Studiu: Trei doze de Pfizer – de patru ori mai slabe în fața variantei Omicron decât în cazul variantei Delta

Trei doze ale vaccinului Pfizer împotriva coronavirusului sunt de de patru ori mai puțin eficiente față de Omicron decât față de varianta Delta, potrivit cercetătorilor de la Sheba Medical Center, informează Jerusalem Post.
Echipa, condusă de Dr. Gili Regev-Yochay, directorul Unității de Epidemiologie a Bolilor Infecțioase din cadrul spitalului, a analizat capacitatea serurilor a 40 de lucrători din domeniul sănătății, vaccinați de Sheba, de a neutraliza varianta Omicron. 20 au primit vaccinul de rapel luna trecută, iar 20 primiseră doar două injecții, ultima acum cinci sau șase luni.
Studiul se bazează pe datele exclusive disponibile la Sheba, ca parte a unui mare studiu serologic efectuat în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății din centrul medical. A fost realizat în colaborare cu Laboratorul Central de Virologie al Ministerului Sănătății, care este situat în campusul Sheba.
Persoanele care au primit a doua doză nu au avut nicio capacitate de neutralizare împotriva variantei, în timp ce au continuat să aibă o anumită capacitate împotriva Delta și chiar a variantei Wuhan. 
„Nu a existat nicio capacitate de neutralizare, iar acest lucru este foarte îngrijorător”, a spus Regev Yochay sâmbătă seara într-un briefing de presă. Ea a adăugat că acești oameni ar putea fi, de asemenea, expuși la boli grave.
De asemenea, nu este clar dacă persoanele care au primit două doze mai recent ar fi, de asemenea, protejate, a adăugat ea.
Săptămâna trecută, testele de laborator efectuate în Africa de Sud au arătat că anticorpii din vaccinul Pfizer pot fi de până la 40 de ori mai puțin eficienți împotriva variantei Omicron. 
Ca răspuns la aceste studii, șeful Serviciilor de Sănătate Publică, dr. Sharon Alroy-Preis, a declarat, într-un interviu acordat N12, sâmbătă seara, că ministerul ia în considerare să le ceară oamenilor să primească a treia doză de îndată ce au trecut trei luni după a doua doză.
„Oamenii care au primit rapelul sunt mai bine protejați decât cei care au primit doar al doilea vaccin și, desigur, mai mult decât cei nevaccinați”, a spus Alroy-Preis. 
Ea a spus că există un milion de israelieni care au făcut două injecții în urmă cu cinci sau mai multe luni și totuși nu și-au primit rapelurile și alți 325.000 care au primit două injecții mai recent și ar fi eligibili pentru o a treia doză mai devreme, dacă politica s-ar schimba. 
„Două doze nu sunt suficient de eficiente”, a spus Alroy-Preis. 
Pe de altă parte, studiul Sheba a constatat că doza de rapel crește capacitatea vaccinului de a lucra împotriva Omicron de aproximativ 100 de ori, ceea ce înseamnă că există „protecție semnificativă”, a spus Regev Yochay. „Este mai mică decât capacitatea de neutralizare împotriva variantei Delta – de aproximativ patru ori mai mică. Dar este foarte optimist.”
Ea a adăugat că „se pare că cu Omicron există șanse ca persoanele cu rapel să se infecteze, dar șanse mult mai puține de a se infecta serios”.
Regev Yochay a spus că încă nu este clar dacă eficacitatea injecției de rapel va scădea în timp și că cercetătorii Sheba studiază acest aspect. 
Studiul israelian, despre care trebuie subliniat că este un studiu de neutralizare a anticorpilor efectuat în laborator, a fost trimis spre evaluare inter pares de New England Journal of Medicine. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here