Deosebirile dintre acordul pentru Brexit al lui Boris Johnson și cel al Theresei May

Formula de soluționare a problemei graniței irlandeze este marea schimbare dintre cele două documente, arată un material realizat de ABC.

  • Granița irlandeză – Nodul gordiand în negocierea Brexitului dintre Londra și Bruxelles, ea reprezintă principala schimbare între acordul încheiat de Theresa May cu autoritățile UE și cel pe care l-a obţinut acum Boris Johnson.
  • Formula permanentă a frontierei – „Protocolul irlandez” nu mai este un element de salvgardare, menit a fi utilizat doar ca „plasă de siguranță” în cazul în care nu există un acord viitor privind relațiile economice, ci va fi permanent atât timp cât Adunarea regională a Irlandei de Nord va decide. La fiecare patru ani va fi votat și, dacă va obține o majoritate simplă, va fi prelungit cu încă patru ani. În cazul în care va fi majoritate extinsă, cu voturi ale celor două comunități (catolică și protestantă), va fi pentru opt ani. Dacă nu este reînnoit, ar exista o perioadă de doi ani pentru a negocia noua formulă care l-ar înlocui.
  • Vamă în Irlanda de Nord – Va exista un control vamal, care va urma protocoalele europene, în porturile de intrare în Irlanda de Nord, pentru a controla mărfurile declarate ca fiind destinate Irlandei vecine, chiar dacă provin din alte părți ale Regatului Unit. Lista produselor care vor fi supuse acestui control include practic totul.
  • Tratatul de retragere – Rezultatul negocierii a menținut intactă baza Tratatului de Retragere, care include drepturile cetățenilor europeni care vor continua să trăiască în Regatul Unit și ale britanicilor care vor să rămână în UE. Dar, mai presus de toate, include cele 35.000 de milioane de euro pe care țara trebuie să le plătească în continuare Comisiei Europene pentru angajamentele asumate atunci când era membră a UE și acesta este un concept pe care nu îl acceptă
    susținătorii unui Brexit durt.
  • „Backstop” – Theresa May a negociat cu Bruxelles-ul un mecanism de salvgardare pentru Irlanda, gândit ca un resurs excepțional și a spus că posibilitatea controalelor vamale între Irlanda de Nord și restul Regatului Unit „nu ar putea fi acceptată de niciun prim-ministru britanic”.

Sursa: RADOR

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here