Detalii importante înainte de revenirea la școală. Cîmpeanu: „Fără rabat de la portul măştii”. Voiculescu: „Sunt reguli simple pentru părinţi”

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, vineri, că în prezent sunt 149 de localităţi din ţară în scenariul roşu şi 903 în scenariul galben, lista unităţilor administrativ-teritoriale cu încadrarea în scenarii fiind afişată pe site-ul ministerului. Ministrul a reluat precizările referitoare la condiţiile în care se suspendă cursurile şi a subliniat că elevii cu vulnerabilităţi care au adeverinţe nu sunt obligaţi să le reînnoiască.

„Am afişat pe site-ul Ministerului Educaţiei lista tuturor celor 3.100 de UAT din România cu încadrarea în scenarii, în aşa fel fiecare părinte, profesor, elev să ştie cum se vor întâmpla lucrurile după 8 februarie. Prin consultarea listei se poate afla în ce fel se vor derula lucrurile din 8 februarie. Sunt 149 de localităţi în scenariul roşu, 903 în scenariul galben în care vor merge copiii de grădiniţă, clasele 1-4 şi clasa pregătitoare şi elevii din clasele terminale”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, vineri, într-o conferinţă de presă.

Lista poate fi consultată aici.

El a arătat că, la grădiniţă şi învăţământul primar, la primul caz de infectare se suspendă cursurile pentru 14 zile.

La ciclul gimnazial şi liceal, la primul caz se va face o anchetă epidemiologică, se recomandă şi testarea, şi vor fi analizate măsurile, fie se suspendă încă de la primul caz, fie nu e necesară suspendarea, se continuă până la al doilea caz, când se suspendă.

Potrivit lui Cîmpeanu, orarul va fi adaptat. „Nu dorim să ducem copiii să facă în aceeaşi zi şi ore fizice şi ore online”, a spus el.

El a subliniat că se insistă pe respectarea distanţării fizice de minim un metru şi a menţionat că pentru a nu ajunge în situaţii absurde, mizează pe capacitatea organizatorică a directorilor.

Cîmpeanu a reiterat că elevii cu vulnerabilităţi care au adeverinţe nu sunt obligaţi să reînnoiască adeverinţele. Adeverinţele obţinute acum în semestrul II vor putea fi transmite electronic către diriginţi. Pentru cei care prezintă simptome specifice COVID în oricât de mică măsură se recomandă să nu intre în colectivitate şi nu se vor pune absenţe în aceste situaţii.

El a afirmat că, scăzând acele categorii de elevi exceptate din perspectiva prezenţei fizice, aglomeraţia nu va fi aşa mare.

„Fără rabat de la portul măştii. Aerisirea la intervale regulate e un lucru esenţial”, a mai spus Cîmpeanu.

El a menţionat că a cerut autorităţilor locale responsabile cu transportul şcolar să se asigure la respectarea condiţiilor de transport şcola, situaţia fiind identificată ca o vulnerabilitate majoră. De asemenea, vor fi controale petnru respectarea regulilor la transportul şcolar.

Vlad Voiculescu: „Un mesaj pentru părinți”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a afirmat, vineri, în conferinţa de presă susţinută împreună cu ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, că părinţii trebuie să evalueze copilul şi să-l ţină acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19.

„Sunt reguli simple pentru părinţi, cum ar fi evaluarea copilului acasă şi păstrarea lui acasă dacă are orice fel de simptome de COVID-19. Un formular tip pentru exprimarea acordului pentru testare. Vor exista teste antigen, teste rapide la nivelul şcolilor, o parte au fost distribuite, o parte vor fi distribuite în perioada următoare, prin DSP, către şcoli. Nu e necesară o adeverinţă de la medicul de familie pentru începerea şcolii luni. Dacă există o adeverinţă mai veche pentru copiii cu probleme cronice, ea nu trebuie reînnoită”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

El a adăugat că elevii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă. 

„Pentru părinţi un mesaj – trecem prin vremuri dificile, prioritatea noastră a fost să nu aducem copiii şi familiile într-o situaţie de risc. Copiii trebuie să meargă la şcoală, dar în condiţii de siguranţă şi asta obţinem numai prin colaborare. Putem să depăşim această perioadă cu costuri minime pentru noi, pentru sănătate sau educaţia copilului, doar dacă colaborăm. Pentru şcoli, pentru directori e o sarcină în plus care le revine acum şi anume nu doar apărarea dreptului la educaţiei, ci şi a dreptului la sănătate. De-a lungul întregului semestru e nevoie să se păstreze curăţenia, ca băile să fie pregătite pentru copii cum trebuie, e important ca aerisirea să se facă la termene regulate”, a declarat Vlad Voiculescu.  

El a precizat că fiecare test va fi raportat în maxim 24 de ore către DSP. 

„Nu putem să navigăm în furtună decât dacă avem lumină. Importantă este testarea. Fiecare test trebuie să fie raportat în maxim 24 de ore către DSP. E esenţial pentru ei şi familiile lor să poartă măştile, să respecte igiena mâinilor şi să păstreze distanţa. Fiecare dintre elevi poate fi un mic erou şi să păstreze familia şi prietenii în siguranţă dacă ţin aceste reguli şi dacă colaborează cu învăţătorii, profesorii. Testarea se va face pentru cadrele didactice care au simptome, pentru copiii care au simptome în cabinete medicale sau într-un izolator. Când un copil este testat pozitiv, apoi urmează o anchetă epidemiologică ce va fi condusă de DSP de acolo. Pentru asta e nevoie de colaborare cu conducerea unităţii de învăţământ. Colegii care au interacţionat cu acel copil testat pozitiv vor trebui testaţi de asemenea, dacă există un consimţământ al părintelui. Dacă nu există, atunci se va lua legătura cu medicul de familie”, a transmis Voiculescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here