Desfășurarea primei zile a invaziei ruse în Ucraina și bilanțul victimelor (inclusiv doi copii uciși) / Kievul cere UE să decupleze Rusia de la SWIFT

Sursa: Captură video

Autoritățile de la Kiev informează că prima zi a invaziei ruse s-a soldat cu 57 de morți, printre care și doi copii, 169 de răniți, sute de obiective atacate, dintre care peste 30 civile, dar și daune produse părții agresoare (tehnică militară rusească distrusă). Într-un mesaj difuzat prin Ambasada de la București, Ucraina îndeamnă Uniunea Europeană să înăsprească regimul sancțiunilor la adresa Rusiei, inclusiv decuplarea acestei țări de la sistemul SWIFT. Kievul menționează totodată protestele izbucnite în Rusia, în urma cărora sute de contestatari ai războiului declanșat de Kremlin au fost arestați (Kievul menționează 600, dar AFP citează surse potrivit cărora este vorba de 1.400 de persoane).

Mesajul integral:

<< La 24 februarie 2022, Rusia a lansat un nou război, un conflict armat pe scară largă în chiar inima Europei.

Statul agresor a trecut granițele Ucrainei din Rusia și Belarus, a lansat rachete asupra orașelor, a atacat cu aviație, tancuri și artilerie, a trimis grupuri de subversiune și recunoaștere.

Bombardamentele și luptele continuă de-a lungul graniței de stat cu Rusia și Belarus, în Donbas și de-a lungul graniței administrative cu teritoriul ocupat temporar al Crimeei. Rusia atacă simultan Ucraina din est, sud, nord și din aer.

Începând cu 24 februarie, ora 22.30, trupele ruse au tras în pozițiile noastre de 393 de ori, inclusiv asupra a 32 de obiective civile, au distrus 6 posturi de control, au atacat Insula Șerpilor, din Marea Neagră, au pus mâna pe centrala nucleară Chornobîl și o parte din regiunea de sud a Hersonului, inclusiv Canalul Crimeea Nord.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății al Ucrainei, 57 de persoane, inclusiv 2 copii, au fost ucise și cel puțin 169 de persoane rănite în Ucraina în prima zi a invaziei ruse. Multe obiective de infrastructură au fost distruse.

Ultima dată când am asistat la astfel de acțiuni a fost în al Doilea Război Mondial, când un alt conducător totalitar a decis că are dreptul de a retrasa granițele statelor suverane din Europa și de a aduce moarte și mizerie milioanelor de oameni doar pentru a-și realiza dorințele pervertite.

Istoria se repetă. Asta știm din manualele școlare. Nu putem permite ca acest lucru să se întâmple din nou. Lecțiile trecutului trebuie amintite. Dacă lumea nu îl oprește pe Putin, lumea va suferi.

De ieri, site-urile instituțiilor guvernamentale din Ucraina suferă atacuri cibernetice.

Ca răspuns, Ucraina și-a activat dreptul la autoapărare conform articolului 51 din Carta Națiunilor Unite. Ne vom apăra solul.

Trupele ruse suferă pierderi: avioane, elicoptere, tancuri, camioane, personal.

Comandantul-șef suprem al Forțelor Armate ale Ucrainei a dat ordin să producă pierderi maxime agresorului.

Mii de cetățeni ucraineni s-au alăturat deja apărării teritoriale. Mai mulți urmează să o facă în următoarele zile.

La 24 februarie 2022, Rada Supremă a Ucrainei a aprobat decizia președintelui de a impune legea marțială pe întreg teritoriul Ucrainei pentru o perioadă de 30 de zile, cu scopul de a asigura apărarea, siguranța publică și interesele statului Ucrainei.

Din această cauză, unele drepturi constituționale și libertăți fundamentale pot fi restricționate temporar (articolele 30-34, 38, 39, 41-44, 53 din Constituția Ucrainei: inviolabilitatea locului de locuit, confidențialitatea corespondenței, amestecul în viața personală, libertate de mișcare, libertate de gândire și de exprimare, libertate de opinii și convingeri, alegeri, întruniri pașnice, dreptul la proprietate, dreptul la activitate antreprenorială, dreptul la activitate de muncă, dreptul la grevă, dreptul la educație). Vor fi impuse și restricțiile temporare privind drepturile și interesele legitime ale persoanelor juridice.

Administrațiile regionale, de stat ale orașului Kiev și organismele locale de autoguvernare trebuie să înființeze consilii de apărare și să ofere asistență comandamentului militar în introducerea și punerea în aplicare a măsurilor legii marțiale.

În unele orașe ucrainene, inclusiv Kiev, a fost introdusă interdicția de acces.

Ucraina a întrerupt relațiile diplomatice cu Rusia.

Îi invităm pe partenerii noștri să ne urmeze exemplul. Considerăm inacceptabilă menținerea relațiilor diplomatice cu statul agresor, care atacă deschis vecinul său fără niciun motiv. Organizațiile internaționale trebuie să ia în considerare interzicerea aderării Rusiei pentru încălcări flagrante ale dreptului internațional.

Pe cei care își exprimă sprijinul față de acțiunile Rusiei în Ucraina îi considerăm și agresori.

Contăm pe reacția adecvată a comunității internaționale. Suntem recunoscători partenerilor noștri, care continuă să ofere sprijin suplimentar într-o varietate de moduri (de exemplu, împrumut de aproape 1 miliard USD acordat de Polonia).

Îndemnăm comunitatea internațională să-și arate solidaritatea cu Ucraina prin:

  • impunerea imediată de sancțiuni coordonate masive împotriva Rusiei.
  • izolând Rusia în toate forurile internaționale posibile.
  • sprijinirea Ucrainei cu arme, echipamente de protecție, combustibil și orice este necesar pentru a contracara cea mai mare armată de pe continent.
  • oferirea de sprijin financiar.

Apreciem sancțiunile impuse de un număr de țări ale lumii (UE, Australia, Canada etc.), în special cele mai puternice sancțiuni deja impuse de SUA și Marea Britanie, care vor submina grav capacitățile economice și financiare ale Rusiei de a-și continua agresiunea.

Ne așteptăm ca UE să se alăture sancțiunilor bancare cuprinzătoare în următoarele câteva ore și să includă SWIFT în pachet.

Facem apel la organizațiile internaționale să ne acorde asistență umanitară și să înregistreze toate cazurile de încălcare a normelor dreptului internațional și internațional umanitar.

Sperăm că o largă comunitate ucraineană din străinătate se va alătura guvernului Ucrainei pentru a transmite adevărul despre războiul Rusiei în Europa.

Atacul asupra Ucrainei este un atac asupra întregii Europe. Trebuie să acționăm împreună și într-o manieră coordonată.

Populația rusă protestează activ împotriva deciziei nebunești a lui Putin. Aproape 600 dintre cetățenii ruși au fost deja reținuți pentru participarea la adunări pașnice în toată Rusia.

Situația se schimbă foarte repede. Vă vom informa în continuare. >>

„Fantezia nu este istorie”. Omisiunile perverse ale lui Putin în discursul său despre statalitatea Ucrainei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here