Ponta este cel care şi-a dat demisia din preşedinte al partidului şi a lăsat acest partid fără lider într-o perioadă nu prea bună pentru partid, pe Facebook, şi-a dat demisia din premier şi a dezamăgit pe toţi care l-au votat, au votat PSD pentru a avea guvernarea. Chiar dacă domnul Ponta vine cu jigniri, sunt mai puternică decât domnul Ponta, am avut atâtea obstacole, dar nu m-am gândit niciodată să-mi dau demisia, să-i dezamăgesc pe oameni şi să-mi dezamăgesc colegii de partid.”, a mai afirmat Viorica Dăncilă.

Susținerea PSD pentru Mircea Diaconu, nerealistă

Dăncilă a mai dezvăluit că partidul nu va susține un alt candidat la alegerile prezidențiale, indiferent de scenarii.

Este nerealist acest scenariu (n.r. ca moțiunea să treacă, iar partidul să decidă să îl susțină pe Mircea Diaconu la prezidențiale). Organizațiile, primarii, nu vor lupta și nu vor aduce voturi pentru alt candidat decât al PSD. Dacă trece moțiune, vom lupta și mai mult. Să câștigăm prezidențialele și să revenim la guvernare. Este în interesul primarilor. Vom avea și o comparație să vedem ce vor face cei care vin.”, a precizat premierul.

”Am fost puternică. eu nu am cedat și nu voi ceda”

Dăncilă a explicat și care este secretul succesului său:

Am rezistat prin echilibru, prin muncă în echipă. La mine, ziua nu se încheie la ora 18:00. Am avut o legătură foarte bună cu partidul, cu colegii, am muncit foarte mult, am încercat să implementăm cât mai mult din programul de guvernare. Am fost puternică. Eu nu am cedat și nici nu voi ceda”, s-a confesat premierul.

Viorica Dăncilă s-a referit și la contestatarii săi care îi reproşează lucruri legate de felul în care se îmbracă sau accesorile pe care le poartă:

„Vreau să le spun tuturor celor care mă critică că port broşă: Mie îmi place să port broşă. Ori se leagă de coafură, ori se leagă de broşă, ori de o anumită ţinută, ori de o greşeală… recunosc, am făcut. Au căutat şi la avere. Să caute, le doresc succes. Sunt un om care poate să justifice orice are. Nu am absolut nicio spaimă. Singura mea acuzaţie a fost de înaltă trădare, unicat în România, care a pus în pericol un parteneriat strategic„, a declarat Dăncilă.

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here