Inquam Photos / Octav Ganea

Proiectul de lege prin care era solicitată desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989, condus de Ion Iliescu, a fost respins de Senat, miercuri. In favoarea respingerii ordonantei au votat 76 de senatori, 44 „impotriva” si 11 s-au abtinut.

Guvernul a adoptat în decembrie 2019 Ordonanţa de Urgenţă privind desfiinţarea Institutului Revoluţiei Române. Instituţia s-a aflat în centrul unui scandal după ce a decis organizarea unui concert pe 22 decembrie, gest calificat de mai multe organizaţii civice drept o jignire adusă memoriei eroilor martiri ai Revoluţiei din 1989 şi urmaşilor acestora.

Aceleaşi organizaţii au cerut demiterea lui Ion Iliescu şi a lui Gelu Voican Voiculescu de la conducerea acestei instituţii, precum şi reformarea ei.

Directorul Institutului Revoluţiei Române, Gelu Voican Voiculescu, a declarat la finalul anului trecut că decizia Guvernului Orban de a desfiinţa instituţia este „arbitrară” şi „abuzivă” şi vor fi făcute toate demersurile legale pentru ca aceasta să nu fie pusă în practică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here