De unde și cum face rost Rusia de cipuri pentru rachetele și alte sisteme militare cu care ucide ucraineni

Cimitir de rachete rusești trase asupra zonei Harkov / Foto: Konstantin și Vlada Liubobî / Sursa: The Insider

<< Primul atac masiv cu rachetă asupra Ucrainei, din 2023, a dus la o tragedie îngrozitoare în orașul Dnipro, unde 45 de persoane au fost ucise și peste 70 au fost rănite de ce se crede a fi fost o rachetă X-22 care a lovit o clădire rezidențială înaltă. Încă din 2014, a fost introdusă gamă largă de sancțiuni menite să limiteze accesul producătorilor ruși de arme – inclusiv de rachete ghidate și drone – la electronicele europene și americane >>, scrie The Insider.

<< După declanșarea invaziei, în februarie 2022, regimul de sancțiuni a fost înăsprit până la un embargo complet, dar Rusia încă produce arme cu elemente de electronică occidentală și le folosește în războiul dus contra ucrainenilor.

Alimentarea cu cipuri nu doar că este menținută, ci și crește în volum datorită schemelor gri și reexporturilor din țări terțe.

„Electronica occidentală din inima mașinăriei militare ruse”

În august 2022, The Royal United Services Institute for Defence and Security Studies (RUSI) a lansat un intitulat, Western Electronics at the Heart of Russia’s War Machine. Experții analizau acolo performanța tehnică și designul a 27 de tipuri ale celor mai moderne arme, echipamente militare și speciale rusești (VVST) utilizate din februarie 2022 în războiul cu Ucraina – rachete de croazieră, vehicule aeriene fără pilot (UAV), comunicații și sisteme de război electronic (EW), tancuri.

Printre mostre se numărau racheta ghidată de aviație Kh-59MK, racheta de croazieră Kh-101, racheta de croazieră 9M727 (R-500) și racheta tactică 9M723 pentru sistemele Iskander, racheta ghidată 9M549 pentru Tornado-S MLRS, UAV „Orlan-10”, tancul T-72B3M, complexul de comunicații radio digitale Akveduk, stație de radio digitală Azart, complex de război electronic Borisoglebsk-2. Unele dintre ele au căzut intacte în mâinile armatei ucrainene, iar în alte cazuri vorbim de fragmente sau unități separate ori blocuri de echipamente sau rachete avariate și dezactivate, trase în Ucraina.

Microelectronica străină în drona rusă „Orlan-10”
/ The Royal United Services Institute for Defence and Security Studies

Experții de la RUSI au identificat un total de 450 de produse microelectronice fabricate de companii din SUA, Europa și Asia de Est. Marea majoritate a acestora – 317 – sunt de origine americană. Urmează companiile din Japonia (34), Taiwan (30) și Elveția (14). Unele dintre ele au fost fabricate la sfârșitul anilor 1980, altele datează din 2018 și 2019, adică din perioada post-2014, când au fost impuse Rusiei sancțiunile SUA și UE privind exportul de tehnologii sensibile.

Majoritatea electronicelor occidentale găsite în interiorul armelor rusești proveneau de la companii americane precum Analog Devices Inc., Texas Instruments, Intel, Atmel Corporation. De exemplu, rachetele de croazieră rusești 9M727 și Kh-101 conțineau fiecare trei duzini de cipuri străine, inclusiv în componente cheie ale sistemului, cum ar fi computerele de bord și modulele de ghidare. În cea mai de succes dronă rusească produsă în serie, Orlan-10, cercetătorii RUSI au găsit senzori de presiune străini, module de navigație, microcontrolere și alte echipamente.

În septembrie 2022, experții de la organizația britanică non-profit, Conflict Armament Research (CAR) au publicat un raport similar privind electronica din armele rusești utilizate în luptele din Ucraina – elicoptere Ka-52, rachete de croazieră, UAV-uri și echipamente de comunicații. Ei au reușit să identifice și să descrie 650 de mostre de produse microelectronice de la 144 de producători non-ruși. Multe au fost lansate după 2014, când erau deja în vigoare sancțiuni împotriva Rusiei, iar unele în 2021.

