Depozitele din Rusia se pregătesc pentru a sta goale. Cifrele dezvăluite de KOMMERSANT

Sursa: Pixabay

Cererea pentru acest tip de proprietate va intra în curând în declin, notează Kommersant.

<< Datorită contractelor încheiate chiar înainte de criza actuală, primul trimestru s-a dovedit a fi de succes pentru piața imobiliară, în domeniul depozitelor: pe acest segment, volumul tranzacțiilor l-a depășit pe cel din anul precedent. Dar pe termen scurt, situația va fi sumbră – consultanții se așteaptă la o scădere a cererii cu 40-50%.

Volumul de absorbție a mărfurilor de către depozite, în primul trimestru, în regiunea Moscovei a crescut la 297.000 de metri pătrați, depășind cu 14% nivelul aferent aceleiași perioade a anului trecut. Knight Frank citează astfel de date în studiul său, legând dinamica pozitivă de un efect întârziat: tranzacții încheiate anul trecut. Conform previziunilor lui Konstantin Fomicenko, director al departamentului imobiliar industrial și de depozit la Knight Frank, volumul total al tranzacțiilor, la sfârșitul anului în curs, s-ar putea ridica la 1,4-1,6 milioane de metri pătrați, în scădere cu 40-50% față de 2021 – 2,7 milioane mp. m.

În primul trimestru, retailerii online au fost cei mai activi chiriași ai depozitelor, reprezentând 59% din totalul tranzacțiilor, potrivit Knight Frank.

Alți 20% reprezintă distribuitorii, iar 9% companiile de logistică. Aparent, aceste segmente vor rămâne active în viitor. „În timpul crizelor anterioare, comercianții cu amănuntul de produse alimentare, producătorii și distribuitorii de alcool și medicamente s-au dovedit a fi cei mai stabili în ceea ce privește cererea de depozite”, spune dl Fomicenko. Starea pieței de depozitare, în opinia sa, va depinde în primul rând de reacția la situația actuală de pe piața de tranzacționare online.

Faptul că primul trimestru s-a dovedit a fi relativ bun pentru piața de depozite fusese subliniat anterior de analiștii de la Jones Lang Lasalle; conform estimărilor acestora, în ianuarie-martie, volumul investițiilor de pe acest segment a ajuns la 9,5 miliarde de ruble, un maxim al ultimilor opt ani. Dar pe viitor, conform previziunilor companiei, activitatea investitorilor va fi restrânsă: majoritatea jucătorilor au suspendat luarea de decizii până când situația se va stabiliza.

În ciuda acestui fapt, Knight Frank nu se așteaptă încă la o scădere semnificativă a dinamicii punerii în funcțiune de spații noi, presupunând că anul acesta se vor deschide 1,6–1,7 milioane mp. de depozite noi, adică mai mult decât anul trecut. Acest lucru poate fi explicat prin faptul că o parte semnificativă din spațiile planificate pentru acest an se află într-un stadiu avansat de amenajare. Totodată, spațiul mediu vacant, conform previziunilor analiștilor, ar putea crește de la 0,8%, cât fusese la sfârșitul anului trecut, la 4-5% până la sfârșitul acestui an.

Colliers International prezice că în Sankt Petersburg rata de punere în funcțiune declarată, de 370.000 de metri pătrați, s-ar putea reduce până la sfârșitul anului de o dată și jumătate, pe fundalul unui mediu economic negativ – multe obiecte din regiune sunt în stadiile inițiale de implementare și sunt speculative. >>

Statul eșuat al lui Putin – comentariu de Anders Aslund

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here