De ce România este protejată în faţa unui posibil atac al Rusiei. Explicația unei profesoare de la Oxford

Marnie Howlett, profesoară la prestigioasa Universitate Oxford din Marea Britanie, a cărei familie este originară din Cernăuţi, vorbeşte, într-un interviu exclusiv pentru Adevărul, despre războiul din Ucraina, despre importanţa României în regiune şi despre viitorul lui Vladimir Putin.

Marnie Howlett a făcut mai multe studii şi cercetări despre Ucraina şi Rusia, iar în această primăvară va termina o carte despre fosta Uniune Sovietică, volum la care este coautor. Profesoară la Oxford, unde predă ştiinţe politice, Marnie Howlett are un doctorat în Relaţii Internaţionale la London School of Economics and Political Science (LSE), precum şi un master şi o diplomă de licenţă în ştiinţe politice şi studii internaţionale la Universitatea din Saskatchewan-Canada. Marnie Howlett s-a născut şi a crescut în Canada, iar familia sa este originară din Cernăuţi, fapt ce a făcut-o să se documenteze mult asupra Ucrainei în ultimii ani. Lucrarea sa de doctorat s-a focalizat asupra modului în care cetăţenii înţeleg suveranitatea teritorială a Ucrainei. În aceeaşi lucrare de doctorat, Marnie Howlett a analizat şi influenţa a şase ţări ce se învecinează cu Ucraina (România, Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus şi Rusia) asupra identităţilor culturale şi naţionale ale Ucrainei. Marnie Howlett a fost şi observator electoral internaţional din partea ONG-ului CANADEM din Canada la ultimele trei alegeri din Ucraina.

Cât de importantă şi de riscantă este poziţia României în regiune?

Sunt foarte interesată de România. Familia mea este originară din Cernăuţi, care pe vremuri a fost parte a României. Aş spune că România are o poziţie interesantă în regiune şi pentru că este o ţară membră a Uniunii Europene. Are un statut diferit faţă de alte ţări din regiune şi care sunt vecine cu Ucraina, precum Republica Moldova. Însă nu cred că România poate fi următorul loc atacat de Rusia. E mai probabil ca un atac să se întâmple în fostele republici sovietice aflate lângă Ucraina decât în România. În schimb, pot spune că România are un rol strategic extrem de important pentru a ajuta Ucraina. România are o importanţă strategică deosebită şi pentru că împarte graniţa cu Ucraina pe o mare lungime. Importanţa României pentru Ucraina este mare şi pentru ajutorul umanitar şi militar ce poate fi dat. Iar România a avut deja o reacţie impresionantă prin ajutorul dat pentru zeci de mii de refugiaţi din Ucraina.

Cât de volatilă este la ora actuală Europa de Est?

Depinde de ţară. De exemplu, sunt ţări precum România, ce fac parte din Uniunea Europeană şi au o stabilitate, inclusiv economică. Aşa că volatilitatea în Europa de Est variază. Şi, după cum se poate vedea, în Ucraina situaţia este una extrem de volatilă.

De ce este Vladimir Putin atât de obsedat de Ucraina?

Mi-ai pus o întrebare interesantă. Legat de această „obsesie”, trebuie să luăm în calcul şi contextul istoric. Ştii foarte bine că Ucraina şi ţările vecine au făcut pe vremuri parte din Uniunea Sovietică. Când a căzut URSS în 1991, Ucraina a devenit independentă. Ucraina încă avea legături puternice cu Rusia, inclusiv economic. În ultimii ani, Ucraina s-a îndepărat de influenţa rusă, având dorinţe clare de a se alătura Uniunii Europene şi NATO. Iar preşedintele Putin nu îşi doreşte ca Ucraina să meargă în acele direcţii pro-europene.

Vrea Vladimir Putin să controleze Europa de Est?

Nu ştiu ce vrea Vladimir Putin. Dar dorinţa lui pentru moment este să controleze Ucraina şi probabil o parte dintre fostele republici sovietice. Are control în Belarus, un control este şi în Georgia. Cred că mai degrabă Putin vrea să controleze fostele republici sovietice decât Europa de Est.

Articolul integral poate fi citit AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here