Potrivit CAR, industria rusă de apărare lucrează cu seturi-tip de componente microelectronice pentru diferite sistem de arme (unități de control și navigație, computere digitale de bord, antene), bazându-se pe un set limitat de tehnologii de origine străină și, evident, fără să conteze că ar putea fi încălcate lanțurile de aprovizionare din străinătate. Un reprezentant al organizației, Damien Spleeters, a declarat pentru The New York Times: „Armele avansate și sistemele de comunicații ale Rusiei sunt construite cu cipuri occidentale”, adăugând că firmele ruse se bucură de zeci de ani de un „acces neîngrădit” la tehnologia occidentală.

Într-o revizuire privind furnizarea către Rusia de echipamente militare din țările NATO, publicată în iunie 2022, ONG-ul american, Robert Lansing Institute (RLI), subliniază amploarea și diversitatea gamei de elemente de bază occidentale prezente în produsele din industria autohtonă a complexului militar-industrial – nu numai în rachete și în avioane, ci și în echipamente individuale, cum ar fi binocluri, telemetre, camere termice și echipamente ale „soldatului viitorului”, „Ratnic”.

Concluziile RUSI, CAR și RLI cu privire la dependența armelor și echipamentelor rusești de electronica occidentală sunt în concordanță cu informațiile militarilor și voluntarilor ucraineni care publică periodic sau transmit jurnaliştilor date despre configurația echipamentului militar rusesc capturat. În mod special, au fost găsite cipuri străine în echipamentul de comunicații al vehiculului de comandă și control al complexului de recunoaștere a apărării aeriene, Barnaul-T, sistemul de ghidare a direcției din sistemul de rachete și tunuri antiaeriene Panțîr, sistemul de ghidare automată al bombardierului Su-24M, sistemul de control al focului de la BMD-4, UAV de recunoaștere „Kartograf” și multe altele. Potrivit platformei ucrainene, Trap Aggressor, au fost identificate în mod fiabil 39 de tipuri de echipamente militare rusești cu 170 de articole de microelectronică sau unități finite de origine străină, de la producători din 69 de țări.

Când electronicele ucid

În cele nouă luni de război, Rusia a lansat asupra Ucrainei peste 16.000 de lovituri cu rachete și artilerie. Cea mai serioasă amenințare provine de la rachetele de înaltă precizie. Conform calculelor Ministerului Apărării al Ucrainei, între 23 februarie 2022 și 3 ianuarie 2023, trupele ruse au tras aproape 4.500 de rachete, printre care:

 • 1328 de rachete ghidate antiaeriene pentru sistemele S-300 (sunt folosite împotriva țintelor terestre din apropierea liniei de contact)
 • 744 de rachete tactice 9M723
 • 638 de rachete de pe avioane – Kh-29, Kh-31, Kh-35, Kh-58, Kh-59
 • 616 rachete strategice de croazieră Kh-101, Kh-555, Kh-55SM
 • 591 rachete de croazieră „Kalibr”, lansate de pe mare
 • 208 rachete trase de pe aeronave, Kh-22/32
 • 144 rachete anti-navă, Onyx
 • 68 de rachete de croazieră 9M728/9M729
 • 10 rachete hipersonice „Kinjal”

O parte însemnată a mijloacelor de distrugere cu rază lungă de acțiune funcționează numai datorită microcircuitelor străine din sistemele de bord responsabile cu controlul zborului și ghidarea către o anumită țintă. Prin urmare, de la introducerea unor restricții fără precedent la exportul de produse electronice, în primăvara lui 2022, oficiali și experți din Ucraina, Statele Unite și UE au făcut în mod repetat previziuni legate de iminenta epuizare a stocurilor de rachete ghidate de precizie din cauza problemelor legate de accesul la componentele necesare producerii acestora.

