De la umbrela bulgară la Aleksei Navalnîi. 6 cazuri celebre de otrăviri din motive politice

Umbrela folosită împotriva disidentul bulgar Gheorghi Markov, un critic dur al lui Todor Jivkov

Analizele efectuate de un laborator al armatei germane au descoperit „probe fără echivoc” că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei otrăviri „cu un agent neurotoxic de tip Noviciok”, potrivit guvernului german.

Cazul Navalnîi se înscrie într-o istoriografie vastă. Otrăvirea este o metodă favorită încă din Antichitate de eliminare a adversarilor politici sau unor persoane jenante, iar istoricii încă dezbat dacă Cleopatra, Napoleon sau Alexandru cel Mare au fost asasinaţi în acest fel.

În cele ce urmează, vă prezentăm șase cazuri celebre de otrăvire a adversarilor politici.

Umbrela bulgară

În 1978, în plin Război Rece, disidentul bulgar Gheorghi Markov, un critic dur al lui Todor Jivkov, aşteaptă un autobuz, la Londra, pentru a se întoarce acasă, după muncă, la BBC. Brusc, el este înţepat în coapsă de un trecător care-şi pierde umbrela. Cuprins de o febră puternică în aceeaşi seară, el moare trei zile mai târziu.

Vârful umbrelei s-a dovedit a fi o armă. Scriitorul ar fi fost otrăvit cu un lichid dintr-o capsulă de mărimea unui bold.

O autopsie a stabilit că a murit din cauza unei doze de 0,2 miligrame de ricin, o otravă violentă, de 6.000 de ori mai puternică decât cianura.

Cazul nu a fost niciodată elucidat.

VX în Malaezia

Într-un caz mai recent, Kim Jong-nam, fratele vitreg, în dizgrație, al liderului Coreei de Nord Kim Jong-un, a fost asasinat în plină zi, pe 13 februarie 2017, cu un agent neurotoxic, pe aeroportul din Kuala Lumpur, în Malaezia.

În timp ce aştepta un avion către Macao, el a fost abordat de două femei, care l-au stropit cu o substanţă pe faţă, potrivit unor imagini surprinse de camere de supraveghere. Kim Jong-nam a decedat la puţin timp după aceea, în drum către spital.

Urme de VX, un agent neurotoxic clasat drept armă de distrugere în masă, au fost descoperite pe faţa şi în ochii săi în cursul examenelor medico-legale.

Coreea de Nord, care a negat mereu în mod vehement orice implicare în acest asasinat, deţine VX, potrivit unor experţi. Însă ancheta nu a stabilit cum l-au putut obţine cele două femei.

Ceai toxic

La 1 noiembrie 2008, opozantul rus şi fost agent FSB Aleksandr Litvinenko se întâlneşte cu doi ruşi, la un ceai, la Millenium Hotel, în centrul Londrei, şi discută despre posibile oportunităţi de afaceri.

Litvinenko – care ancheta cu privire la eventuale legături între Kremlin şi reţele mafiote, dar colabora totodată cu serviciile secrete briatnice – s-a simţit foarte rău după ce a băut ceaiul. El a murit câteva săptămâni mai târziu, la vârsta de 45 de ani, otrăvit cu plutiniu-210, o substanţă radioativă extrem de toxică, produsă în Rusia.

Moartea lui Litvinenko a provocat o criză diplomatică între Marea britanie şi Rusia, care a refuzat mereu să-l extrădeze pe principalul suspect.

O anchetă efectuată de către Marea Britanie a conchis că preşedintele rus Vladimir Putin „probabil a aprobat” uciderea fostului spion, o acuzaţie catalogată drept o ”glumă” de către Moscova.

Desfigurat cu dioxină

În septembrie 2004, ucraineanul Viktor Iuşcenko, candidatul opoziţiei şi eroul ”revoluţiei portocalii”, se îmbolnăveşte grav în plină campanie prezidenţială, în care-l înfruntă pe Viktor Ianukovici, candidatul favorit al Moscovei.

Medici austrieci identifică, trei luni mai târziu, o otrăvire cu dioxină. Iuşcenko a fost ales, cu toate acestea, preşedinte al Ucrainei, în ianuarie 2008. În pofida tratamentelor, faţa sa ciupită şi deformată poartă în continuare urmele otrăvii.

Palestinian otrăvit

În septembrie 1997, la Amman, agenţi din cadrul Mossadului, serviciile israeliene de informaţii externe, încearcă să-l asasineze pe Khaled Meshal, liderul Biroului Politic al mişcării islamiste Hamas, injectându-i otravă în gât.

Liderul palistinian, care a intrat în comă, a fost salvat prin intervenţia regelui Hussein al Iordaniei, care a cerut antidotul Guvernului israelian, condus de Benjamin Netanyahu, în schimbul eliberării a doi agenţi israelieni.

Serghei Skripal

Fostul agent dublu, Serghei Skripal, și fiica sa, Iulia, au fost spitalizați, în stare critică, după ce au fost găsiți, în 2018, inconștienți pe o bancă din orașul britanic Salisbury. De atunci s-au recuperat și se știe că au fugit în Noua Zeelandă, unde locuiesc sub identități noi.

Marea Britanie a acuzat serviciile militare de informații ruse de otrăvirea celor doi Skripal, cu Noviciok, substanță folosită și împotriva lui Aleksei Navalnîi. Rusia a negat acuzațiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here