Decizia Înaltei Curți: Dosarul în care Sorina Pintea este acuzată de luare de mită va fi judecat de Tribunalul Maramureş

Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis ca dosarul în care Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, este acuzată de luare de mită să fie judecat de Tribunalul Maramureş. Decizia este definitivă. Instanţa supremă a soluţionat astfel conflictul de competenţă dintre Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Maramureş, după ce aceste instanţe au trimis dosarul de la una la alta.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit „competenţa de soluţionare a cauzei privind pe inculpata Pintea Sorina în favoarea Tribunalului Maramureş, instanţă căreia i se trimite dosarul”.

Decizia pronunţată miercuri este definitivă.

În 2 decembrie, Tribunalul Bucureşti şi-a declinat competenţa în dosarul Sorinei Pintea, în favoarea Tribunalului Maramureş, decizia fiind definitivă.

În 23 decembrie, Tribunalul Maramureş a admis excepţia de necompetenţă teritorială invocată de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie şi a declinat competenţa de soluţionare a cauzei nr. 9657/3/2020 (cu toate dosarele asociate) privind pe inculpata Pintea Sorina în favoarea Tribunalului Bucureşti.

„În temeiul art. 51 alin. 1 Cod procedură penală, constată existenţa conflictului negativ de competenţă între Tribunalul Bucureşti şi Tribunalul Maramureş. În temeiul art. 51 alin. 2 Cod procedură penală, sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea soluţionării conflictului negativ de competenţă”, se arăta în decizia Tribunalului Maramureş.

La sfârşitul lunii aprilie 2020, Sorina Pintea a fost trimisă în judecată procurorii DNA pentru luare de mită în formă continuată.

Conform rechizitoriului, în perioada noiembrie 2019 – 28 februarie 2020, Pintea, în calitatea de manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare, ar fi pretins şi primit, printr-un intermediar, de la reprezentanţii unei societăţi comerciale, în două tranşe, sumele de 10.000 de euro (la 20 decembrie 2019) şi 120.000 lei (la 28 februarie 2020), care nu i s-ar fi cuvenit, reprezentând 7% din valoarea unui contract de achiziţie publică ce avea ca obiect „proiectarea şi execuţia lucrărilor de amenajare bloc operator-sala de chirurgie cardiovasculară şi toracică şi spaţii adiacente din Spitalul Judetean de Urgenţă «Dr. Constantin Opriş» Baia Mare”, încheiat în anul 2019 de unitatea spitalicească cu societatea comercială.

Dosarul fusese trimis iniţial spre judecare Tribunalului Bucureşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here