De fapt, exportul de electronice către Rusia a intrat încă din 2014 sub controlul strict al Bureau of Industry and Security din SUA, agenția guvernamentală responsabilă cu eliberarea licențelor pentru exportul și reexportul de echipamente militare de înaltă tehnologie și produse cu dublă utilizare. În urma americanilor, restricții similare au fost introduse curând și în Uniunea Europeană.

În timpul scurs de atunci, setul de măsuri și proceduri aplicate de BRI și de autoritățile UE s-a extins și s-a înăsprit, precum și lista companiilor și organizațiilor sancționate. Din februarie 2022, regimul restricțiilor a căpătat caracteristicile unui embargo cu drepturi depline. Cu toate acestea, RUSI estimează că din 450 de articole de microelectronice găsite în armele rusești, 81 de componente sunt clasificate în SUA ca articole cu dublă utilizare, necesitând o licență separată.

Reuters a citat un oficial ucrainean, sub anonimat, care a prezentat succint problema: „Fără aceste cipuri americane, rachetele rusești și majoritatea armelor rusești nu ar putea funcționa”.

Produsele industriei radioelectronice occidentale cele mai solicitate de către complexul militar-industrial rus sunt microprocesoarele, microcontrolerele, Complex Programmable Logic Device (CPLD) și Field-Programmable Gate Array (FPGA). Acestea sunt dispozitive care permit croirea pentru sarcini specifice a funcționării circuitelor integrate.

Pe scară largă sunt de asemenea utilizate și componentele electronice ale senzorilor, sistemele de navigație, echipamentele criptografice și optice sunt, de asemenea. Chiar și echipamene de război aparent low-tech, cum ar fi vehiculele blindate de luptă, depind în mare măsură de cipurile occidentale. În timpul evenimentelor tragice de lângă Kiev, când civilii au încercat să părăsească Bucea în mașini, un transportor rusesc BMD-4M i-a împușcat cu o acuratețe incredibilă datorită sistemului de ochire echipat cu termoviziune și telemetru de la compania franceză Thales.

În ceea ce privește efectul sancțiunilor, vara trecută a avut loc într-adevăr o pauză în atacurile cu rachete, dar din 10 octombrie 2022, Kremlinul a început o campanie de distrugere țintită a infrastructurii energetice ucrainene cu ajutorul acelor rachete de foarte mare precizie, în speranța că îi va priva pe ucraineni de electricitate și încălzire în timpul iernii și va obliga autoritățile de la Kiev la negocieri în condițiile impuse de ruși. După un alt raid masiv, Ministerul Apărării al Federației Ruse, parcă în batjocură la adresa celor care sperau în eficacitatea sancțiunilor, a postat pe canalul Telegram o imagine sugestivă: „Kalibr nu se vor termina niciodată!”.

Primul atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, din 2023, a implicat rachete Kh-22, Kh-101, Kh-555, rachete de croazieră Kalibr și rachete aeriene ghidate Kh-59. Atacul a dus la o tragedie în orașul Dnipro, unde, potrivit oficialilor ucraineni, Kh-22, lansat de un bombardier cu rază lungă de acțiune, Tu-22M3, din spațiul aerian al regiunii Kursk, a lovit o clădire rezidențială. Ca urmare, 45 de persoane au murit, inclusiv șase copii, iar 79 de oameni au fost răniți. A doua zi dimineață, pe canalul de Telegram al Ministerului Apărării al Federației Ruse a apărut o imagine nu mai puțin cinică: „Ne încărcăm complet”.

Cum iese Kremlinul din situație

Raportul RUSI menționat mai sus sugerează că toate eforturile Kremlinului, demarate din 2014, pentru substituirea importurilor de tehnologi esențiale în sistemul de apărare au eșuat. Nu a putut nici să dezvolte propriile echipamente analoge, nici să înlocuiască electronicele occidentale cu altele similare din țări neutre și prietenoase. La prima vedere, așa ar sta lucrurile.

