Delfinii „militari”, folosiți de marina rusă în războiul din Ucraina

Rusia a desfășurat delfini antrenați în timpul invaziei sale a Ucrainei pentru a proteja o bază navală din Marea Neagră, anunță USNI News.

<< Marina rusă a amplasat două țarcuri pentru delfini la intrarea în portul Sevastopol, adăpostite chiar în interiorul unui dig. Țarcurile au fost mutate acolo în februarie, în jurul perioadei invaziei Ucrainei, potrivit unei analize a imaginilor din satelit.

Sevastopol este cea mai importantă bază navală a Marinei Ruse din Marea Neagră. Delfinii pot fi însărcinați cu operațiuni de scanfandri militari – un rol tradițional pentru care atât SUA, cât și Rusia au antrenat mamiferele marine. Acest lucru ar putea împiedica forțele ucrainene de operațiuni speciale să se infiltreze în port, sub apă, pentru a sabota navele de război.

În interiorul portului, multe nave maritime ruse de mare valoare sunt aranjate în afara razei rachetelor ucrainene, dar vulnerabile la sabotaj subacvatic, potrivit fotografiilor din satelit. În timpul Războiului Rece, Marina Sovietică a dezvoltat mai multe programe pentru mamifere marine, inclusiv antrenamentul delfinilor în Marea Neagră. Unitatea avea sediul la Kazachya Bukhta, lângă Sevastopol, unde se află și astăzi.

Odată cu prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991, unitatea a trecut la armata ucraineană. Deși au existat încercări de a-l menține operațional, abia a rămas deschis. Odată cu anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, unitatea a intrat sub controlul Marinei Ruse. Ulterior, programele de mamifere marine au fost extinse și revenite la serviciul operațional.

Aceasta face parte din reinvestirea mai largă a armatei ruse în programele de mamifere marine din ultimii 10 ani. Aceasta a inclus unitatea Flotei Mării Negre și o operațiune separată în Arctica.

În nordul arctic, flota nordică a Rusiei folosește diferite tipuri de mamifere marine. Balenele beluga și focile, ambele cu straturi grele de grăsime pentru a menține căldura, sunt mai bine protejate împotriva frigului decât delfinii cu bot gros folosiți în Marea Neagră.

Unitatea arctică a devenit, de asemenea, mai activă în ultimii ani. S-au înființat acum și la Olenya Guba, baza navală secretă a GUGI (Directia Principală de Cercetare în Marea Adâncă). Se crede că organizația de informații este responsabilă pentru activele cheie de spionaj submarin ale armatei ruse.

Pe 23 aprilie 2019, o balenă beluga dresată a apărut în nordul Norvegiei. Supranumită „Hvaldimir” de către localnici, se crede că această balenă a scăpat din programul Marinei Ruse, potrivit BBC.

Nu doar Arctica a arătat semne de utilizare sporită a mamiferelor marine rusești. În 2018, delfinii Flotei Mării Negre au fost dislocați timp de câteva luni la baza navală a Rusiei din Marea Mediterană din Tartus, Siria, potrivit fotografiilor din satelit. Țarcurile mobile folosite pentru acea desfășurare erau foarte asemănătoare cu cele poziționate în prezent în portul Sevastopol.

Nu este clar dacă Ucraina a planificat vreo operațiune de luptă acvatică împotriva Sevastopolului. Dar delfinii sunt considerați pe scară largă de analiștii navali ca o apărare eficientă împotriva scafandrilor. >>

Andrei Soldatov și Irina Borogan: Este prima dată când silovikii pun distanță între ei și președinte/ Armata vrea mai mult război

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here