De ce se mută cu „arme și bagaje” companiile grecești din Bulgaria în România

România se transformă într-un nouă protagonistă a Balcanilor pentru antreprenoriatul grec, întrucât în ultimul an a atras cel puţin 300 de companii care până acum îşi aveau sediul în Bulgaria, scrie publicația greacă Pentapostagma într-un articol preluat de Rador.

În timp ce guvernul grec încearcă să ofere stimulente pentru înfiinţarea de noi companii, „lupta” pare a fi câştigată de noile „paradisuri fiscale” din Balcani, întrucât, pe lângă România, companiile nou înfiinţate îşi aleg ca sediu şi Macedonia de Nord, Serbia, Albania şi chiar Turcia.

Astfel, companiile greceşti din domeniul transporturilor, al prelucrării şi comercializării de alimente şi îmbrăcăminte, dar şi din alte domenii ale economiei – care în anii crizei economice au părăsit Grecia pentru a-şi instala sediul în Bulgaria – acum se „mută” din nou în noi paradisuri fiscale din Balcani, cu prioritate în România. În anul 2018, registrele companiilor din ţara vecină Bulgaria numărau circa 12.000 de companii greceşti, însă dintre acestea numai 2.500 erau active, adică aveau activitate de producţie şi aveau personal angajat. În ultimul an, cel puţin 300 dintre acestea au părăsit Bulgaria, mutându-şi sediul în România.

„Firmele greceşti părăsesc Bulgaria şi se mută pe alte pieţe balcanice, din România şi Macedonia de Nord până în Albania şi Turcia, ca urmare a tratamentului fiscal mai favorabil şi al altor stimulente investiţionale oferite investitorilor străini”, subliniază pentru newsit.gr preşedintele Camerei de Comerţ Eleno-Bulgare a Greciei de Nord, Christos Kazantzis, care explică şi că „măsurile fiscale favorabile care îi atrăseseră pe oamenii de afaceri mici şi mijlocii să-şi înfiinţeze firme în Bulgaria nu mai sunt valabile, spre deosebire de ţările balcanice vecine care oferă stimulente fiscale cu scopul de a deveni atractive”.

România, de exemplu, pe care din ce în ce mai multe firme greceşti mici şi mijlocii o aleg pentru a-şi înfiinţa sediul fiscal, a reprezentat un pol de atracţie pentru companiile străine de la începutul anului 2019, datorită anunţării de către guvernul român a unor noi cote de impozitare care încep de la 1%.

Dar şi în Macedonia de Nord sunt valabile facilităţi fiscale speciale care includ contribuţii reduse de asigurare. Guvernul de la Skopje oferă de asemenea posibilitatea unor ajutoare pentru oamenii de afaceri tineri cu scopul de a achiziţiona teren în vederea dezvoltării afacerii, cu condiţia ca omul de afaceri respectiv să angajeze personal din regiune.

Un tratament favorabil pentru oamenii de afaceri tineri este promis şi de Turcia, precum şi de Albania, care acordă scutiri fiscale companiilor noi pentru o perioadă de cinci ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here