Suedia este una dintre puținele țări din lume care a respins până acum strategia de carantinare și a lăsat totul deschis (sau aproape). Epidemiologul Anders Tegnell, director al Agenției Suedeze de Sănătate Publică a răspuns unor întrebări adresate de Corriere della Sera, argumentând că nu ar fi prea surprins ”dacă s-ar încheia la fel pentru toată lumea, indiferent de măsurile pe care le-am lua”.

În general, multe țări acționează ca și cum epidemia poate dispărea în câteva săptămâni sau cel mult o lună. Noi (Suedia – n.r.), pe de altă parte, încercăm doar să o încetinim, deoarece credem că această boală nu va dispărea atât de curând și va trebui să trăim cu ea mult timp. Cel puțin până la introducerea unui vaccin, iar acest lucru va dura ani întregi. Chiar și Coreea de Sud, care a reușit să o încetinească deocamdată, se pregătește pentru întoarcerea bolii.” Dr. Anders Tegnell este cel mai cunoscut epidemiolog din Suedia, iar în calitate de director al Agenției de Sănătate Publică Suedeză apare frecvent la televizor, la radio sau în ziare pentru a explica de ce a decis să renunțe deocamdată la toate măsurile de restrângere a libertăților personale.

 
În Suedia, viața continuă ca întotdeauna, în ciuda faptului că, de la primul caz cunoscut de Covid-19, pe 31 ianuarie, și până în prezent au fost 4.947 de pacienți infectați, inclusiv 393 în terapie intensivă și 239 de decese. „

Încercarea de a opri epidemia ar putea fi, de asemenea, contraproductivă – explică Tegnell – pentru că odată ce lanțul infecțiilor începe din nou, este posibil ca situația să fie și mai gravă”.

– Dar toate țările care se învecinează cu Suedia au decis să închidă granițele și să limiteze circulația oamenilor. Nu sunteți îngrijorat să fiți singurii care au renunțat la carantină?

– Nu sunt atât de sigur că ceea ce facem influențează foarte mult răspândirea infecției. Nu aș fi prea surprins dacă s-ar încheia la fel pentru toată lumea, indiferent de măsurile pe care le-am lua. Adevărul este că nu știm aproape nimic despre Covid-19 și fiecare țară experimentează soluții diferite, în funcție de situație.

– Și care este situația în Suedia acum?
– Marți am înregistrat 407 de cazuri noi, jumătate dintre ele în Stockholm, unde situația devine tensionată. Și la Stockholm ne propunem să efectuăm teste de probă pe grupuri de cel puțin 6-700 de persoane pentru a încerca să înțelegem care este gradul de imunitate obținut de populație .

– Puteți explica de ce țineți totul deschis?
– În primul rând, nu este chiar așa. Am interzis întâlnirile cu peste 50 de persoane începând de vinerea trecută, amânând toate evenimentele sportive și demonstrațiile politice. Timp de o săptămână, am închis toate barurile și cluburile. De asemenea, au fost aprobate stimulente pentru a obliga lucrătorii să rămână acasă încă de la primul simptom al bolii, iar școlile și universitățile să țină doar lecții la distanță. Evoluția epidemiei ne obligă să alegem răspunsul cel mai potrivit, zi de zi.

– Dar toate celelalte țări tocmai s-au închis.
– Nu putem opri economia la nesfârșit. Mai devreme sau mai târziu, am fi nevoiți să redeschidem totul și am putea face față unei situații și mai grave. Deoarece încă nu putem exclude riscul reapariției, nu avem suficiente informații despre virus. Și atunci sistemul nostru este cel care împiedică guvernul să impună măsuri extraordinare administrațiilor locale. Am invitat toți cetățenii să limiteze călătoriile și nu să călătorească, dar sunt toate indicații, nu impuneri.

– Ce se întâmplă cu cei care se infectează?
– Am recomandat oamenilor să rămână acasă, de la primul simptom, informând medicul despre cum evoluează boala. În caz de deteriorare, procedăm la spitalizare. În ultimele două săptămâni, am dublat toate locurile de terapie intensivă din toată Suedia și, prin urmare, avem încă control asupra situației.

– Dar există mai multe focare acute de infecție?
– Aproape jumătate din toate cazurile au avut loc în regiunea Stockholm, unde rata infecției s-a dublat sau chiar s-a triplat în ultima săptămână. Aici trebuie să studiem mai bine ce se întâmplă. Dar trebuie spus clar că, în toate cazurile de deces, începând de la primul pacient care a decedat la 11 martie, vârsta bolnavilor era de peste 80 de ani, iar majoritatea aveau o stare de sănătate deja compromisă de alte patologii .

– Vreți să spuneți că este doar gripă …?
– Nu, doar că, pentru un procent considerabil de pacienți, această infecție se rezolvă după 4 sau 5 zile de febră ridicată. Și mulți nici măcar nu au simptome .

– Și odată vindecat, ce se întâmplă?
– La două zile după dispariția fiecărui simptom, pacientul își poate relua viața normală și se poate întoarce la serviciu.

– Dar nu riscați să răspândiți infecția mai departe?
– Nu avem suficiente informații despre Covid-19 pentru a susține teoria, iar experiența de până acum ne spune că nu a fost necesară prelungirea izolării.”

– Cum explicați mortalitatea ridicată din Italia?
– A fost o nenorocire. Spitalele nu au fost pregătite pentru o epidemie și au devenit multiplicatori de contagiune.


– Imperial College London estimează că strategia de blocare a salvat până acum 120.000 de vieți, inclusiv 38.000 de italieni. Ce credeți?
– Mulți dintre colegii mei au citit acest studiu și îmi împărtășesc scepticismul. Cred că britanicii au ales o serie de variabile care au produs o astfel de prognoză pesimistă, dar ar fi putut la fel de ușor să aleagă indicatori diferiți pentru a ajunge la un rezultat opus. Nu este un studiu revizuit de la egal la egal. Poate este corect sau se poate dovedi complet greșit. Dar în Suedia suntem surprinși că a avut o rezonanță similară.

2 COMENTARII

  1. pentru ca a scapat de tiganii din romania!!!..ha..ha..pentru ca e o tara civilizata,o tara care nu atenteaza la libertatile cetateanului…!!!bravo lor!!..

  2. Bravo Suedia!O tara care a inteles ca munca nu trebuie sa inceteze total ci doar adaptata la noile conditii.La noi oricum s-a dus o politica de incurajare a nemuncii ,vezi masurile luate de psd,alde:salarii mari la bugetari,incurajarea coruptiei,mituirea pensionarilor si asistatilor sociali,pensii speciale.Daca acum ,nu intelegem ca trebuie sa promovam valorile in toate domeniile si sa incurajam pe acei care vor sa faca o afacere,vom deveni nu coada europei asa cum suntem acum ci rusinea ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here