De ce și-a retras Academia Română comunicatul panicard despre 5G de pe site. Explicațiile instituției

Pe 27 august, Academia Română a transmis un comunicat de presă în care atrăgea atenţia că utilizarea pe termen lung a tehnologiei 5G poate avea efecte negative asupra sănătăţii oamenilor. „Tema, aşa cum precizam, este sensibilă la nivel mondial şi a generat şi continuă să genereze dezbateri în comunitatea ştiinţifică internaţională”, se arată în comunicatul remis News.ro.

„Comunicatul nostru a fost gândit ca o invitaţie către întreaga societate românească (specialişti, factori de decizie, mediul economic, corpul medical şi întreaga populaţie), pentru ca împreună să analizăm şi să ajungem la nişte concluzii utile fiecăruia dintre noi”.

Textul a stârnit controverse, însă a fost ignorat faptul că Academia Română a solicitat o analiză a impactului utilizării pe termen lung, deci ca urmare a expunerii de lungă durată a populaţiei la radiaţiile emise de aceste tehnologii, susţine Academia.

„Studiile au menirea să trateze într-o manieră echilibrată avantajele şi dezavantajele acestor tehnologii şi să evalueze potenţialul de risc asupra sănătăţii. Academia Română nu se opune implementării noilor tehnologii, ci doreşte să fie luat în considerare principiul medical al prevenţiei înainte de trecerea la utilizarea lor pe scară largă. Precizăm că decizia conducerii Academiei Române de a retrage comunicatul de pe site-ul instituţiei a fost luată ca urmare a hotărârii de a prelua iniţiativa organizării unei dezbateri la nivel naţional, cu participarea tuturor factorilor implicaţi şi elaborarea unui document comun”.

Academia Română susține că tema impactului tehnologiilor 5G asupra sănătăţii oamenilor, alături de subiecte precum impactul evoluţiei tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor asupra omului şi societăţii, schimbările climatice, sistemul de educaţie contemporan şi raportul dintre învăţământul on-line şi educaţia în clasă se încadrează în seria de probleme majore ale societăţii pe care le-a abordat în ultima perioadă.

Cu toate acestea, Academia nu a precizat de ce a retras comunicatul, câtă vreme nu își reproșează nimic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here