Declaraţie comună România – Franţa – Olanda pe teme de securitate, semnată la București

Sursa: Twitter

O declaraţie comună franco-română-olandeză privind cooperarea în domeniul securităţii a fost semnată, vineri, de miniştrii de Externe ai celor trei ţări, Catherine Colonna, Bogdan Aurescu şi Wopke Hoekstra.

Statele noastre sunt hotărâte să extindă și să aprofundeze relațiile diplomatice și să își consolideze capacitățile de a răspunde amenințărilor și provocărilor actuale și viitoare la adresa securității și valorilor noastre comune. Această declarație de la București evidențiază ambiția noastră de a impulsiona parteneriatul nostru, care include politica externă, apărarea și securitatea, dezvoltarea durabilă și toate celelalte subiecte relevante de interes comun la nivel european și multilateral„, se menționează în declarație.

În acest sens, este reafirmată cooperarea ţărilor în NATO şi susţinerea pentru Ucraina şi Republica Moldova.

România, Franţa şi Olanda stau alături şi condamnă agresiunea rusă în Ucraina. Vom intensifica susţinerea noastră pentru poporul ucrainean, pentru a-i ajuta să se apere eficient. Repetăm susţinerea noastră pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, în cadrul graniţelor sale recunoscute internaţional, dar şi ajutorul nostru multidimensional pentru Ucraina, inclusiv legat de consolidarea rezilienţei şi reconstrucţia pe termen lung„, se precizează în document.

Declaraţia aminteşte şi de Platforma de sprijin pentru Republica Moldova, iniţiată de România, Franţa şi Germania.

România, Franţa şi Olanda se angajează să combată migraţia ilegală, în conformitate cu Pactul UE în acest sens.

De asemenea, potrivit declaraţiei semnate la Bucureşti, Franţa şi Olanda „aşteaptă cu nerăbdare aderarea României la spaţiul Schengen cât de curând posibil”.

Aderarea României va fi o demonstraţie clară a principiului că aderarea este posibilă atunci când condiţiile pentru aceasta sunt îndeplinite. România, Franţa şi Olanda consideră că rezilienţa spaţiului Schengen şi în special controlul eficient la frontieră sunt de importanţă majoră şi ţările sunt angajate să colaboreze, inclusiv cu alţi parteneri, pentru a face graniţele externe ale UE mai sigure„, se mai precizează în declaraţie.

Potrivit aceluiaşi document, Franţa şi Olanda susţin şi aderarea apropiată a României la OCDE.

Textul semnat la Bucureşti abordează şi dosarul zborului MH17 şi subliniază eforturile de a „stabili adevărul şi de a-i trage la răspundere pe cei vinovaţi, pentru a obţine dreptate pentru victime şi rudele acestora”.

Salutăm procedurile împotriva Rusiei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului şi la Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile„, mai arată semnatarii.

Schengen în 2023? Ce merită reținut din recentul balet austriaco-olandez. Reciproca tandemului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here