Datele de vaccinare ale brazilienilor au fost furate și șterse complet de hackeri

Ministerul Sănătății din Brazilia a declarat că site-ul său web a fost lovit vineri de un atac al hackerilor care a distrus mai multe sisteme, inclusiv unul cu informații despre programul național de imunizare și altul folosit pentru a emite certificate digitale de vaccinare, informează Jerusalem Post.
Guvernul a amânat cu o săptămână implementarea de noi cerințe de sănătate pentru călătorii care sosesc în Brazilia, din cauza atacului.
Ministerul Sănătăţii raportează că la primele ore ale zilei de vineri a suferit un incident care a compromis temporar unele dintre sistemele sale care sunt momentan indisponibile”, se arată într-un comunicat.
Poliția a spus că investighează atacul.
Presupusii hackeri, autointitulându-se „Lapsus$ Group” au postat un mesaj pe site-ul web în care spuneau că datele interne au fost copiate și șterse. „Contactați-ne dacă doriți datele înapoi”, a spus acesta, într-un atac aparent ransomware.
Mesajul, care includea o adresă de e-mail și informații de contact pe Telegram, a fost șters până vineri după-amiază, dar pagina web era încă oprită, în timp ce datele utilizatorilor din aplicația ConectSUS care furnizează brazilienilor certificate de vaccinare dispăruseră.
Ministerul a spus că lucrează la refacerea sistemelor sale. La o conferință de presă, ministrul adjunct al Sănătății, Rodrigo Cruz, a declarat că accesul la datele de vaccinare nu a fost încă recuperat până vineri seara. Cruz a spus că este prea devreme pentru a spune dacă datele s-au pierdut.
Conform măsurilor decise marți, după ce președintele Jair Bolsonaro s-a opus folosirii unui pașaport de vaccinare, călătorii nevaccinați care sosesc în Brazilia vor trebui să se plaseze în carantină timp de cinci zile și să fie testați pentru COVID-19.
Cerința trebuia să înceapă sâmbătă, dar guvernul a declarat că va fi amânată pentru o săptămână, deoarece datele de vaccinare nu au fost accesibile online în urma atacului.
Formularele de urmărire a COVID-19 pentru pasagerii aerieni care sosesc erau încă disponibile pe site-ul web al autorității de reglementare a sănătății Anvisa, care nu a fost vizat de atac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here