În ciuda tuturor eforturilor de dezvoltare a industriei radio-electronice în cadrul unor programe federale dedicate țintite (nici măcar din 2014, ci din 2008), în ajunul invaziei Ucrainei, pragul bazei de componentelor elementare pentru radio-echipamentele electronice BBST nu atingea nivelul mondial la niciuna dintre categoriile principale. În 2022, în plin război, în ianuarie-septembrie, guvernul a finanțat programul de stat „Dezvoltarea industriei electronice și radio-electronice” cu doar 13,9%.

Starea nivelului tehnic al bazei componentelor elementare rusești în scopuri militare
Afanasiev, A. S. și Matyukhin, D. V. (2021). Realitățile modului modern de dezvoltare a electronicii radio militare. Armament și economie, (3), 35-44. / Sursa: The Insider

Citând documente interne de la unul dintre institutele de cercetare ruse, Reuters a scris că în 2017, la analiza unui complex promițător de bruiaj electronic de elicopter, s-a dovedit că pentru 921 de componente străine necesare pentru a începe producția, existau doar 242 de omologi interni. Nici măcar la racheta balistică intercontinentală strategică, „Sarmat”, cu care Vladimir Putin și alții de sub el încearcă să sperie Occidentul, probabil nu s-a putut fără o bază de componente străine.

Bloomberg a oferit date interesante despre progresul substituirii importurilor în sectorul apărării, citând un raport guvernamental clasificat. Documentul precizează că programul de înlocuire a importurilor pentru perioada care merge până în 2025, care acoperă 177.058 de piese, unități și ansambluri în 258 de tipuri de echipamente militare, a eșuat lamentabil. În 2020, s-a putut găsi un înlocuitor pentru un total de 3.148 de componente (din 18.047 planificate pentru acel an) în cinci modele de echipamente (din 43 planificate).

În septembrie 2022, publicația Politico a publicat un document nu mai puțin interesant – o listă de necesar pentru microelectronica străină, compilată undeva în adâncul mașinărieii birocratice rusești, împărțită în trei niveluri de prioritate. În categoria nevoilor urgente, figurează 25 de cipuri fabricate în SUA, Japonia și Germania, iar unele dintre ele au dispărut de pe piață nu din cauza sancțiunilor, ci din cauza penuriei globale de semiconductori.

Oricum ar fi, atacurile cu rachete asupra teritoriul Ucrainei nu se opresc. Ultimele valuri de atacuri masive folosesc rachete de croazieră lansate cu doar câteva luni în urmă. Acest lucru poate fi interpretat ca o confirmare a rapoartelor privind epuizarea stocurilor de rachete. Dar poate fi și fix invers: o dovadă a activității de succes a complexului militar-industrial autohton, care își păstrează capacitatea de a produce produse complexe din punct de vedere tehnologic, în ciuda tuturor sancțiunilor și regimurilor de control asupra exporturilor.

Aparent, importatorii ruși ocolesc cu succes toate restricțiile prin diverse scheme și trucuri: intermediari; utilizarea în produsele militare a electronicelor de larg consum; înlocuirea microcircuitelor străine cu o bază de elemente sovietice iremediabil depășite, dar funcționale; respingerea deliberată a modelelor străine mai avansate în favoarea celor mai puțin avansate; spionaj industrial; reexport prin țări terțe.

Experții notează că multe cipuri străine găsite în armele rusești există elemente standard ale sistemelor electronice de uz general. Adesea, aceleași circuite integrate sunt utilizate în aparatele de uz casnic, gadgeturi și arme. În mai 2022, secretarul american de Comerț, Gina Raimondo, a vorbit, făcând referire la oficiali ucraineni, despre semiconductori de la mașini de spălat vase și frigidere, găsiți în tancuri rusești.

