Danemarca ridică interdicţia privind creşterea nurcilor, după ce a sacrificat întregul efectiv pentru a combate COVID-19

Danemarca, fostul cel mai mare exportator de blană de nurcă, va autoriza din nou creşterea acestor animale după ce şi-a sacrificat întreaga populaţie de nurci pentru a combate Covid-19, a declarat vineri Ministerul Agriculturii din această ţară, informează AFP și Agerpres.

„Interdicţia temporară a creşterii nurcilor va expira la sfârşitul anului”, a precizat ministerul amintit într-un comunicat, citând recomandările autorităţilor sanitare.

Fermierii vor trebui să urmeze un model strict de prevenire şi control al infecţiilor elaborat de autorităţile veterinare şi sanitare, a precizat acesta.
Începând din noiembrie 2020, guvernul danez a desfăşurat o campanie urgentă de sacrificare a peste 15 milioane de nurci, în condiţiile în care nurca este singurul animal identificat cu certitudine până în prezent ca fiind capabil atât să contracteze Covid-19, cât şi să recontamineze oamenii, relatează AFP.
Măsura a fost luată în grabă pentru a combate riscul de mutaţie a coronavirusului la nurci, iar ulterior a fost interzisă creşterea acestora în 2021 şi 2022.

Campania de sacrificare a animalelor s-a transformat într-un coşmar politic pentru executivul social-democrat, deoarece ulterior s-a dovedit că guvernul nu avea nicio bază legală pentru a o impune crescătorilor de nurci.

La începutul lunii iulie, o comisie de anchetă înfiinţată pentru a stabili responsabilitatea în acest caz a concluzionat că premierul Mette Frederiksen a făcut declaraţii „grav înşelătoare” fără a avea „cunoştinţele sau perspectiva” necesare pentru a se pronunţa. Ea a primit doar o mustrare nesemnificativă.

Mutaţia identificată la nurcile daneze, care a fost rapid declarată eliminată, a evidenţiat totuşi pericolele pe care le prezintă mutaţiile noului coronavirus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here