Experții ucraineni spun că producătorii ruși au găsit o modalitate de a integra cipurile de uz casnic chiar și în dispozitive de complexitatea sistemelor computerizate de bord ale rachetelor de înaltă precizie. De exemplu, în unitatea de ghidare a rachetelor ghidate 9M544, pentru Tornado-S MLRS, experții au găsit microcircuite și microcontrolere ce pot fi comandate de pe platforma chineză de tranzacționare online, AliExpress.

Componente electronice de la unele tipuri de rachete rusești și proiectile ghidate /
Conflict Armament Research / Sursa: The Insider

În mod paradoxal, armele rusești moderne, precum rachetele de croazieră Kh-101, conțin, alături de componente occidentale, microcircuite sovietice din anii 1960 și 1970. Se pare că aceasta este o modalitate de a reduce dependența de electronicele străine (unii experți cred că X-101 poate fi produs chiar fără ele), dar în acest caz, trebuie asumată o scădere semnificativă a preciziei și fiabilității.

O altă explicație pentru continuarea producției de elemente militare sofisticate, în ciuda sancțiunilor, ob reprezină stocurile de electronice fabricate înainte de începerea războiului. Într-un raport pentru The New York Times, cunoscuta companie de analiză militară, Janes, s-a referit la o posibilă politică deliberată de tezaurizare a componentelor critice, dusă în perioada post-2014. Întrucât unele dintre ele provin de la produse civile, livrările ar fi putut fi organizate complet legal sau cu ajutorul unor țări terțe. În plus, întreprinderile rusești de apărare se pare că au obținut o parte din componentele electronice prin intermediul rețelelelor de informații ale SVR și GRU.

În fine, cea mai importantă sursă de electronice pentru complexul militar-industrial intern sunt importurile obișnuite. Din aprilie 2022, Serviciul Vamal Federal al Federației Ruse a încetat să mai publice statistici detaliate privind importurile și exporturile, parțial pentru a face dificilă evaluarea eficacității sancțiunilor impuse de Occident asupra furnizării de bunuri de înaltă tehnologie și componente electronice. Cu toate acestea, Reuters a reușit să aibă acces la evidențele vamale rusești din 24 februarie până la sfârșitul lunii mai 2022 și a aflat că în acest interval au avut loc peste 15.000 de tranzacții de import de electronice occidentale în Rusia, de la AMD, Analog Devices, Infineon, Intel, Texas Instruments și alții producători.

O imagine mai completă a fost prezentată ulterior de cunoscutul economist Maxim Mironov, care a publicat date rezumative din baza de date FCS pentru cele nouă luni ale anului 2022. Potrivit lui Mironov, după o scădere burscă în martie 2022, importurile de semiconductori din două categorii principale – „diode, tranzistori și dispozitive semiconductoare similare” (TN VED poziția 8541) și „circuite integrate electronice” (8542) – nu numai că și-au revenit rapid la media valorică lunară din anul anterior, dar le-au depășit. În septembrie 2022, în Rusia au fost importați semiconductori în valoare de 277 de milioane de dolari, față de 173 de milioane în ​​septembrie 2021. În același timp, au apărut modificări în dreptul țărilor-furnizare: volumul importurilor din UE și SUA a scăzut brusc (deși nu a dispărut complet), ponderea Chinei a ajuns la 80%, iar semiconductori au început subit să sosească din Turcia și țările CSI.

O investigație comună a Reuters și RUSI, publicată în decembrie 2022, vorbește despre o rețea globală de furnizori de electronice occidentale către Rusia, care se descurcă grozav în ciuda tuturor sancțiunilor. Operațiunile trec prin intermediari din Turcia, Hong Kong și chiar Estonia (țară membră a UE și NATO) și acoperă probabil nevoile de bază ale consumatorilor ruși. Cu referire la datele FCS primite, agenția scrie despre o situație uimitoare cu gigantul american Intel: pe 3 martie 2022, compania a anunțat oprirea raporturilor cu clienții ruși. Cu toate acestea, de la 1 aprilie până la 31 octombrie 2022, în Rusia au fost aduse, cumva, produse Intel în valoare de 457 de milioane de dolari. În total, în această perioadă au sosit în țară echipamente de computer și componente electronice în valoare de 2,6 miliarde de dolari, dintre care 777 de milioane de dolari au reprezentat componente de la companiile americane Intel, AMD, Texas Instruments, Analog Devices Inc. și compania germană Infineon AG.

Importul de produse Intel în Rusia, din aprilie până în octombrie 2022 / Sursa: Reuters

Faptul că regimul de sancțiuni occidentale nu funcționează așa cum ar trebui este demonstrat nu numai de armele rusești. Organizația CAR a analizat dronele kamikaze Gheran-1 și Gheran-2 care au căzut în mâinile ucrainenilor. Experții nu numai că au confirmat că aceste drone (sub denumirile originale Shahed 131 și Shahed 136) au fost dezvoltate în Iran și nu în Rusia, dar au prezentat și o cantitate imensă de electronice occidentale. De fapt, toate componentele și sistemele principale ale dronelor sunt realizate pe bază de componente străine, iar majoritatea sunt de origine americană. Platforma ucraineană „Shemî” a studiat un alt UAV iranian folosit de forțele ruse în Ucraina, drona de recunoaștere și atac Mohajer-6, și au găsit în ea cipuri de la producători americani.

Dacă Iranul, care de mai multe decenii e sub sancțiuni de diferite grade de severitate, reușește să obțină în mod regulat electronice occidentale pentru producția de arme, atunci ce mai poți spune despre Rusia, care este mult mai profund integrată pe piața mondială, (până acum) nu are probleme cu finanțele și are rețele informale de influență în mediul politic și de afaceri din străinătate. Se pare că în lumea modernă, încercarea de a lăsa orice țară mare fără produse microelectronice este, în principiu, o sarcină de nerezolvat. Iar atâta timp cât războiul va continua în Ucraina, cipurile americane și europene vor continua să ajute la uciderea ucraineanilor. >>

Electronice rusești neautosuficiente

Ian Williams, cercetător, Center for Strategic and International Studies (CSIS)

 • Noile rachete rusești par să conțină multe componente de fabricație occidentală. Multe dintre ele sunt disponibile la liber pe piață deoarece sunt de uz non-militar – de exemplu, în domeniul electronicelor civile și al electrocasnicelor. Cu toate acestea, fiabilitatea scăzută a acestor noi rachete este evidentă. Acest lucru se poate datora integrării proaste a sistemului și controlului slab al calității produsului final. Există, de asemenea, cazuri confirmate de prezență în componența armelor rusești a unor elemente cu dublă utilizare. Acesta nu este neapărat un lucru rău – nu este vorba doar de calitatea componentelor, ci și de integrarea acestor piese cu elemente fabricate în Rusia, calitatea ansamblării, măsurile de control al calității etc. În ceea ce privește deficitul de componente electronice, cred că China ar fi singura sursă semnificativă pentru Rusia. Iranul este, probabil, dispus să vândă doar sisteme complete, cum ar fi Shahed 136. Între timp, acastă țară este ea însăși dependentă de electronice străine.
 • În prezent, Rusia nu are capacitatea industrială de a produce, în ritmul necesar, arme de înaltă tehnologie, cum ar fi rachetele de croazieră. Restricțiile mai stricte la import vor forța Kremlinul să caute componente electronice în altă parte. Chiar dacă Rusia este capabilă să obțină noi surse de cipuri, ar putea exista probleme de integrare și nepotriviri între piese și designul original, ceea ce duce probabil la o calitate și fiabilitate reduse. Toată această situație este destul de neașteptată, deoarece până acum se credea că industria radio-electronică rusă s-a dezvoltat direct din industria radio-electronică sovietică, care era destul de autonomă.

Materialul realizat în colaborare cu Viaceslav Epurianu

„Rusia este țara mea. Cred că întunericul va dispărea”. Scrisoarea Alexei Navalnîi la împlinirea a doi ani de când Putin l-a aruncat după gratii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here